Ulasan: Dengan Ingin Bersara Awal, Golongan Milenial Memberi Kesan Kepada Idea Kerja Dan Kewangan Konvensional

Berdasarkan petikan ChannelNewsAsia.Com, dalam masa ketidakstabilan ekonomi yang kian meningkat, skim “Bersara Awal” semakin mendapat perhatian yang ketara dengan golongan millennium di Singapura, berdasarkan ucapan yang diberi oleh Keith Yap.

Di Singapura, purata umur persaraan ialah 62 tahun. Tetapi hari ini, trend yang kian terlihat adalah golongan milenial yang ingin bersara pada usia 40-an, walaupun sebelum mencecah usia 35 tahun.

Pada masa lalu, masyarakat lebih memilih untuk bekerja dalam tempoh yang lebih lama, meletakkan kesabaran yang tinggi dalam berhadapan dengan cabaran dan masalah yang berlaku dalam alam pekerjaan dan memilih untuk memiliki kewangan yang kukuh dalam usia dan waktu persaraan mereka.

Namun, kini ramai yang memilih untuk persaraan awal kerana mereka lebih tertarik dengan prospek menjalani kehidupan yang lebih tenang dan bebas seawal yang mungkin. Demi mendapatkan pilihan persaraan awal, kebanyakan golongan milenial telah mendaftar diri mereka dalam program “FIRE” yang terdiri daripada Kemerdekaan Kewangan, Bersara Awal.

Pelanggan FIRE menyasarkan untuk menjimatkan sebanyak 70% atau lebih daripada pendapatan sepenuh masa mereka. Sasaran ini mampu menjimatkan 25 kali ganda perbelanjaan tahunan seseorang dan membuat 4% pengeluaran tahunan untuk perbelanjaan sara hidup.

Gaya hidup pelanggan FIRE ini boleh dikatakan mereka yang telah membuat perancangan yang teliti, berjimat cermat dan melakukan aktiviti pelaburan dengan cermat dan berhati-hati. Erti kata lain, orang ramai mampu meminimumkan perbelanjaan mereka dengan meninggalkan semua faktor-faktor penambahan dalam menjalani kehidupan seharian, seperti meluangkan masa malam minggu makan bersama-sama dengan rakan-rakan.

Mereka yang memilih untuk persaraan awal menjalani kehidupan yang lebih sederhana dan sentiasa berusaha untuk mengumpul simpanan yang mencukupi untuk mengekalkan gaya hidup mereka tanpa perlu bekerja dari 9 pagi hingga 6 petang setiap hari.

Dalam memilih untuk bersara awal, ini menandakan peralihan paradigma daripada pandangan tradisional tentang kerja dan wang. Malah, Tinjauan Belia TODAY 2021 mendapati bahawa dalam kalangan responden berumur antara 18 dan 35, 59% merasakan mempunyai dana yang mencukupi untuk bersara awal adalah penunjuk utama kejayaan material berbeza dengan simbol kekayaan yang lebih nyata seperti rumah persendirian yang mempunyai peratusan sebanyak 38% atau kereta yang memegang 34%.

Jadi apakah di sebalik peralihan ini dalam matlamat dan aspirasi generasi baru Singapura yang bekerja dewasa?

KENAPA PERGERAKAN “FIRE” INI SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DALAM GOLONGAN MILENIAL

Dua trend dalam ekonomi telah menjelaskan mengapa pergerakan ini semakin menarik, terutamanya dalam kalangan milenium.

Pertama, ramai di Singapura merasai ketidakstabilan kewangan di tengah zaman inflasi yang tinggi ini dan pertumbuhan ekonimi yang kian lemah amat membimbangkan mereka.

Menurut tinjauan Institut Kajian Dasar (IPS), 34% responden berkata pada awal Jun mereka agak atau sangat bimbang tentang tidak mempunyai kewangan yang mencukupi untuk keperluan peribadi atau keluarga. Angka ini meningkat daripada 30% pada awal April, di mana gelombang Omicron semakin berkurangan dan langkah-langkah telah dilonggarkan.

Individu yang lebih muda yang mempunyai simpanan kurang untuk dibelanjakan, berkemungkinan besar akan merasai beban ketidakstabilan ekonomi. Tinjauan IPS yang sama mendedahkan bahawa 40% daripada mereka yang berumur 21 hingga 29 sangat bimbang dengan peningkatan kos sara hidup, berbanding 24% daripada mereka yang berumur 60 tahun ke atas.

Jika harga kereta, perumahan dan barangan isi rumah harian terus meningkat, golongan milenial berkemungkinan menangguhkan perkahwinan, pemilikan rumah dan mempunyai anak, dan sebaliknya menumpukan pada mendapatkan kebebasan kewangan mereka sendiri.

Kedua, ramai milenial kecewa dengan pekerjaan mereka. Gallup telah melaporkan bahawa di Amerika, hanya 29% daripada milenium menggambarkan diri mereka sebagai “terlibat” di tempat kerja. Kebanyakan milenial, 55%, tidak terlibat, melebihi semua generasi lain dalam kategori penglibatan pekerja ini.

Sebahagian pekerja juga diberhentikan kerja di Singapura. Menurut Kajian Tempat Kerja Global ADP, Singapura mempunyai kadar penglibatan pekerja keenam terendah dalam sampel 25 negara. Jangka masa guna tenaga pekerja milenium yang diunjurkan mengalami penurunan daripada 3.5 tahun kepada 3.05 tahun dari 2020 hingga 2021.

PELUANG UNTUK MENCARI GOLONGAN MILENIAL YANG BERMINAT

Kedua-dua trend ini diambil secara keseluruhan menjelaskan mengapa milenium mahu mengejar FIRE. Ramai yang membuat kesimpulan bahawa mereka boleh dibebaskan daripada pekerjaan atau industri yang tidak pernah mereka suka pada mulanya.

Dengan penjimatan yang mencukupi untuk meneruskan tempoh yang berpanjangan, pengikut pergerakan FIRE boleh meneruskan minat mereka, bekerja dengan pekerjaan yang lebih rendah tekanan sambil menikmati taraf hidup yang baik. Malah bagi mereka yang menyukai pekerjaan mereka dan diberi pampasan yang baik, FIRE menawarkan mereka jalan keluar sekiranya pekerjaan impian mereka berubah menjadi satu kesukaran untuk mereka.

Paling penting, FIRE membantu para peserta untuk memikirkan semula jenis kerjaya yang ingin mereka jalani. Perkataan yang berdasarkan Bahasa Latin ialah “vocare”, yang bermaksud “memanggil” tetapi berapa ramai pekerja pejabat kolar putih boleh menggambarkan pekerjaan mereka sebagai panggilan?

Kehidupan terlalu berharga dan terbatas untuk membiarkan pekerjaan semata-mata sebagai pertukaran masa untuk wang. Dalam hal ini, penyokong percaya FIRE menawarkan peluang untuk menjawab soalan, “Jika wang bukan isu, apakah yang akan anda lakukan?”

Walau bagaimanapun, FIRE, seperti semua falsafah gaya hidup, bukanlah satu saiz yang sesuai untuk semua. Lakukan penyelaman mendalam ke dalam subreddit dan forum FIRE dan anda akan melihat perangkap biasa.

Ada yang telah menjadi bebas dari segi kewangan tetapi terus bimbang tentang wang. Ada yang mendapati diri mereka semakin ada masalah dengan kewangan mereka tetapi takut pertukaran pekerjaan akan mengganggu matlamat kewangan mereka.

Corak merentasi pengikut yang tidak berpuas hati ialah mereka tidak menemui kepuasan dalam kekayaan terkumpul mereka. Kisah-kisah peringatan ini mencadangkan bahawa berjimat cermat boleh mengurangkan kegembiraan hidup dengan banyak.

Apabila FIRE menjadi prisma di mana seseorang melihat dunia, keputusan adalah rasional hanya apabila mereka masuk akal dari segi kewangan. Walau bagaimanapun, perkara yang tidak masuk akal kewangan memperkaya dalam banyak cara lain.

Merancang perkahwinan yang mewah mungkin dianggap membazir wang, tetapi bila lagi dalam hidup anda boleh mengumpulkan semua orang yang penting kepada anda di satu tempat untuk meraikan anda dan pasangan anda?

Minum latte berempah labu dengan rakan di kafe kejiranan anda nampaknya berlebihan, tetapi pastinya nilai untuk bertemu rakan lama akan bernilai berkali-kali ganda daripada harga minuman yang terlalu mahal?

Menghabiskan gaji selama tiga bulan untuk percutian lanjutan mungkin dianggap sebagai tidak bertanggungjawab dari segi kewangan, tetapi jika kenangan ekspedisi sedemikian bertahan sepanjang hayat, adakah perbelanjaan ini akan mengembalikan persaraan dengan ketara?

Sesetengah pengikut program ini mengatakan mereka sebenarnya menikmati gaya hidup minimalis dan tidak mendambakan kemewahan ini. Tetapi walaupun berjimat cermat adalah satu kebajikan, ia tidak boleh dijumlahkan. Jika kos kehilangan makan malam mewah dan pakaian baru melebihi kegembiraan yang mungkin diperoleh daripada mereka, berhemat mungkin memburukkan lagi keadaan.

Kita semua boleh mengambil inspirasi daripada nilai emas Aristotle. Jika kebajikan adalah makna di antara keterlaluan, cara yang baik untuk menggunakan wang kita adalah dengan menyederhanakan dorongan kita untuk dengan berjimat cermat, dan untuk mengatasi kecenderungan kita dengan kemurahan hati.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *