Rancangan Teknologi Berlin Menghadapi Era Kekurangan Tenaga

Berdasarkan petikan TheStar.Com, Berlin telah mengambil langkah untuk mempertingkatkan lagi teknologi yang digunakan dalam panel solar iaitu daripada panel solar mudah alih kepada thermostat pintar dan radiator pintar, di mana peserta-peserta yang hadir ke pameran teknologi IFA di Berlin telah menyaksikan penyelesaian pintar untuk menangani masalah dunia dalam kekurangan bekalan tenaga.

Tetapi, terdapat sesetengah kemajuan dalam bidang teknologi ini meninggalkan kesan jejak karbon dengan kadar yang tinggi.

Moto utama dalam menjalankan pameran kepada pengenalan teknologi-teknologi canggih selepas terjadinya wabak coronavirus di Jerman untuk tahun 2022 adalah “Kecekapan Tenaga” yang di mana untuk mengembalikan kestabilan ekonomi di kebanyakan negara, kebanyakan barangan mengalami kenaikan harga lebih-lebih lagi harga elektrik.

Salah seorang peserta pameran yang percaya jawapan untuk masalah yang dihadapi ialah berdasarkan Busch-Jaeger, yang menghasilkan produk suis dan juga beberapa produk skrin kecil.

Syarikat Jerman, yang dimiliki oleh kumpulan Switzerland ABB, telah menjadi pakar dalam teknologi “rumah pintar”.

Idea mereka adalah untuk mengawal penggunaan tenaga di rumah berdasarkan aliran data, termasuk suhu ambien semasa, cahaya di dalam bilik dan kualiti udara.

Peranti sedemikian semakin banyak mendapat perhatian orang ramai apabila kos tenaga meningkat di Eropah, kata Ulf Ehling, yang ditugaskan untuk membentangkan teknologi syarikat di IFA.

‘Gila’

Beberapa ratus meter jauhnya, syarikat Norway Mill menawarkan radiator “pintar” hitam dan putih.

Terima kasih kepada aplikasi telefon pintar, pengguna boleh mengawal suhu di rumah mereka sepanjang hari.

Menurut Bashir Naimy, pengarah teknikal Mill, peranti itu boleh membantu menjimatkan 37% tenaga isi rumah.

IFA juga mempunyai paparan tetap alat sipi, antaranya peti sejuk yang menyejukkan minuman dalam dua minit atau penjana bau untuk membeli minyak wangi dalam talian.

Syarikat Perancis Y-Brush telah turun ke IFA untuk memperkenalkan berus gigi “sonik” yang kelihatan seperti gigi palsu, yang mampu memberus semua gigi sekali gus dalam lima, sepuluh atau 15 saat.

Pengunjung pameran itu, yang ditutup pada hari Selasa, bagaimanapun, sibuk dengan persoalan penggunaan tenaga.

“Apabila anda melihat jumlah penggunaan semua peranti ini, ia adalah gila,” kata Justin, 23, peminat teknologi, yang datang ke Berlin khusus untuk pertunjukan itu.

“Kami sentiasa memikirkan perkara itu,” kata Christoph Boettger, 39, yang datang bersama pasangannya.

Harga tenaga Eropah telah melonjak sejak beberapa bulan kebelakangan ini berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan pendikit bekalan gas ke Jerman dari Moscow.

Kerajaan Jerman telah melancarkan kempen penjimatan tenaga dan cuba memimpin melalui teladan dengan mengurangkan suhu di bangunan awam, antara lain.

Teka-teki tenaga bertambah buruk minggu lalu, apabila gergasi tenaga Rusia Gazprom berkata ia tidak akan memulakan semula penghantaran gas melalui saluran paip Nord Stream 1 selepas penyelenggaraan tiga hari yang dirancang, yang menyalahkan sekatan Barat.

‘Internet’

“Teknologi rumah pintar boleh membantu menjimatkan tenaga,” Sara Warneke, pengarah penganjur IFA, berkata pada hari Jumaat.

Tetapi apakah kesan sebenar teknologi tenaga baharu ini?

Menurut laporan 2020 oleh Senat Perancis, pertumbuhan pelepasan gas rumah hijau daripada teknologi digital didorong oleh “internet of things” iaitu elektronik isi rumah yang disambungkan ke web dan penyimpanan data.

Kedua-duanya bersama-sama boleh membawa kepada lonjakan 60% dalam impak karbon teknologi digital menjelang 2040.

Walaupun potensi penjimatan tenaga individu, kesan keseluruhan teknologi ini mungkin lebih besar daripada yang pertama kali muncul.

Syarikat China Ecoflow, yang mempunyai pejabat di seluruh Eropah, berharap dapat menyelesaikan percanggahan dengan panel solar mini.

Segi empat tepat yang panjang dan boleh dilipat yang dibawa ke mana-mana dalam bekas khas boleh digunakan untuk mengecas bateri litium.

Kemudah-alihan mereka bermakna pengguna tidak memerlukan sebarang kebenaran pihak berkuasa untuk memasangnya”, kata Franko Fischer, jurucakap Ecoflow.

Panel boleh menjana 2,700 Wh, cukup untuk mengecas komputer, telefon bimbit atau pengering rambut.

“Kami menjangkakan pengguna di Eropah mempunyai permintaan tinggi untuk penyelesaian seperti kami, kerana orang ramai mahu berdikari, terutamanya dalam krisis,” kata Fischer. Di Jerman, kos elektrik telah meningkat secara purata sebanyak 31% pada tahun hingga Ogos, menurut laman perbandingan harga Check24

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *