Bagaimanakah Singapura Boleh Mengurangkan Kesan SES Terhadap Pencapaian Pendidikan?

Mengikut pada petikan ChannelNewsAsia.Com, kerja keras dan bakat bukanlah satu-satunya penentu kejayaan pendidikan. Cabaran lebih besar untuk pelajar daripada latar belakang yang lebih rendah diri, kata Dr Shamsuri Juhari dan Jeanne Tan dari Institut Kajian Dasar.

Menurut kajian yang telah dilakukan di Singapura, semakin kaya ibu bapa, semakin bijak dan berjaya anak-anak mereka. Kenyataan kontroversi, mungkin, tidak adil. Tetapi penyelidikan telah menunjukkan bahawa kanak-kanak dari rumah dan komuniti yang sederhana mempunyai prestasi akademik yang lebih rendah daripada rakan sekelas mereka dari latar belakang sosio-ekonomi yang lebih tinggi.

Sebagai contoh, secara purata di seluruh negara Organisasi untuk Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD), pelajar yang kurang bernasib baik adalah 2.7 kali lebih berkemungkinan daripada pelajar berfaedah untuk tidak mencapai tahap kecekapan minimum dalam membaca.

Pelajar yang bernasib baik juga melaporkan mempunyai lebih banyak sumber pendidikan, seperti komputer, tempat yang tenang untuk belajar dan banyak buku di rumah.

Ketika Singapura melakar ke hadapan, apakah hubungan antara status sosioekonomi (SES) dan pencapaian akademik bagi pendidik? Bolehkah sekolah menjadi penyamaan yang hebat?

Pada Julai, Menteri Pendidikan Chan Chun Seng berkata sebagai menjawab soalan parlimen bahawa pelajar Darjah 4 yang gagal dua atau lebih mata pelajaran dalam tempoh lima tahun lepas, purata 12.6 peratus tinggal di flat sewa awam. Daripada pelajar Darjah 4 yang lulus kesemua empat mata pelajaran, 0.8 peratus tinggal di rumah pangsa sewa awam.

Pada dasarnya, ini menunjukkan bahawa mereka yang tinggal di rumah pangsa sewa cenderung lebih teruk daripada rakan sebaya mereka.

Begitu juga, Encik Chan juga berkata dalam soalan parlimen berasingan pada Mac bahawa terdapat beberapa korelasi antara latar belakang sosio-ekonomi dan keputusan PSLE.

PENYEDIAAN DALAM SUMBER PELAJARAN

Keadaan ini menjadi rumit dengan pendekatan pendidikan di Singapura, di mana pengetahuan ibu bapa, kepintaran dan tahap penglibatan boleh memberi kesan kepada perjalanan pendidikan anak mereka.

Ibu bapa yang mempunyai kemampuan kewangan boleh menyediakan sumber seperti tuisyen untuk meningkatkan pembelajaran anak-anak mereka, dan memberikan mereka permulaan yang lebih baik dalam kehidupan. Sebaliknya, ibu bapa daripada golongan berpendapatan rendah cenderung kekurangan sumber untuk menambah pembelajaran anak-anak mereka.

Tanpa bimbingan yang mencukupi di rumah, kanak-kanak daripada keluarga yang kurang stabil kewangan sering tidak bersedia untuk belajar. Hasilnya, murid-murid dari latar belakang yang lebih rendah diri dikenal pasti sebagai murid yang lemah seawal Darjah 1 lagi.

Selain itu, pelajar ini selalunya tidak mempunyai teladan yang boleh menasihati mereka tentang laluan ke arah kejayaan pendidikan. Ini selalunya menjejaskan keupayaan mereka untuk membuat keputusan yang wajar, disebabkan kurangnya kesedaran tentang implikasi pilihan mereka terhadap masa depan mereka.

Jurang akademik awal ini semakin melebar apabila pelajar daripada keluarga berpendapatan tinggi terus mengatasi prestasi dan berpindah ke sekolah yang mempunyai lebih banyak akses kepada sumber.

Sebagai contoh, sekolah bebas yang memenuhi keperluan pelajar berpencapaian tinggi akan mempunyai sumber yang mendedahkan mereka kepada program pengayaan dan aktiviti pembelajaran di luar bilik darjah.

Apabila pelajar daripada keluarga yang lebih rendah diri ketinggalan daripada rakan sekelas SES mereka yang lebih tinggi dalam prestasi akademik, ini boleh mempunyai implikasi yang lebih besar terhadap mobiliti sosial juga, kerana peperiksaan kebangsaan menentukan jenis pendidikan yang akan diterima oleh kanak-kanak ini, rakan masa depan dan hubungan yang mereka temui, dan pekerjaan akhir mereka.

KESAMAAN PELUANG BERBANDING EKUITI HASIL

Sebagai sebahagian daripada ucapannya semasa pelancaran Forward Singapore pada 28 Jun, Timbalan Perdana Menteri Lawrence Wong mengakui bahawa walaupun sistem pendidikan meritokrasi Singapura telah berkhidmat dengan baik, malangnya ia juga mempunyai kelemahannya.

Untuk satu, setelah sebati dengan konsep “kesamaan peluang”, tanggapan untuk memastikan “ekuiti hasil” cenderung diabaikan oleh masyarakat yang lebih luas. Walaupun kedua-dua pendekatan itu kelihatan serupa, kedua-dua pendekatan tersebut menghasilkan akibat yang sangat berbeza untuk komuniti yang kurang bernasib baik.

Idea “kesamaan” membayangkan memberi semua orang peluang yang sama untuk berjaya. “Ekuiti”’ mengakui titik permulaan berbeza yang dialami oleh setiap kanak-kanak dan menumpukan pada pengagihan semula sumber untuk memberikan mereka keupayaan untuk mencapai tahap pencapaian yang sama.

Memahami perbezaan ini adalah penting untuk merapatkan jurang akademik bagi pelajar yang mempunyai sumber yang lebih sedikit di pelupusan mereka.

PERLU LEBIH BANYAK PERCAMPURAN SOSIAL

Usaha telah dilakukan untuk menambah baik pergaulan sosial melalui dasar seperti pemberian bantuan kewangan bagi memastikan kemampuan yuran sekolah untuk golongan berpendapatan rendah. Selain itu, peluang untuk berinteraksi juga telah disediakan melalui aktiviti kokurikulum dan projek nilai dalam tindakan.

Pada asasnya, percampuran sosial memberi manfaat kepada pelajar berpendapatan rendah dengan meningkatkan pendedahan mereka kepada pengaruh positif dan teladan. Begitu juga, ia memberi peluang kepada seluruh badan pelajar untuk memahami situasi dalam kehidupan yang mereka tidak akan didedahkan.

Bagaimanapun, laporan 2018 oleh OECD menyatakan bahawa hampir separuh daripada pelajar berpendapatan rendah Singapura tertumpu di sekolah yang sama.

Ini menyusuli Kajian Institut Kajian Dasar (IPS) 2017 Mengenai Modal Sosial Di Singapura, yang mencadangkan kehadiran jurang kelas di kalangan rakyat Singapura. Penulis kajian itu meminta lebih banyak usaha oleh kerajaan dan masyarakat untuk mewujudkan struktur yang akan menggalakkan percampuran sosial.

Oleh itu, dasar kemasukan ke sekolah mesti diubah suai lagi untuk memastikan perkadaran pelajar berpendapatan rendah lebih tersebar di semua sekolah di Singapura.

MENINGKATKAN RANGKAIAN SOSIAL IBU BAPA

Pembelajaran kanak-kanak juga boleh dipertingkatkan dengan rangkaian sosial ibu bapa mereka.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa ibu bapa yang menjalinkan hubungan dengan ibu bapa lain mungkin akan menjadi sumber pengetahuan antara satu sama lain. Melalui rangkaian sosial, ibu bapa yang mempunyai hubungan baik boleh bertukar-tukar maklumat dan mendapatkan nasihat tentang cara untuk membantu anak-anak mereka.

Malangnya, sumber ini tidak dapat dicapai oleh ibu bapa berpendapatan rendah, yang sering mempunyai rangkaian sosial yang lemah.

Sekolah boleh berbuat lebih banyak untuk menghubungi ibu bapa ini dan memperkenalkan mereka kepada rangkaian sosial yang terdiri daripada ibu dan bapa lain, seperti Kumpulan Sokongan Ibu Bapa (PSG) mereka.

Maklumlah, penyertaan memerlukan masa dan pengorbanan terutama daripada ibu bapa yang terikat dengan jadual kerja yang kurang fleksibel atau sarat dengan tanggungjawab menjaga. Peruntukan yang diperlukan boleh dibuat oleh sekolah untuk memberi insentif kepada mereka, sambil menekankan kepentingan komitmen terhadap perjalanan pendidikan anak-anak mereka.

MENGIKTIRAF SEMUA KEMAHIRAN

Pada masa yang sama, pelajar di Singapura yang “bijak buku” cenderung lebih diiktiraf daripada mereka yang cemerlang dalam bidang “bukan akademik”.

Bolehkah pendidik mencari cara untuk menilai semula kriterianya tentang perkara yang membezakan subjek akademik daripada subjek bukan akademik?

Bolehkah sekolah yang menawarkan disiplin seperti reka bentuk grafik, seni kulinari dan fesyen dihargai dengan cara yang sama seperti institusi arus perdana? Ini akan memberi pengiktirafan kepada pelajar yang mempamerkan kecemerlangan dalam semua bidang yang penting untuk kejayaan negara.

Penyelidikan memberitahu kita bahawa kerja keras dan bakat bukanlah satu-satunya penentu kejayaan pendidikan. Cabarannya lebih besar untuk pelajar dari latar belakang yang lebih sederhana.

Memandangkan pendidikan sering dilihat sebagai pemacu mobiliti sosial, lebih banyak perlu dilakukan untuk memahami dan mengurangkan ketidaksamaan yang ditimbulkan dalam perjalanan pendidikan seseorang.

Dr Shamsuri Juhari ialah Felo Penyelidik di Institut Kajian Dasar, Universiti Nasional Singapura, dan Jeanne Tan ialah Pembantu Penyelidik di universiti yang sama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *