Keadaan Cuaca Yang Semakin Panas Dan Kering Menyebabkan UAE Beralih Kepada Teknologi Sains Dalam Menghasilkan Lebih Banyak Awan Hujan

Berdasarkan petikan ChannelNewsAsia.Com, peristiwa yang berlaku di Bosnia ketika sebuah pesawat turboprop berkembar berlepas di bawah terik matahari padang pasir dengan berpuluh-puluh tabung garam dilekapkan pada sayapnya, pegawai meteorologi Emiriah Arab Bersatu, Abullah al-Hammadi mengimbas peta cuaca pada skrin komputer untuk mengesan pembentukan awan.

Pada 9,000 kaki di atas paras laut, pesawat itu melepaskan suar garam ke dalam awan putih yang paling menjanjikan, dengan harapan dapat mencetuskan hujan.

“Pembenihan awan memerlukan kewujudan awan hujan, dan ini adalah yang utama kerana ia tidak selalu berlaku”, kata Hamadi, ketua operasi peningkatan hujan di Pusat Meteorologi Kebangsaan UAE.

UAE, yang terletak di salah satu kawasan paling panas dan kering di bumi, telah mengetuai usaha untuk menyemai awan dan meningkatkan usaha untuk membentuk awan hujan, yang kekal pada purata kurang daripada 100 milimeter 3.9 inci setahun.

Kesan perubahan iklim, digabungkan dengan populasi yang semakin meningkat dan ekonomi yang mempelbagaikan ke dalam pelancongan dan kawasan lain telah meningkatkan permintaan untuk air di UAE, yang telah bergantung pada loji penyahgaraman mahal yang menggunakan air laut.

Pegawai berkata mereka percaya pembenihan awan boleh membantu. Para saintis di Abu Dhabi menggabungkan tangkapan suar garam higroskopik, atau menarik air, dengan membebaskan zarah nano garam, teknologi yang lebih baru, ke dalam awan untuk merangsang dan mempercepatkan proses pemeluwapan dan diharapkan menghasilkan titisan yang cukup besar untuk kemudiannya jatuh sebagai hujan.

“Pembenihan awan meningkatkan kadar hujan kira-kira 10 peratus hingga 30 peratus setahun. Mengikut pengiraan kami, operasi pembenihan awan lebih murah daripada proses penyahgaraman”, kata Hammadi.

Negara-negara lain di rantau ini, termasuk Arab Saudi dan Iran, telah mengumumkan rancangan serupa ketika mereka menghadapi kemarau bersejarah.

Edward Graham, pakar meteorologi di Universiti Highlands dan Kepulauan di Britain, berkata garam yang digunakan dalam pembenihan awan di UAE tidak membahayakan alam sekitar.

“Dari segi jejak karbon, pesawat yang terbang ke awan hanyalah pesawat kecil, jika dibandingkan dengan berbilion-bilion kereta di planet ini dan pesawat besar yang melakukan perjalanan udara antarabangsa setiap hari, ia hanya setitik di lautan”, tambahnya.

Juruterbang yang berpangkalan di lapangan terbang al-Ain UAE perlu bersedia untuk berlepas seketika, terbang di atas padang pasir kuning kemerahan sebelum mengarahkan pesawat mereka ke awan yang terletak pada skrin ahli meteorologi.

“Pembenihan awan dianggap sebagai cabaran kedua paling sukar untuk juruterbang”, kata seorang risalah, Ahmed al-Jaberi. “Apabila ada awan, kami cuba memikirkan cara kami perlu keluar masuk daripadanya dan mengelakkan ribut petir atau hujan batu”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *