Ciptaan Robot Dalam Mengesan Dan Menghalang Kejatuhan Terutamanya Pada Orang Tua, Mengurangkan Pergantungan Kepada Penjaga

Menurut TheStar.Com, Singapura telah mencipta Robot bantuan boleh pakai yang boleh mengesan dan mencegah jatuh terutama dalam kalangan warga emas yang dibangunkan oleh penyelidik di Universiti Teknologi Nanyang (NTU) dan Hospital Tan Tock Seng (TTSH).

Robot itu boleh membolehkan kehidupan secara berdikari dalam kalangan warga emas kerana ia mengurangkan pergantungan seseorang kepada penjaga, kata TTSH, NTU dan Program Robotik Kebangsaan dalam satu kenyataan pada 7 September yang lalu.

Penderia yang dibinanya boleh mengesan kehilangan keseimbangan serta-merta dan menstabilkan pengguna melalui tali pinggang yang dipakai di pinggulnya, kata mereka.

Ia juga boleh membantu pengguna yang mengalami kesukaran berjalan dan mengimbangi untuk berdiri dengan selamat dari posisi duduk, dan untuk duduk dengan selamat dari posisi berdiri.

Digelar Pembantu Imbangan Robot Mudah Alih, robot itu adalah kira-kira 1m tinggi dan 70cm lebar dan beratnya kira-kira 100kg. Ia mempunyai tali pengikat, yang dipakai oleh pengguna pada pinggulnya, yang boleh mengelak daripada jatuh dan ketidakseimbangan. Robot itu mengikut pengguna semasa dia bergerak.

Robot menggunakan kamera pengesan kedalaman untuk memerhati pergerakan pengguna, manakala algoritma pembelajaran mesinnya menganggarkan keadaan keseimbangan pengguna dalam masa nyata untuk meramalkan ketidakseimbangan atau kejatuhan yang akan berlaku.

Robot ini dibangunkan di bawah Program Robotik Kebangsaan, usaha pelbagai agensi yang membantu membangunkan ekosistem robotik tempatan. Program ini memberikan TTSH dan NTU bantuan sebanyak S$2.8 juta  atau sebanyak RM8.95 juta untuk projek ini.

Profesor Madya Ang Wei Tech, pengarah eksekutif Institut Penyelidikan Pemulihan Singapura di NTU yang menyelia pembangunan projek itu, berkata: “Robot itu boleh terbukti menjadi sumber yang tidak ternilai untuk pengguna dewasa yang lebih tua, dan membantu mempromosikan kehidupan bebas dan penuaan. Ia juga akan membantu ahli terapi membantu pesakit mereka semasa pemulihan.”

Prof Ang, yang berasal dari Pusat Pengajian Kejuruteraan Mekanikal dan Aeroangkasa NTU, berkata beliau berharap dapat menjadi satu aset kepada sebuah syarikat dalam tempoh satu tahun akan datang dan mengkomersialkan robot itu dalam tempoh dua tahun akan datang. Robot itu mungkin akan digunakan dalam persekitaran hospital sebagai permulaan.

Ia akan membantu meringankan beban penjaga kerana ia boleh membantu pengguna yang mempunyai mobiliti terhad dalam tugas harian, seperti masuk dan keluar lif, membuka pintu, berpakaian dan menyiram tanaman.

Pasukan itu akan membuat penambahbaikan reka bentuk pada robot supaya ia boleh digunakan dalam persekitaran rumah.

Sebagai contoh, robot pada masa ini agak besar dan perlu dibuat lebih kecil untuk beroperasi dalam persekitaran rumah.

Prof Ang berkata bahawa beliau menjangkakan robot yang lebih kecil sesuai untuk kegunaan rumah berharga sekitar S$3,000 atau RM9,595 hingga S$5,000 atau RM15,992, manakala robot yang lebih besar yang memberikan lebih banyak bantuan dalam persekitaran hospital boleh menelan kos sehingga S$20,000 atau RM63,962.

Robot itu dibangunkan bersama oleh pasukan penyelidik, jurutera dan pakar data di institut penyelidikan pemulihan, bersama doktor dan penyelidik di TTSH.

Keseimbangan seseorang merosot dengan usia. Ia diburukkan lagi oleh keadaan seperti penyakit saraf, kecederaan, masalah muskuloskeletal seperti buku lali terseliuh, scoliosis, atau kehilangan anggota badan.

Kehilangan keseimbangan selalunya membawa kepada kejatuhan, terutamanya pada orang tua.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, jatuh adalah punca kedua kematian akibat kecederaan yang tidak disengajakan atau tidak disengajakan di seluruh dunia. Di Singapura, kejatuhan menyumbang 40% daripada kematian berkaitan kecederaan, kata kenyataan itu.

Dalam ujian klinikal yang melibatkan kira-kira 50 peserta, termasuk pesakit yang mengalami strok, kecederaan otak traumatik dan kecederaan saraf tunjang, para penyelidik mendapati bahawa robot itu berjaya membantu mereka duduk, berdiri dan berjalan, serta dalam tugas seperti mendapatkan minuman.

Setiap peserta memakai robot selama tiga hari dan tiada kejatuhan direkodkan dalam percubaan, kata kenyataan itu.

Salah seorang peserta percubaan ialah Kim Teng Charn, 66, yang diserang angin ahmar pada 2017. Pesara remisier itu berkata: “Robot itu mudah dikendalikan dan membantu saya melakukan aktiviti harian terutama berjalan kaki yang memberi peluang kepada saya untuk bersenam. Ia pasti membantu pesakit seperti saya menjalankan aktiviti dengan selamat walaupun tinggal bersendirian.”

Pasukan itu berharap dapat membawa robot itu ke luar, yang memerlukan ujian lanjut dan penambahbaikan padanya agar ia dapat bergerak melalui rupa bumi yang tidak rata.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *