Singapura Dan China Mencapai 19 Perjanjian, Meningkatkan Hubungan Dalam Pembiayaan Hijau, Pendigitalan

Berdasarkan petikan di TheStar.Com , Singapura dan China mencapai 19 perjanjian yang paling banyak dalam beberapa tahun kebelakangan ini selepas mesyuarat peringkat tertinggi tahunan di sini pada Selasa (1 Nov), mengukuhkan kerjasama dalam bidang daripada pembiayaan hijau kepada pendigitalan kepada inovasi .

Majlis Bersama untuk Kerjasama Dua Hala (JCBC) kembali kepada format bersemuka di Hotel Four Seasons untuk edisi ke-18nya, dengan 14 wakil Singapura dan 14 rakan sejawatan dari China hadir, selepas dua tahun mengadakan telesidang.

Timbalan Perdana Menteri Heng Swee Keat, yang mempengerusikan bersama mesyuarat tertinggi dengan Naib Perdana Menteri China Han Zheng, berkata “bumper crop” 19 penghantaran dan mengikut tema hijau, digital dan ketersambungan  mencerminkan kedalaman dan keluasan kerjasama dua hala yang semakin meningkat.

“Lawatan Naib Perdana Menteri Han menunjukkan kepentingan dan kaitan berterusan JCBC sebagai platform puncak kami untuk kerjasama dua hala. Ia adalah satu peristiwa penting kerana kami secara progresif meningkatkan pertukaran rakyat dengan rakyat kami,” kata Encik Heng kepada media Singapura selepas mesyuarat itu.

Singapura akan terus bekerjasama dengan China untuk memulihkan penerbangan mingguan antara kedua-dua negara secara beransur-ansur dan selamat ke tahap pra-Covid-19, katanya, sambil menambah kedua-dua pihak mengadakan perbincangan yang baik mengenai perkara ini.

19 urus niaga itu termasuk dalam bidang ekonomi hijau dan digital yang sedang pesat membangun, serta pembaharuan kerjasama sedia ada.

Contohnya, Monetary Authority of Singapore dan People’s Bank of China akan menubuhkan pasukan petugas kewangan hijau untuk meneroka peluang pelaburan hijau di China dan negara lain.

Kastam Singapura dan Pentadbiran Am Kastam China akan melancarkan perkhidmatan pengesanan baharu untuk pergerakan kontena antara Pelabuhan Singapura dan dua pelabuhan China, menggunakan teknologi blockchain, menjelang akhir 2022.

Kementerian Perdagangan dan Industri juga mencapai perjanjian kerjasama inovasi dengan Kementerian Sains dan Teknologi China untuk menyokong projek penyelidikan bersama dan mengembangkan pertukaran dasar.

Kemajuan yang dibuat pada tiga projek utama kerajaan-kerajaan ialah Taman Perindustrian Suzhou, Tianjin Eco-city dan Inisiatif Ketersambungan Chongqing  dan kerjasama masa depan telah dibincangkan dalam mesyuarat berasingan.

Perjanjian lain bertujuan untuk mempromosikan lagi aktiviti perniagaan Singapura di Guangzhou Knowledge City, sebuah projek kerjasama dua hala peringkat negeri yang dilancarkan pada 2010.

Pertama kali diadakan pada tahun 2004, JCBC adalah forum peringkat tertinggi untuk mengeratkan hubungan antara kedua-dua negara. Menteri-menteri Singapura yang hadir pada Selasa termasuk Menteri Luar Vivian Balakrishnan, Menteri Perdagangan dan Industri Gan Kim Yong dan Menteri Pengangkutan S. Iswaran.

Dalam ucapan pembukaannya pada mesyuarat itu, Heng mengucapkan tahniah kepada Parti Komunis atas kejayaan menamatkan Kongres Parti ke-20 pada bulan Oktober, yang “membentangkan visi komprehensif untuk China dan menunjukkan keazaman para pemimpinnya untuk membina China menjadi ekonomi sosialis moden” .

“China yang berjaya yang disepadukan dengan baik ke dalam sistem antarabangsa memberi manfaat kepada China dan dunia,” tambahnya.

Dalam ucapan pembukaannya dalam bahasa Mandarin, Han berkata walaupun menghadapi cabaran kesihatan, keselamatan dan ekonomi sepanjang tahun lalu, Singapura dan China mengekalkan hubungan baik.

“Kami berharap pertemuan ini dapat memacu kerjasama antara kedua-dua negara untuk mencapai perkembangan baharu,” katanya sambil menambah bahawa kemajuan dalam tiga projek kerajaan-ke-kerajaan juga telah dipercepatkan.

Han, yang dalam perjalanan dua hari ke Singapura, adalah pemimpin China paling kanan untuk dikunjungi sejak wabak itu. Ini juga merupakan lawatan pertamanya ke luar negara sejak Covid-19 bermula. Delegasi China termasuk Ding Xuedong, naib setiausaha eksekutif Majlis Negeri, dan Ni Hong dari Kementerian Perumahan dan Pembangunan Bandar-Luar Bandar.

Mengenai pencapaian masa depan, Heng menyatakan bahawa 2023 akan menandakan ulang tahun ke-15 projek Tianjin Eco-City yang dilancarkan pada 2008, “walaupun sebelum perubahan iklim berada di puncak agenda global”.

“Jadi sudah tiba masanya untuk menyegarkan semula cara kami mempelopori pembangunan karbon rendah dan penyelesaian skala ke lebih banyak bandar di China dan dunia,” katanya kepada pemberita.

Beliau menambah bahawa Taman Perindustrian Suzhou, projek antara kerajaan pertama yang ditubuhkan pada 1994, telah berjaya dalam pelbagai cara. “Kita harus melihat bagaimana ia boleh ditingkatkan lagi.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *