Walaupun Harga Tenaga Dijangka Melonjak, Membeli Saham Minyak Dan Gas Bukanlah Satu Idea Terbaik

Berdasarkan petikan di ChannelNewsAsia.com, Harga tenaga yang melambung tinggi menawarkan insentif pelabur runcit untuk membeli saham dalam syarikat intensif karbon. Tetapi faktor kewangan dan politik boleh menjejaskan pertumbuhan harga yang berterusan dalam stok minyak dan gas, kata penyelidik dari Institut Kajian Tenaga NUS.

Singapura membuat ulasan Ketika tercetusnya perang Ukraine dan gangguan rantaian bekalan yang berterusan, harga minyak dan gas telah melambung tinggi, mewujudkan keuntungan besar bagi pengeluar bahan api fosil dan pelabur yang memasuki pasaran pada masa yang tepat.

Pendapatan bersih dijangka meningkat dua kali ganda kepada AS$4 trilion (S$6 trilion) untuk syarikat minyak dan gas pada tahun 2022. Dengan ekonomi Barat menjauhi minyak Rusia, bersama-sama negara lain menghadapi suhu panas yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada musim panas ini, beberapa negara telah beralih kepada arang batu untuk memenuhi tenaga permintaan.

Tekanan ini tidak akan berhenti, terutamanya apabila musim sejuk melanda hemisfera utara. Pelabur menjangkakan bahawa harga tenaga akan kekal tinggi atau mungkin meningkat dalam beberapa bulan akan datang.

Namun keperluan untuk menyahkarbonkan tenaga masih sangat penting seperti biasa, seperti yang pasti akan dibincangkan pada COP27, sidang kemuncak iklim PBB yang akan datang di Sharm El Sheikh, Mesir. Pelaburan ESG (Persekitaran, sosial dan tadbir urus) adalah penting dalam membiayai peralihan ini.

Tetapi menurut data Refinitiv, dana ESG menyaksikan aliran keluar tunai terbesar mereka sejak Mac 2020 September inipembalikan lonjakan pelaburan bertanggungjawab yang bermula semasa wabak.

Adakah terdapat kes yang perlu dibuat untuk ESG melabur di tengah-tengah harga bahan api yang melangit? Bukankah pelabur yang ingin memaksimumkan pulangan memilih bahan api fosil berbanding saham ESG sekarang?

Pertumbuhan Harga Dalam Minyak Dan Gas Bukan Bermakna Pulangan Atas Pelaburan

Pelabur runcit harus mengingati beberapa perkara sebelum melaraskan portfolio mereka. Terdapat faktor kewangan dan politik yang boleh menjejaskan pertumbuhan harga selanjutnya dalam stok minyak dan gas.

Walaupun syarikat-syarikat tenaga telah mengumpul hasil rekod daripada harga minyak yang tinggi, trend sedemikian mungkin tidak dapat dikekalkan, dan tidak juga dijamin bahawa keuntungan durian runtuh akan dikekalkan oleh firma dan diagihkan kepada para pemegang saham.

Harga tenaga boleh dikatakan mempunyai ruang terhad untuk pertumbuhan selanjutnya. Minyak telah berlegar pada paras yang agak stabil untuk beberapa minggu sekarang. Harga gas kurang diramalkan tetapi nampaknya telah berpaling daripada rekod tertinggi yang dilihat pada akhir Ogos. Walaupun lonjakan musim sejuk terutamanya dalam harga gas dimana akan memberikan kesan terhadap permintaan, ini akan surut apabila musim sejuk berlalu.

Sementara itu, tekanan daripada kerajaan dan komuniti pelabur yang bertanggungjawab boleh menjejaskan keuntungan Big Oil. Pada 20 Sep, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres menggesa ekonomi membangun untuk mengenakan cukai ke atas keuntungan durian runtuh syarikat bahan api fosil, mencadangkan pendapatan diberikan kepada negara yang mengalami kerugian dan kerosakan akibat perubahan iklim, dan orang ramai yang bergelut dengan kenaikan harga makanan dan tenaga.

Pada 19 Okt, Presiden AS Joe Biden menggesa syarikat minyak untuk tidak memperkayakan lagi pemegang saham dengan keuntungan mereka, tetapi meningkatkan pengeluaran untuk menurunkan harga bahan api untuk rakyat Amerika setiap hari.

Jika syarikat bahan api fosil mengambil perhatian, ia tidak akan mencerminkan secara positif harga saham minyak dan gas.

Kesan Positif Untuk Boleh Diperbaharui

Pertimbangan kewangan tambahan ialah apabila pelabur aktif mengejar minyak dan gas untuk pulangan jangka pendek, peluang pelaburan dalam tenaga bersih dan boleh diperbaharui mungkin menjadi lebih murah.

Kenaikan harga minyak, gas dan arang batu mewujudkan kesan riak positif untuk tenaga boleh diperbaharui. Penyusunan semula pasaran tidak memerlukan tenaga boleh diperbaharui untuk menjadi lebih murah secara mutlak, hanya untuk menjadi lebih menarik daripada alternatif.

Harga boleh diperbaharui mungkin meningkat, tetapi harga lain meningkat lebih cepat dan lebih jauh. Akibatnya, tenaga boleh diperbaharui semakin diutamakan berbanding bahan api fosil, terutamanya untuk penjanaan kuasa baharu. Mungkin terdapat peluang untuk membeli saham ESG yang bagus pada harga diskaun – peluang yang patut diberi perhatian.

Kemudian ada sudut pandang etika. Pelaburan ESG adalah berasaskan prinsip tanggungjawab sosial dan pengawasan, iaitu untuk mengemudi ke arah pelaburan dengan faedah alam sekitar atau sosial yang boleh dibuktikan. Prinsip sedemikian telah menjadi asas bagi pelabur institusi melepaskan diri daripada syarikat minyak dan gas walaupun mereka menawarkan pulangan kewangan positif yang kukuh.

Pelabur runcit mungkin berasa kurang bertanggungjawab untuk mematuhi prinsip ESG atau sekurang-kurangnya mereka akan mempunyai lebih sedikit pemegang kepentingan yang menekan mereka untuk berbuat demikian. Tetapi perlu diingat bahawa mengejar saham minyak dan gas untuk pulangan jangka pendek memerlukan kompromi terhadap nilai bukan kewangan yang mengawal keputusan pelaburan yang bertanggungjawab.

Mengekalkan Pelaburan ESG Dalam Fokus

Krisis tenaga semasa secara tidak sengaja menawarkan insentif pelabur runcit untuk membeli saham dalam syarikat intensif karbon. Komitmen yang diperbaharui kepada prinsip pelaburan ESG adalah wajar.

Menangani peningkatan kos tenaga, memastikan keselamatan dan daya tahan bekalan tenaga, memenuhi sasaran bersih-sifar dan yang paling penting, memastikan pulangan yang lebih baik untuk pelabur akan memerlukan keseimbangan pelaburan yang sistematik dalam tenaga bersih bersama-sama dengan pelaburan yang akan membolehkan peralihan sektor pencemar yang lancar.

Warren Buffett terkenal berkata “jangan sekali-kali melabur dalam perniagaan yang anda tidak faham”. Melabur dalam syarikat berkualiti tinggi dengan prestasi alam sekitar dan sosial yang kukuh, dan struktur tadbir urus yang dibangunkan dengan baik memastikan meminimumkan risiko dan dengan itu, pulangan yang lebih baik.

Pelaburan ESG telah pun menjadi amalan arus perdana. Selagi keinginan untuk melawan perubahan iklim berterusan, pelaburan ESG akan diperlukan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *