Ulasan: Kita perlu mengakui bahawa cara kerja ‘lama’ adalah salah

Berdasarkan petikan di ChannelNewsAsia.Com, satu kisah yang boleh dikatakan agak terkenal di Singapura yang bertahun lamanya yang berkait-rapat dengan industry media dan komunikasi berbunyi seperti “Seorang ketua agensi masuk ke pejabat pada pukul 10 malam dan apabila melihat hanya separuh kakitangan yang masih bekerja berkata, “Perniagaan yang dijalankan oleh syarikat tersebut tidak berada pada tahap yang dijangkakan dan disebabkan itu kita mesti menarik lagi perhatian orang ramai untuk menjadikan sebagai pelanggan untuk syarikat tersebut””.

Bukan menjadi satu rahsia untuk sesetengah industry yang mahukan pekerja yang mampu boleh menghabiskan masa untuk bekerja lebih masa. Malah, agensi pengiklanan pertama yang dimohon juga agak terkenal pada masa itu, telah mengeluarkan iklan pekerjaan yang pada dasarnya telah menyatakan bahawa jika anda yang bekerja berdasarkan waktu yang telah ditetapkan, adalah lebih bagus jika tidak memohon untuk jawatan tersebut.

Dalam mesyuarat membincangkan budaya kerja hampir 10 tahun yang lalu, seorang ketua agensi berdiri dan mengisytiharkan generasi milenium mempunyai nilai yang berbeza iaitu generasi tersebut lebih mementingkan keseimbangan kerja dan kehidupan berbanding dengan perkembangan kerjaya.

Hanya beberapa tahun yang lalu, kakitangan saya mempunyai masa yang panjang, saya menyokong pengurusan sumber yang lebih baik dan tidak mahu menggalakkan budaya bekerja berjam-jam dilihat sebagai “lencana kehormatan” atau mesti ada untuk penilaian yang baik.

Tolakan yang saya terima mengejutkan saya. Balasan biasa? Itu adalah yuran yang kami bayar untuk mencapai kedudukan kami hari ini. Jika mereka tidak dapat menerimanya, industri ini bukan untuk mereka.

BEKERJA KERAS SEKARANG, NIKMATI NANTI

Terdapat beberapa kebenaran dalam hal ini. Kami, boomer atau Gen X, sememangnya menyamakan masa yang panjang dengan kejayaan korporat. Dan ya, ramai di antara kita telah mendaki tangga korporat kerana “etika kerja yang baik” itu telah diberi ganjaran.

Bekerja keras sekarang, kami diberitahu, untuk mencapai tahap di anggap sebagai seorang “senior” dan di mana kami dibayar untuk pengalaman, pengetahuan dan kepakaran kami dan bukan berdasarkan kiraan jam bekerja. Kemudian, hanya selepas itu, kita akan mempunyai masa untuk mengejar dan menikmati perkara yang yang telah diabaikan pada tahun-tahun sebelum ini atas alasan bekerja.

Rekod peribadi yang telah dibuat adalah bekerja selama 72 jam berturut-turut tanpa pulang ke rumah dan ini telah mengajar saya kepentingan untuk sentiasa menyimpan peralatan penjagaan kendiri di sekeliling pejabat. Sesetengah orang mungkin memanggil ini sebagai rasa tanggungjawab dan mudah untuk merasa berputus asa apabila terdapat masalah untuk menyelesaikan kerja namun tetapi ia menjadi isu apabila kerja sentiasa memerlukan, atau membuatkan kita berasa seperti kita tidak mempunyai pilihan selain mengambil masa yang panjang untuk menyelesaikannya .

Bayangkan, pemikiran lama ini menentang apa yang baru-baru ini dipanggil “berhenti secara senyap”, di mana pekerja memilih untuk melakukan hanya apa yang diharapkan daripada tugas teras mereka dan hanya semasa waktu bekerja.

CARA KERJA LAMA YANG SALAH

Sama ada kita bersetuju dengan tingkah laku sedemikian atau tidak, apa yang kita harus bersetuju ialah cara kerja lama adalah salah.

Banyak yang telah diperkatakan tentang kesan negatif budaya kerja seperti itu terhadap kesejahteraan mental. Kajian Randstad awal tahun ini menunjukkan bahawa kira-kira 56% responden yang berpangkalan di Singapura berumur di bawah 35 tahun akan meninggalkan pekerjaan mereka jika mereka tidak dapat menikmati kehidupan, berbanding 45% daripada mereka yang berumur antara 45 dan 54 tahun.

Generasi yang lebih tua mungkin menolaknya kerana pekerja yang lebih muda yang tidak mempunyai daya ketahanan mental yang kuat. Ironinya, ialah boomer dan ibu bapa Gen X membesarkan generasi milenium dan Gen Z.

Memupuk keinginan untuk keseimbangan kerja dan kehidupan yang lebih baik sebagai isu daya tahan sememangnya menyemarakkan idea bahawa cara bekerja biasa adalah untuk mengorbankan hubungan dalam mengejar kejayaan korporat. Ia menguatkan pandangan bahawa sesiapa yang tidak melakukan jumlah usaha yang sama seperti orang lain akan menyebabkan seorang pekerja itu berada pada tahap yang biasa-biasa dalam kerjaya mereka.

Terdapat unsur berat sebelah survivorship yang dimainkan iaitu setelah berjaya dengan mengambil masa yang lama, pekerja yang lebih tua mungkin tidak dapat membayangkan untuk sampai ke sana tanpa membayar yuran yang sama.

Namun, generasi muda telah menunjukkan bahawa mereka sanggup bekerja keras jika potensi ganjaran itu dianggap berbaloi dengan pengorbanan  dan ia mungkin bukan gambaran kejayaan yang sama seperti sebelum ini.

Tinjauan 2016 oleh syarikat pengehosan web GoDaddy menunjukkan bahawa 74% milenial yang ditinjau di Singapura merancang untuk menjadi usahawan dalam tempoh sedekad. Kajian AS 2022 menunjukkan 62% daripada Gen Z telah memulakan atau berhasrat untuk memulakan perniagaan mereka sendiri.

Umur median pengasas permulaan yang berpangkalan di Singapura ialah 28 tahun, menurut laporan Startup Genome 2017. Bukan mudah untuk mengatakan bahawa CEO milenium atau Gen Z hari ini yang membina perniagaan yang berjaya akan menghabiskan banyak jika tidak lebih jam atau usaha seperti mereka yang memanjat tangga korporat.

MAJIKAN TIADA PILIHAN MELAINKAN BERKEMBANG

Terdapat impak yang sangat nyata kepada pemilik dan pemimpin perniagaan jika mereka tidak melaraskan pemikiran kita.

Jika mereka terlalu terbiasa dengan 10 hingga 12 jam usaha selama lapan jam berbayar, pada dasarnya membayar dua kakitangan untuk mengendalikan beban kerja tiga orang (dengan mengandaikan 12 jam sehari biasa), ia mewujudkan pergantungan pada jam tidak bergaji untuk keuntungan. Lama kelamaan, syarikat mungkin tidak tahu bagaimana untuk beroperasi secara menguntungkan tanpanya.

Apa yang berlaku apabila generasi muda yang datang ke dalam tenaga kerja tidak lagi menganggapnya boleh diterima? Memandangkan lebih ramai pekerja  muda dan tua  semakin mencari keseimbangan kehidupan kerja yang munasabah, syarikat mesti mencari cara untuk beralih kepada model yang menghadkan kerja dalam masa lapan jam sehari.

Ia akan menjadi latihan besar-besaran dalam pengurusan perubahan, walaupun syarikat juga belajar untuk menggabungkan kerja hibrid dan pengaturan kerja yang fleksibel.

Perletakan Jawatan Hebat dan trend berhenti kerja secara senyap boleh dikatakan hasil daripada generasi bos dan pekerja yang bergelut untuk mencari cara bekerja yang lebih baik. Jika kita ingin menyelesaikan cabaran di tempat kerja sedemikian, kita perlu menangani cabaran untuk melihat hasil, bukan waktu pengeluaran.

Dialog NTUC dengan pelajar baru-baru ini menunjukkan perancangan kerjaya dan kesejahteraan mental antara tiga kebimbangan utama yang dihadapi oleh belia sebelum memasuki tenaga kerja. Menjelaskan ini sebagai permainan sifar tidak menguntungkan majikan mahupun pekerja.

Memandangkan pasaran modal menumpukan pandangan mereka lebih dekat kepada keuntungan syarikat pada masa ekonomi yang sukar ini, syarikat tidak seharusnya tergesa-gesa untuk mengurangkan kos buruh atau mencemuh pekerja muda yang tidak mengikuti cara kerja lama, mengharapkan pulangan kepada kerja yang lebih lama. hari tanpa pertimbangan.

Ini mungkin bermakna keuntungan jangka pendek, tetapi ia akhirnya tidak mampan. Petikan ini merujuk kepadaEdwin Yeo mengetuai pejabat Singapura SPRG, sebuah agensi komunikasi bersepadu serantau.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *