Ketua Pegawai Eksekutif hartanah Australia memberikan pandangan yang berbeza

Berdasarkan petikan TheStar.Com, ketua pegawai eksekutif (CEO) pemaju hartanah di Australia telah menawarkan pandangan yang berbeza untuk industry hartanah dengan menekankan ketidaktentuan yang timbul disebabkan oleh kenaikan kadar faedah.

Bagi Tony Lombardo, Ketua Pegawai Eksekutif di Lendlease Corp Ltd, terdapat kesan positif yang timbul apabila imigresen yang telah ditutup semasa pandemic dan telah meningkatkan permintaan dalam sektor hartanah.

Sebaliknya, kadar dan inflasi yang lebih tinggi telah menyebabkan tahap ketidakpastian yang tinggi, menurut Darren Steinberg, Ketua Pegawai Eksekutif Dexus.

“Ia adalah salah satu persekitaran operasi yang paling sukar dalam kerjaya saya,” kata Steinberg pada persidangan di Sydney.

Memandangkan kadar faedah yang meningkat dengan pantas telah menurunkan harga rumah paling banyak sejak 1983 pada bulan Ogos, pelabur sedang membahaskan berapa banyak isi rumah yang berhutang besar boleh bertahan.

Walaupun selepas kejatuhan, harga hartanah kekal di atas paras pra-pandemik dan bank terkemuka berkata mereka menjangkakan kemungkiran dalam pasaran gadai janji kediaman A$2 trilion iaitu AS$1.3 trilion atau RM5.9 trilion akan dibendung oleh simpanan isi rumah yang tinggi.

Tinjauan samar-samar itu juga diserlahkan oleh ketua pasaran domestik Reserve Bank of Australia.

Kadar kenaikan di Australia akan mempengaruhi harga hartanah dan mengekang peminjaman, tetapi terdapat “ketidakpastian yang besar” tentang saiz dan masa kesannya terhadap pasaran perumahan, kata Jonathan Kearns.

Bagi Jo Masters, ketua ekonomi di Barrenjoey Markets Pty Ltd, masih tidak jelas bila inflasi akan memuncak dan itu menjadikan penilaian aset “sangat sukar,” katanya.

Penampan isi rumah kekal sebagai satu perkara utama perbincangan, kerana data menunjukkan pinjaman untuk pinjaman rumah baharu perlahan lebih cepat daripada yang dianggarkan. Rekod nisbah hutang kepada pendapatan Australia sebanyak 187.2% meningkatkan risiko kenaikan kadar faedah.

Untuk Lombardo Lendlease, terdapat kusyen yang cukup untuk menahan pelarasan kepada tahap pembayaran balik yang lebih tinggi.

Kunci kira-kira isi rumah yang sihat, satu perkara yang diketengahkan oleh pegawai bank rizab dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bermakna peminjam mempunyai kapasiti untuk menghadapi kadar yang lebih tinggi, kata Lombardo. Terdapat “tailwind” yang sedang membina, termasuk kepulangan pendatang, katanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *