Sudah Tiba Masa Untuk Bersedia Untuk Masa Depan Di Mana Tenaga Kerja Mempunyai Robot Sebanyak Manusia

Berdasarkan petikan di TheStar.com, Terdapat adegan dalam filem I, Robot di mana seorang pegawai polis yang membenci robot, lakonan Will Smith, sedang menyoal pengeluar robot yang disyaki membunuh manusia. Perbualan itu menjadi sukar, dan pembuat robot, yang dimainkan oleh Bruce Greenwood, memandang ke arah Smith dan berkata, “Saya rasa ayah kamu kehilangan pekerjaannya kerana robot. Saya tidak tahu, mungkin kamu hanya akan mengharamkan penggunaan Internet untuk pastikan perpustakaan sentiasa dibuka.”

Dikatakan sebagai meniru kehidupan? Untuk satu tahap, ya. Automasi, kecerdasan buatan dan robot merugikan orang ramai untuk bekerja. Tetapi tidak, tiada seorang pun yang disyaki melakukan pembunuhan akibatnya. Dan kali semakan dibuat, tiada seorang pun yang diketahui menganjurkan pemberontakan AI, yang merupakan premis di sebalik plot I, Robot.

Itu fantasi. Apa yang nyata ialah negara ini tidak melakukan persediaan yang mencukupi untuk menghadapi masa depan di mana berjuta-juta rakyat Amerika yang mempunyai kemahiran ketinggalan zaman tidak akan dapat bersaing untuk mendapatkan pekerjaan apabila alternatif automatik yang lebih murah tersedia kepada majikan mereka. Tidak ada masa yang lebih baik daripada Hari Buruh untuk meminta Washington membuat rancangan yang lebih muktamad untuk membantu pekerja yang berada dalam bahaya menjadi usang.

Perkara itu berlaku pada tahun ini kepada pekerja di kemudahan Optik Zenni berhampiran San Francisco apabila syarikat itu menggantikan mereka dengan robot yang dilengkapi penglihatan yang dapat mengenal pasti cermin mata bentuk dan warna tertentu, menyemak nombor pengenalan mereka dan meletakkan setiap item dengan betul dalam beg yang dilabelkan dengan betul. Kerja seperti itu membosankan bagi kebanyakan orang, tetapi bukan untuk robot yang boleh melihat dan setelah penjualan telah dibuat tiada keperluan untuk membayar gaji atau faedah yang perlu dibuat.

Forum Ekonomi Dunia meramalkan bahawa menjelang 2025, automasi akan mencipta sekurang-kurangnya 12 juta lebih banyak pekerjaan daripada yang digantikannya. Tetapi itu bukan proses yang lancar. Walaupun automasi mungkin positif bersih akhirnya, terlalu ramai orang tanpa kemahiran yang diperlukan untuk mengeluarkan, menyelenggara dan memantau robot atau program AI mungkin menganggur buat sementara waktu atau berakhir dengan pekerjaan yang membayar kurang daripada keperluan keluarga mereka.

Pandemik coronavirus mempercepatkan kemajuan automasi. Lebih banyak pusat panggilan pelanggan memutuskan bahawa tidak banyak masalah dan lebih murah untuk membeli program chatbot daripada LivePerson atau Watson Assistant daripada terus menggaji manusia. Robot pengawal keselamatan dibeli dari Knightscope untuk memantau pusat membeli-belah dan stadium. Dan sementara DoorDash menutup Chowbotics selepas membelinya tahun lepas, beberapa robot Sally masih memotong salad untuk dewan makan hospital dan universiti.

Ini bukan kali pertama tenaga buruh dunia terpaksa menyesuaikan diri dengan kemajuan teknologi. Lebih daripada 200 tahun yang lalu, Luddites dinamakan demikian sempena wira seperti Robin Hood fiksyen yang membakar kilang-kilang di Britain di mana mesin tenun dan bingkai mengait berjentera menggantikan penenun dan pekerja tekstil lain. Kereta, telefon dan komputer juga menyebabkan orang kehilangan pekerjaan sambil mencipta peluang pekerjaan baharu.

Tetapi isunya bukan sama ada AI atau robot atau apa-apa lagi dalam pembangunan adalah baik atau buruk namun begitulah cara kita menguruskan kesannya kepada masyarakat. Selepas Presiden Joe Biden gagal meluluskan “Rancangan Pekerjaan Amerika”, beliau memasukkan beberapa idea tempat kerjanya dalam Rancangan Penyelamat Amerika yang diluluskan Kongres tahun lepas. Tetapi tiada dalam undang-undang itu hampir menangani pengangguran yang disebabkan oleh peningkatan automasi.

Amerika perlu bertindak balas seperti yang dilakukan pada tahun 1957 selepas Kesatuan Soviet melancarkan satelit Sputniknya dan ia mesti menyedari masa depan telah pun bermula. Sekolah rendah dan menengah mesti memberi lebih penekanan kepada kemahiran komunikasi dan analisis yang menyediakan pelajar untuk peningkatan teknologi. Pekerja yang pekerjaannya semakin hilang mesti dilatih semula untuk yang baharu, dan jaring keselamatan yang lebih kukuh mesti disediakan untuk mereka yang menjadi pengangguran.

Seperti perubahan iklim, impak teknologi boleh dipandang remeh sehingga kesannya dihadapi oleh diri sendiri. Janganlah kita untuk menunggu sehingga keadaan menjadi tidak terkawal dan barulah tergesa-gesa untuk mengambil langkah yang diperlukan untuk mengelakkan sebarang masalah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *