Ulasan: Jualan EV Berprestasi Tinggi Meningkatkan Kelajuan Tetapi Adakah Mereka Akan Mendapat Perhatian Seperti Kereta Petrol?

Berdasarkan petikan di ChannelNewsAsia.Com, Ada sesuatu yang istimewa tentang deruman enjin dalam kereta sport tetapi pandangan mesti berubah apabila kejuaraan F1 pun mempunyai sasaran sifar bersih, kata penyampai sukan permotoran Claire Jedrek. Selepas berehat selama dua tahun, perlumbaan Formula Satu (F1) telah bermula hujung minggu ini di Singapura.

Walaupun berpuluh-puluh ribu peminat berduyun-duyun ke grandstand, yang lain mungkin lebih bimbang tentang kesan alam sekitar Grand Prix, dengan kembalinya kereta lumba yang menyumbang kepada pencemaran bunyi dan juga akan adanya  pesta-pesta mewah.

Lagipun, kejohanan F1 telah menetapkan sendiri sasaran sifar bersih 2030, dan sedang membangunkan “100 peratus bahan api mampan” sendiri daripada biojisim. Penganjur perlumbaan Grand Prix Singapura berkata lebih banyak lampu LED cekap tenaga akan digunakan sebagai lampu trek mulai 2023, dan kenderaan sokongan elektrik atau hibrid akan diguna pakai jika boleh.

Tetapi adakah kita akan melihat hari kereta sukan elektrik sifar karbon?

Sebagai penyampai sukan permotoran, saya ditanya sama ada peminat boleh menerima idea kereta sukan elektrik. Jawapannya ya. Walaupun tidak, pandangan perlu berkembang dalam dunia yang pesat berubah.

Soalan sebenar sepatutnya: Adakah mereka akan membeli satu, memandu dan menikmatinya?

SESUATU YANG ISTIMEWA MENGENAI KERETA SUKAN TRADISIONAL

Pembuat kereta mewah memanfaatkan momentum pengumpulan di belakang kenderaan elektrik (EV), dengan Ferrari dan Aston Martin komited untuk melancarkan model elektrik sepenuhnya menjelang 2025.

Tidak jelas sama ada semua peminat kereta akan Bersatu dalam memegang pendapat dan keputusan yang sama. Tidak syak lagi ada sesuatu yang istimewa tentang menukar gear dalam corak H, merasakan putaran dengan setiap anjakan ke bawah dan mendengar deruman enjin V8.

Anda akan merasa satu perasaan berhubung dengan kereta yang dipandu itu, seperti kereta itu adalah lanjutan badan anda. Anda terlibat dalam kuasa apabila kereta menerkam.

Pada tahun 2015, saya dan suami saya telah menyediakan litar go-kart elektrik, bukannya petrol tradisional, kerana kami tahu Singapura akan beralih ke dunia elektrik tidak lama lagi.

Sama seperti EV, kart elektrik dikawal oleh unit kawalan elektronik, supaya pengagihan kuasa apabila anda menginjak pedal adalah linear, dan kurang seperti kereta kawalan jauh di mana kuasa akan terputus dan mati.

Namun kami meragui sama ada peminat perlumbaan akan berkaitan dengan kart dengan unit kuasa dan bukannya enjin. Semua orang mengaitkan bunyi dengan kelajuan, cengkaman, dan keseronokan biasa menolak kereta ke hadnya.

Tetapi setelah menjadi tuan rumah banyak perlumbaan di trek kart elektrik, kekurangan bunyi menjadi kurang membimbangkan sehingga tiada siapa yang benar-benar peduli.

BAGAIMANA KERETA ELEKTRIK BERBANDING DI LALUAN PERLUMBAAN

Jadi bagi peminat sukan permotoran, bagaimanakah kereta sukan elektrik berbanding kereta sukan yang menjimat bahan api?

Tetapi setelah menjadi tuan rumah banyak perlumbaan di trek kart elektrik, kekurangan bunyi menjadi kurang membimbangkan sehingga tiada siapa yang benar-benar peduli.

Kereta elektrik mempunyai jumlah “torque” yang tidak masuk akal, tetapi tanpa tindak balas pendengaran, ia tidak akan membangkitkan emosi yang sama untuk memijak pecutan kereta petrol. Tetapi EV boleh diprogramkan untuk menghasilkan bunyi yang sepadan dengan kelajuan pengambilan kereta.

EV juga melepuh dengan pantas, tetapi disebabkan teknologi bateri, anda tidak akan mendapat masa yang panjang di litar berbanding dengan kereta petrol.

Perkara lain yang perlu diperhatikan ialah berat badan. Kereta elektrik boleh mengambil selekoh dengan baik, tetapi mereka akan mengalami understeer. Salah satu model Porsche 911 yang paling berat ialah Targa 4S pada 1,710kg. Kereta sport elektrik sepenuhnya pertama Porsche, Taycan, mempunyai berat 2,140kg hingga 2,305kg.

Walaupun pelumba mungkin menikmati kelajuan, kereta elektrik tidak begitu tajam untuk selekoh  jadi di sinilah kereta tradisional mengambil kemenangan.

JUALAN EV MEWAH TELAH FENOMENA

Di luar litar perlumbaan, permintaan pengguna untuk EV berprestasi tinggi adalah tinggi, sama ada didorong oleh kebaharuan atau kemampanan.

Syarikat seperti Porsche, Audi dan BMW mempunyai pemasaran yang menawan dan bijak, pangkalan peminat yang besar dengan kesetiaan yang tidak putus-putus dan sudah tentu dolar untuk dibelanjakan untuk penyelidikan dan pembangunan. Penjualan EV mereka sangat luar biasa.

Mengambil Porsche sebagai contoh, Taycannya melebihi jualan model 911 yang paling popular dan ikoniknya pada 2021 walaupun ia merupakan salah satu tahun jualan terbaik 911. Taycan juga menggandakan jualan EV syarikat pada tahun itu.

Jualan mungkin akan berkembang apabila pengeluar kereta dan kerajaan terus berusaha untuk pengangkutan yang lebih bersih. Kos EV masih tinggi di Singapura, tetapi mungkin akan berkurangan dengan permintaan.

Perlu difikirkan sama ada kami membantu alam sekitar dengan membeli EV, memandangkan purata pemandu Singapura mempunyai jarak tempuh tahunan yang sedikit memandangkan kepadatan bandar itu.

Lebih-lebih lagi, kereta elektrik dikuasakan oleh bateri yang dicas daripada grid elektrik, yang seterusnya dikuasakan oleh bahan api fosil. Tenaga dan sumber juga digunakan untuk membuat bateri litium yang menggerakkan EV.

Perkara yang tidak diberitahu oleh pembuat kereta dan pemasar kepada anda ialah titik “pulangan modal” di mana EV menjadi lebih bersih daripada kereta petrol. Dari sudut membeli EV baharu, anda memerlukan beberapa perbatuan yang serius untuk membawa keuntungan alam sekitar.

Di Singapura, kebiasaannya menukar kereta dalam tempoh 10 tahun kerana sistem Sijil Kelayakan. Jadi kemungkinan EV anda tidak sebersih yang anda fikirkan, melainkan memandu adalah tugas harian anda. Tetapi ini mungkin tidak akan menghentikan arus EV, dengan Kerajaan menyasarkan untuk menghentikan kenderaan petrol dan diesel secara berperingkat menjelang 2040, mengembangkan infrastruktur pengecasan dan mengejar tenaga yang lebih bersih.

Kami tidak mempunyai pembetulan jangka pendek untuk kemampanan, tetapi boleh membuat langkah ke arah keuntungan jangka panjang dalam beberapa dekad akan datang. Peralihan mental adalah perkara yang kita perlukan untuk menerima sepenuhnya EV, sama ada di jalan raya atau trek perlumbaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *