Ulasan: Apakah Yang Diperlukan Untuk Membantu Remaja Singapura Daripada Obsesinya Terhadap Gred?

Memetik petikan Channelnewsasia.Com, Tinjauan antara universiti mendapati mahasiswa Singapura masih merasakan “taksub yang tidak sihat terhadap gred” walaupun majikan telah memperluaskan kriteria pengambilan pekerja mereka. Sarjana Muda NUS Friedel Wong mengkaji antara sebab dan tindakan apa yang diperlukan untuk  melangkaui gred.

SINGAPURA: Walaupun dengan peningkatan kesedaran tentang kesihatan mental belia, pelajar masih menanggung beban tekanan akademik yang berlebihan.

Tinjauan antara universiti yang dikeluarkan pada bulan Jun mendapati mahasiswa Singapura mempunyai “taksub yang mendalam dan tidak sihat” terhadap gred, dan mereka perlu menunjukkan prestasi yang baik untuk  alam pekerjaan.

Persaingan yang tinggi bukan sahaja menimbulkan tekanan tetapi ketakutan akan kegagalan. Kajian Programme for International Student Assessment (PISA) 2018 mendedahkan 78 peratus pelajar Singapura bersetuju dengan kenyataan ini: “Apabila menemui kegagalan, ini membuatkan saya meragui rancangan saya untuk masa depan,” jauh lebih tinggi daripada purata global 54 peratus.

Kenyataan itu akan mula mempengaruhi kehidupan remaja Singapura seawal umur 16 tahun, kerana sentiasa merasakan perlu cemerlang di sekolah. Walaupun saya secara konsisten gagal dalam matematik dan sains, rakan-rakan saya nampaknya menguasai semua mata pelajaran mereka.

Setiap kali sesi mengambil kad laporan, fikiran yang mencela diri sendiri memenuhi fikiran adalah: “Ibu bapa saya akan sangat kecewa dengan saya. Saya cuba bersungguh-sungguh tetapi saya masih gagal. Bagaimana saya hendak masuk ke universiti yang baik dan mendapat pekerjaan pada masa hadapan?”

OBSES YANG TIDAK RENDAH TERHADAP GRED

Sekarang saya berada di universiti, saya tertanya-tanya sama ada gred penting seperti yang saya fikirkan.

Menurut jurulatih kerjaya Yvonne Kong-Ho, organisasi sejak beberapa tahun kebelakangan ini telah mengembangkan kriteria pengambilan pekerja mereka untuk memasukkan kemahiran yang dipelajari di luar sekolah, latihan amali dan penglibatan komuniti.

Majikan juga lebih terbuka kepada laluan pendidikan yang berbeza juga. Seorang ketua pengambilan syarikat multinasional menceritakan kepada saya bagaimana seorang graduan dari universiti swasta mendekatinya pada ceramah kerjaya.

Mempunyai perwatakan empunya diri yang menarik kerana dia menunjukkan daya tahan dan sikap boleh buat. Ketua perekrutan akhirnya mengupahnya untuk jawatan jualan dan dia membuktikan keupayaan dirinya dengan menonjolkan peranannya. Dia tidak lama kemudian dinaikkan pangkat ke jawatan pemasaran dalam firma yang sama, satu langkah yang hanya dicapai oleh mereka yang berprestasi tinggi.

Walaupun majikan yakin bahawa kejayaan akademik konvensional bukanlah prasyarat untuk menjadi mahir dalam sesuatu pekerjaan, meritokrasi negara kita adalah sistem yang baik. Kepercayaan yang dikaitkan bahawa melakukan dengan baik di sekolah adalah sama dengan melakukan yang baik dalam kehidupan berterusan, terutamanya dalam kalangan guru, ibu bapa dan pelajar sendiri.

Menteri Pendidikan Ong Ye Kung kemudiannya menekankan ini pada forum 2019. “Setiap Ketua Pegawai Eksekutif, ahli lembaga pengarah, pengerusi yang bercakap akan berkata (bahawa mereka mempunyai dasar HR dan alat pengambilan pekerja yang bukan hanya melihat gred akademik) tetapi pelajar, merasa berbeza di pihak yang menerima.

Menteri Ong menambah beliau tidak mencadangkan untuk beralih daripada prinsip meritokrasi tetapi untuk meluaskan definisi merit selain akademik. Namun penekanan terhadap pencapaian akademik masih kekal, mungkin kerana ia bermula dari usia yang begitu muda.

Sekolah, misalnya, kini dilihat sebagai satu keperluan dan bukannya satu pilihan. Walaupun pendidikan awal kanak-kanak boleh membawa kepada prestasi akademik yang lebih baik dan pembangunan interpersonal di kemudian hari, memastikan seseorang itu boleh menjadi lebih cemerlang di mana ibu bapa lebih berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka.

Apabila kanak-kanak memasuki sekolah rendah, ke dalam persekitaran tekanan dan kebimbangan yang tinggi. Walaupun model pemarkahan Peperiksaan Tamat Sekolah Rendah telah berubah untuk mengurangkan pembezaan halus pada usia muda, pelajar masih perlu mencapai gred tertentu untuk masuk ke sekolah menengah pilihan.

Sistem sedemikian menghalang kita daripada menerima fakta yang di mana gred bukan lagi satu-satunya ukuran kebolehan dan potensi seseorang.

SEMUA ORANG MEMAINKAN PERANAN DALAM KEGAGALAN

Walaupun majikan seperti Ketua Eksekutif Kumpulan DBS Piyush Gupta berkata gred membantu dalam menyenarai pendek calon, lebih ramai lagi mengambil langkah untuk mengembangkan kriteria pengambilan pekerja mereka. DBS menggunakan perekrut maya yang boleh menyemak CV calon dan respons kepada soalan pra-penyaringan, dan menjalankan ujian profil psikometrik.

Tetapi belia juga boleh menulis semula naratif tentang kejayaan. Daripada merasa ketakutan yang melemahkan kegagalan, kita boleh memberi tumpuan kepada kekuatan individu kita.

Saya tidak pernah kuat dalam matematik dan sains, yang menyebabkan gred keseluruhan saya turun tetapi saya mahir dalam bidang seni dan kemanusiaan.

Di sekolah menengah, kegagalan berterusan saya dalam matematik dan sains menyebabkan saya kecewa. Namun, apabila saya mengambil aliran Kemanusiaan di kolej rendah, saya mula melakukan yang lebih baik. Menyelidiki lebih mendalam membantu saya menemui minat yang mendalam terhadap tingkah laku manusia.

Hari ini, saya seorang sarjana Sosiologi yang berkembang maju yang benar-benar menikmati latihan akademik saya. Selepas tamat pengajian, saya berharap dapat menggunakan kemahiran saya dalam memahami data empirikal untuk bertanya dan menjawab soalan yang kompleks mengenai isu sosial, dengan itu menggunakan kekuatan saya dalam pelbagai disiplin.

Mungkin pengajaran terbesar yang saya pelajari ialah merangka semula krisis peribadi saya menjadi peluang, dan mengasah kekuatan saya dan bukannya meratapi kelemahan saya.

IBU BAPA PERLU MELIBATKAN DIRI DALAM INI

Memandangkan anjakan minda adalah penting untuk bergerak melangkaui gred, ibu bapa perlu mengambil bahagian.

Pada dialog 2021 mengenai kesejahteraan mental pelajar yang dikendalikan oleh Menteri Pendidikan Chan Chun Sing, para peserta sebulat suara bersetuju ibu bapa memainkan peranan penting dalam menyokong aspirasi anak-anak mereka dan membantu menyederhanakan tahap tekanan mereka. Peranan mereka amatlah mudah iaitu dengan mendengar tanpa memberikan nasihat atau pertimbangan.

Bukan tanpa cabaran, saya dapat meneruskan minat saya hari ini. Ibu bapa saya pernah memberitahu saya bahawa pelajar kemanusiaan akan mempunyai prospek pekerjaan dan pendapatan yang terhad. Walaupun berniat baik, kenyataan mereka membuatkan saya mempersoalkan dan meragui kekuatan saya.

Ia adalah dengan banyak pujukan dan juga berkongsi sebab mengapa saya ingin dan bersemangat tentang kemanusiaan dan laluan kerjaya yang berpotensi ada. Secara beransuran mereka dapat menerima bakat saya dalam bidang seni dan bukan sains. Sokongan mereka, walaupun susah, telah mendorong saya untuk terus maju dalam jurusan saya hari ini.

Keyakinan yang diilhamkan oleh ibu bapa dalam diri anak-anak mereka juga boleh memberi kesan yang berkurangan, pada remaja lain yang mungkin mereka tunjuk ajar. Usaha huluan sebegini boleh mengubah sikap generasi semasa mereka belajar untuk menerima bakat individu mereka.

Apabila majikan menghargai kemahiran berbanding gred dan belia mengambil risiko untuk berkembang dengan sokongan ibu bapa mereka, lebih banyak potensi boleh direalisasikan. Orang muda boleh meneroka kehidupan sepenuhnya, tanpa harapan yang berat membebani bahu mereka.

Barulah masyarakat kita boleh memasuki tahap di mana pendidikan dan pembelajaran tidak terikat dengan tekanan dan kebimbangan sebaliknya rasa ingin tahu dan teruja.

Friedel Wong ialah pelajar tahun ketiga sosiologi di Universiti Nasional Singapura.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *