Pembekal Awan Perancis OVH Menyediakan Penjana Diesel Untuk Mengimbangi Kemungkinan Pemotongan Kuasa

Berdasarkan petikan di TheStar.Com, STRASBOURG, Perancis, OVHcloud, penyedia perkhidmatan awan buatan sendiri terbesar di Perancis, bersiap sedia untuk menghadapi kemungkinan pemotongan kuasa pada akhir tahun ini dengan menyediakan penjana diesel, kata ketua eksekutifnya pada Isnin.

Eropah sedang berusaha untuk mengurangkan pergantungan kepada gas Rusia menjelang musim sejuk yang akan datang berikutan perang di Ukraine. Walaupun Perancis kurang bergantung daripada jirannya pada bekalan Rusia, kerajaan telah memberi amaran kepada perniagaan mereka mungkin menghadapi catuan kuasa dan menggesa mereka untuk mengurangkan penggunaan.

OVHcloud dianggap sebagai infrastruktur penting oleh kerajaan Perancis, dan oleh itu kebanyakannya dilindungi oleh kemungkinan pemotongan kuasa. Namun, syarikat itu bersedia untuk situasi yang paling teruk, kata Ketua Pegawai Eksekutif Michel Paulin kepada pemberita selepas melancarkan pusat data baharu di bandar timur laut Strasbourg.

“Kami menguji penjana diesel kami setiap bulan hingga setiap dua bulan,” kata Paulin, sambil memberi amaran bahawa OVHcloud tidak akan dapat menggunakan sumber tenaga alternatif sedemikian untuk masa yang lama.

“Kami telah mengisi tangki kami tetapi sistem ini tidak dijadualkan untuk berjalan selama berminggu-minggu,” katanya.

Kementerian kewangan Perancis sedang merangka senarai industri dan sektor kritikal yang tidak sepatutnya mengalami sebarang pemotongan kuasa.

“Kami telah mengambil banyak langkah, tetapi ia bergantung kepada keadaan cuaca pada musim sejuk yang akan datang,” kata seorang pegawai kementerian kewangan, sambil menambah bahawa penyedia perkhidmatan telekomunikasi dan awan dianggap penting untuk memastikan Perancis terus maju.

Laporan oleh Suruhanjaya Eropah menganggarkan bahawa industri perkhidmatan awan menyumbang sebanyak 4% daripada jumlah penggunaan tenaga EU, dan bahagian itu dijangka meningkat hampir satu pertiga menjelang 2030.

Penerusan perkhidmatan OVHcloud yang adalah lebih penting untuk perniagaan dan reputasinya, kerana syarikat itu, yang diumumkan setahun setengah yang lalu, bersaing dengan gergasi teknologi A.S. seperti Amazon.com Inc, Microsoft Corp dan Google Alphabet, yang mendominasi storan data di seluruh dunia.

Tahun lepas, OVHcloud mengalami kebakaran besar yang memusnahkan empat pusat datanya di Strasbourg.

Paris tidak sabar-sabar untuk membina kapasiti untuk menyimpan data sensitif di Perancis di tengah-tengah kebimbangan kerajaan A.S. boleh mendapatkan data yang disimpan pada pelayan syarikat besar yang berpangkalan di sana berikutan penggunaan Akta Awan A.S. pada 2018.

OVH menampilkan dirinya sebagai alternatif domestik yang selamat kepada pesaing terbesarnya, dan Menteri Kewangan Bruno Le Maire turut menghadiri majlis pelancaran pusat data di Strasbourg.

“Jika kita mahu berdaulat, data kita tidak boleh dicuri,” kata Le Maire. Namun OVH adalah kecil berbanding syarikat A.S. yang ditubuhkan. Ia menjana jualan sebanyak 202 juta euro $205 juta pada suku yang berakhir pada 31 Mei, berbanding pendapatan hampir $20 bilion untuk cawangan perkhidmatan awan Amazon dalam tempoh tiga bulan hingga akhir Jun

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *