Bolehkah Rangsangan Elektrik Meningkatkan Senaman Gim Anda?

Kali pertama pendayung jarak jauh Lebby Eyres cuba bersenam di gim sambil memakai sut rangsangan otot elektrik (EMS) seluruh badan, dia berkata “ia berasa pelik”.

“Saya memakai sut yang diberikan kemudian jurulatih memercikkan percikan air, dan mengikat peralatan-peralatan ini di lengan, kaki dan glute saya,” kata lelaki berusia 51 tahun itu. “Saya berfikir pada diri sendiri, ‘adakah saya benar-benar akan dapat bersenam memakai ini?’

“Kemudian rangsangan elektrik mesin memberi saya sensasi yang paling luar biasa.”

Apabila dia bangun pada keesokan harinya di rumah di London, Puan Eyres berkata ototnya mengalami tahap kesakitan yang biasanya dia alami selepas bersenam selama beberapa jam, namun dia hanya bersenam selama 20 minit.

EMS telah lama digunakan oleh doktor untuk membantu meningkatkan mobiliti orang yang mempunyai beberapa keadaan kesihatan, seperti pesakit yang pulih daripada strok, atau orang yang mengalami multiple sclerosis.

Menggunakan arus elektrik yang rendah untuk merangsang otot dan saraf, ia juga sering digunakan oleh ibu semasa bersalin, dalam bentuk peralatan yang dipanggil mesin tens, untuk cuba mengurangkan kesakitan. Ini melihat wanita itu memasang pad melekit ke bahagian bawah punggungnya, dan kemudian menggunakan pengawal pegang tangan untuk melaraskan tahap cas elektrik yang dikeluarkan oleh pad.

Walaupun penggunaan kesihatan tersebut biasanya tertumpu pada satu bahagian badan, sut EMS seluruh badan yang biasanya terdiri daripada bahagian atas dan seluar pendek lengan pendek kini menjadi trend yang berkembang pesat dalam dunia kecergasan dan gim.

Ideanya ialah rangsangan elektrik otot anda mempercepatkan kesan senaman dan pengukuhan. Jadi, anda boleh melakukan senaman selama 20 minit yang bersamaan dengan senaman yang berlangsung selama 90 minit jika anda tidak memakai sut badan.

Walaupun ini mungkin terdengar aneh bagi kebanyakan kita, bilangan gim yang menawarkan EMS telah meningkat dengan cepat. Salah satu pembekal sedemikian, rantaian AS Iron BodyFit, terus berkembang di Eropah selepas membuka lebih daripada 100 studio di Perancis sejak lima tahun lalu.

Ia melancarkan tempat pertama di UK di London tahun lepas, dan merancang untuk menambah lagi dalam tempoh 12 bulan akan datang. Rantaian lain yang menumpukan pada EMS, dan berkembang di UK, termasuk Feel Electric dan Surge.

Pertumbuhan sedemikian membantu memacu keseluruhan pasaran global untuk EMS, yang menurut satu laporan akan berkembang sebanyak 51% daripada $122 juta pada 2020 kepada $184 juta pada 2030.

Tetapi adakah EMS sebenarnya berfungsi dalam bidang kecergasan? Adakah ia benar-benar meningkatkan kecekapan senaman anda dan memberi anda otot yang lebih besar untuk kurang usaha? Dan yang lebih penting  adakah ia sentiasa selamat?

“We are bypassing the brain,” kata Phil Horton, pengarah UK untuk firma Jerman Miha Bodytec, salah satu pengeluar terbesar sut badan EMS. “Kita boleh mencetuskan otot dengan cara yang lebih bijak dan lebih cekap berbanding dengan cara otak memberitahu otot untuk bergerak.”

Dia menambah bahawa cas elektrik kecil lebih mudah mencapai tisu otot dalam. Air sering disembur pada saman untuk meningkatkan kekonduksian.

Masalah untuk sektor kecergasan EMS ialah kajian tentang sama ada ia berfungsi sangat bercampur-campur, malah yang positif menggunakan banyak perkataan seperti “mungkin”, “boleh”, atau “mungkin”.

Satu laporan pada tahun 2011 mengatakan bahawa penggunaan EMS “telah diakui” untuk membantu membawa kepada “peningkatan yang ketara dalam kekuatan”. Namun ia kemudian serta-merta menambah bahawa perubahan tersebut “masih samar-samar”, “kurang difahami” dan “memerlukan lebih banyak kajian”.

Sementara itu, Pentadbiran Makanan & Ubat-ubatan AS, yang mengawal selia mesin EMS, mengatakan bahawa apabila digunakan untuk kecergasan mereka “mungkin dapat menguatkan, mengencangkan atau menegangkan otot buat sementara waktu”, tetapi hanya jika disertai dengan senaman dan diet.

Ia juga memberi amaran terhadap penggunaan peranti yang tidak terkawal, kerana ini boleh menyebabkan “kejutan, melecur, lebam, kerengsaan kulit dan kesakitan”.

Nicola Maffiuletti, pakar sains sukan di klinik ortopedik Switzerland Schulthess Klinik, juga telah lama mengkritik EMS seluruh badan.

“Khususnya, rangsangan elektrik seluruh badan amat sukar untuk didos dengan betul,” katanya, sambil menambah bahawa dos yang kurang bermakna tiada kesan, manakala dos berlebihan boleh menyebabkan kerosakan otot.

“Jadi jika kita secara objektif melihat pada kesan berbahaya berbanding berfaedah daripada rangsangan elektrik seluruh badan, tidak ada hujah yang kukuh yang menyokong penggunaannya.”

Penentangan atlet angkat berat veteran AS Robert Herbst terhadap EMS seluruh badan adalah lebih mudah. Lelaki berusia 64 tahun itu berpendapat ia tidak berkesan.

“Tekanan yang diberikan pada otot anda oleh EMS tidak mencukupi untuk mencipta trauma mikro angkat berat,” kata Encik Herbst, yang telah memenangi beberapa kejohanan dunia dan Amerika, dan masih bersaing.

Namun, ahli fisiologi senaman AS Tom Holland berkata EMS seluruh badan berguna kerana ia boleh menggalakkan orang ramai melakukan lebih banyak senaman. “Squats, lunges, crunches, bicep curl dan senaman tradisional lain adalah lebih menyeronokkan apabila dilakukan melalui EMS,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata ia selalunya tidak murah, dengan harga di AS setinggi $125 atau £110, dan harga di UK mencecah sehingga £130 setiap sesi 20 minit.

Kembali ke London, Cik Eyres menggunakan EMS seluruh badan untuk membantunya melatih mendayung merentasi Atlantik dalam Cabaran Atlantik Whisky Talisker 2021. Dia berjaya menyempurnakan acara itu, mendayung dalam bot bersama tiga rakannya.

Dia berkata bahawa sebahagiannya terima kasih kepada penggunaan EMS “abs saya jauh lebih baik sekarang berbanding ketika saya berumur 21 tahun”.

“Semua orang memuji saya dengan bentuk badan saya yang lebih kuat dan kelihatan fit.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *