Projek PV Solar Yang Bernilai AS$69.2 Juta Secara Rasminya Memulakan Pembinaannya Di Laos

Memetik laporan TheStar.Com, VIENTIANE – Projek Tenaga Solar Attapeu (SAPP), projek PV solar yang bernilai AS$69.2 juta, termasuk juga talian penghantaran, bersedia untuk memulakan kerja-kerja pembinaannya di wilayah Attapeu dan menyediakan pembaharuan bagi sektor tenaga boleh yang diperbaharui di Laos.

Gabenor wilayah Attapeu, Leth Sayaphon membuat upacara perasmian dengan memukul gong sebagai tanda rahmat atas kejayaan Projek Tenaga Attapeu Suria.

Sebagai sebahagian daripada pegawai majlis dan eksekutif projek juga dengan secara simbolik mengadakan perasmian memecah tanah Projek Tenaga Solar Attapeu.

Pada hari Jumaat (12 Ogos), pemaju projek, Solar Attapeu Power Sole Company, Ltd. (SAPC), mengadakan majlis pecah tanah rasminya di tapak projek, yang berada di 37km di kampung Hatxan, daerah Xaysettha di wilayah Selatan.

Sejak 2014, pasukan pembangunan SAPC telah bekerjasama rapat dengan kerajaan Lao di peringkat wilayah dan pusat untuk memilih tapak projek ini dan untuk membangunkan projek PV solar skala utiliti yang pertama seumpamanya di Laos.

Berucap pada majlis itu, Pengurus Besar SAPC Lao, Dr Sisavath Souvannavong, berkata projek solar itu dijadualkan siap pada akhir 2023 dengan kapasiti terpasang 64MWdc/ 50MWac.

Loji itu akan mewujudkan keselamatan tenaga untuk negara, membuka lebih banyak peluang pekerjaan untuk komuniti Attapeu, dan menjana sebanyak 128GWj elektrik tahunan untuk jualan terus kepada Electricite du Laos (EdL).

Gabenor wilayah Attapeu, Leth Sayaphone, berkata projek itu akan menjadi salah satu penggerak pembangunan sosio-ekonomi di wilayah itu dan akan mamou membantu meningkatkan taraf hidup rakyat.

Turut menghadiri acara SAPP ialah Kyle Katoski, Ketua Pembangunan dari ibu pejabat SAPC di Singapura, dan Maria Goravanchi, Pengarah Urusan Serantau untuk Lower Mekong (Laos, Vietnam, Kemboja, Myanmar, dan Thailand) dari Perbadanan Kewangan Pembangunan Antarabangsa AS (DFC) penyokong kewangan pembangunan projek dan Bounna Bounghaseng, Jawatankuasa Parti Wilayah Attapeu, dan Soulichanh Phonekeo, Ketua Pejabat Pentadbiran Wilayah Attapeu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *