Kekurangan Cip Global Merupakan Cabaran Baru Bagi Sektor Automotif

Menurut laporan The Star.Com, syarikat Bermaz Auto Bhd (BAuto) menjangkakan kekurangan cip semikonduktor global yang berterusan dan komponen serta kelewatan penghantaran akibat penutupan Covid-19 di China akan menimbulkan cabaran bagi sektor automotif tempatan.

Pengerusi Eksekutif Datuk Seri Yeoh Choon San berkata cabaran yang berterusan sudah pasti akan memberi kesan kepada pemulihan jualan kenderaan.

“Walaupun insentif pengecualian cukai jualan telah tamat, pelanggan yang menempah kenderaan mereka pada atau sebelum 30 Jun 2022 akan mempunyai masa sehingga 31 Mac 2023 untuk mendaftarkan mereka dengan Jabatan Pengangkutan Jalan untuk masih layak mendapat pengecualian cukai jualan.

“Justeru, kumpulan itu berhati-hati dan menjangkakan sektor automotif kekal mencabar bagi tahun kewangan 2022 dan 2023,” katanya dalam laporan tahunan terbaru syarikat itu.

Yeoh berkata BAuto akan kekal fokus pada jualan kenderaan Mazda, Peugeot dan Kianya, supaya dapat bersaing secara berkesan dalam pasaran dengan harga yang lebih berpatutan dan menambah baik pengedar syarikat, serta rangkaian selepas jualannya untuk mengukuhkan kedudukan jenamanya.

“Kumpulan itu juga akan memberi tumpuan kepada mengurus pengalaman pelanggannya dan untuk memberikan pengalaman pemilikan yang bermanfaat kepada mereka.”

Mengulas mengenai perniagaan di Filipina, Yeoh menyatakan bahawa ekonomi juga telah pulih berikutan kelonggaran sekatan Covid-19 dan pembukaan semula ekonominya.

“Ini petanda baik untuk operasi Mazda kami di Filipina,” katanya.

Keuntungan bersih BAuto bagi tahun kewangan berakhir 30 April 2022 meningkat kepada RM155.72 juta daripada RM133.84 juta pada tahun kewangan sebelumnya, terutamanya disebabkan oleh margin yang lebih baik daripada campuran jualan kenderaan yang rosak sepenuhnya.

Perolehan juga meningkat 1.6% kepada RM2.33 bilion daripada RM2.29 bilion sebelumnya, sebahagian besarnya disebabkan oleh sumbangan jualan daripada jenama Peugeot dan Kia yang baru diambil alih dan sebahagiannya diimbangi oleh jualan yang lebih rendah daripada operasi Mazda domestiknya.

Pendapatan asas sesaham berada pada 13.40 sen, berbanding 11.52 sen dalam tempoh yang sama sebelumnya.

Bagi suku keempat, keuntungan bersih BAuto meningkat kepada RM78.7 juta berbanding RM66.83 juta pada suku yang sama tahun lepas, manakala pendapatan bagi suku itu melonjak kepada RM897.36 juta daripada RM641.20 juta sebelumnya.

RHB Investment Bank dalam laporan baru-baru ini berkata ia mempunyai panggilan “beli” ke atas saham itu, dengan harga sasaran RM2.35.

“Setelah dilantik oleh Kia Corp, BAuto telah mencari untuk menaikkan lagi jenama dan menambah baik perkhidmatan selepas jualannya.

“Kia Malaysia telah menyatakan bahawa ia tidak melihat Kia sebagai produk arus perdana, yang kami fikir membantu mengelakkan persaingan sengit dengan jenama nasional.”

Selain itu, firma penyelidikan itu berkata barisan kereta baharu Kia yang menarik akan menarik minat segmen pelanggan yang terletak di antara jenama nasional dan jenama Jepun.

“Kami mendapati bahawa walaupun tempahan tertunggak di seluruh Mazda, Kia dan Peugeot telah kukuh sejak akhir Jun, tempahan yang ada secara perlahan pada bulan Julai seperti yang dijangkakan.

“Kami menganggarkan bahawa jumlah tempahan tertunggak semasa ketiga-tiga jenama berjumlah 12,000 unit.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *