Tenaga Kerja UK Mengurangkan Pengangguran Kepada Paras Terendah Sejak 1974

Berdasarkan petikan di TheStar.com, kadar pengangguran di Britain jatuh ke paras yang terendah sejak tahun 1974 apabila ramai orang meninggalkan pekerjaan yang sedia ada dan meningkatkan lagi tekanan ke atas bayaran gaji.

Kerajaan berkata 3.6% orang dewasa tidak bekerja dan mencari peluang pekerjaan yang baru dalam tempoh tiga bulan hingga Julai, lebih rendah daripada kadar sebanyak 3.8% pada bulan sebelumnya. Ahli ekonomi menjangkakan tiada perubahan yang ketara dalam tempoh yang terdekat.

Laporan itu juga menunjukkan gaji meningkat jauh melebihi purata pra-pandemik dan tahap rekod penyakit jangka panjang.

Bersama-sama, carta menunjukkan trend yang membimbangkan untuk ekonomi terus berkembang tanpa menolak harga melepasi sasaran 2% Bank of England (BoE). Itu menambah tekanan kepada BoE untuk menaikkan kadar faedah dan kerajaan untuk mendapatkan orang ramai kembali bekerja.

“Bagi kerajaan yang ingin mengurangkan cukai untuk meningkatkan pertumbuhan, angka seperti ini akan menimbulkan masalah,” kata Tony Wilson, pengarah di Institut Kajian Pekerjaan.

“Jika kami tidak melakukan lebih banyak untuk membantu lebih ramai orang bekerja, maka sebarang pemotongan cukai hanya akan membawa kepada inflasi yang lebih tinggi dan kadar faedah yang lebih tinggi untuk lebih lama.”

Perdana Menteri Liz Truss menyasarkan untuk meningkatkan kadar pertumbuhan ekonomi UK untuk membantu membayar pakej berbilion paun untuk isi rumah dan perniagaan yang menghadapi bil tenaga yang meningkat.

Angka-angka itu menunjukkan masalah majikan terpaksa mengisi pekerjaan, yang memaksa mereka untuk menaikkan gaji.

“Krisis kos menjalankan perniagaan semakin meruncing,” kata Jane Gratton, ketua dasar di Dewan Perniagaan British.

“Dengan firma melakukan yang terbaik untuk terus bertahan dalam tempoh kos yang meningkat, mereka juga menghadapi pasaran buruh yang sangat ketat, yang seterusnya memberi kesan kepada keupayaan mereka untuk berkembang.”

Pegawai yang diketuai oleh gabenor Andrew Bailey telah berkata mereka bersedia untuk bertindak “secara paksa” untuk membendung inflasi, yang melonjak kepada dua digit buat kali pertama dalam 40 tahun.

Pelabur menjangkakan bank pusat akan menaikkan kadar pinjaman utama sekurang-kurangnya setengah mata peratusan minggu depan daripada 1.75%. Terdapat kemungkinan bahawa BoE meneruskan peningkatan tiga suku mata.

“Data pasaran buruh UK yang dikeluarkan pada 13 Sept memberikan banyak sokongan untuk penjaja di BoE. Kadar pengangguran berada jauh di bawah paras yang mampan dalam jangka sederhana dan pertumbuhan upah terus mengejutkan sehingga menaik.

“Kenaikan kadar 50 mata asas kekal sebagai asas kami untuk mesyuarat bank pusat pada 22 Sept, kerana pakej kecemasan kerajaan mengurangkan keperluan untuk muatan hadapan dengan memaksa penurunan inflasi tahun depan,” kata Ana Luis Andrade dari Bloomberg ekonomi.

“Bagi perniagaan, pengangguran yang rendah bermakna kekurangan buruh kekal sebagai kebimbangan yang sangat nyata,” kata Kitty Ussher, ketua ekonomi di Institut Pengarah.

“Setelah berkata demikian, data hari ini juga menunjukkan beberapa firma menghentikan rancangan pengambilan pekerja dalam menghadapi ekonomi yang semakin lemah.”

Penurunan kadar pengangguran didorong oleh peningkatan mendadak dalam kalangan orang yang dikelaskan sebagai tidak aktif dari segi ekonomi, atau tidak mencari pekerjaan.

Sejumlah 194,000 orang meninggalkan tenaga kerja yang paling ramai sejak permulaan wabak itu. Sebahagian daripadanya adalah disebabkan oleh peningkatan tahap penyakit. Anak-anak muda yang bekerja juga kembali ke pendidikan.

Angka lain yang diterbitkan oleh Pejabat Perangkaan Kebangsaan menambah kebimbangan mengenai kesempitan pasaran buruh.

Ini termasuk pendapatan mingguan tetap tidak termasuk bonus yang meningkat 5.2% pada suku hingga Julai, melebihi kadar 5.1% yang dijangkakan oleh pakar ekonomi dan purata 3% sebelum wabak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *