Syarikat-Syarikat Menggandakan Kerja Apabila Bekerja Dari Jarak Jauh

Memetik pettikan BBC.Com, pada penghujung bulan Jun, Ketua Pegawai Eksekutif Yelp Jeremy Stoppelman mengumumkan keputusan besar untuk syarikat 4,400 orang iaitu menjelang 29 Julai, Yelp akan menghapuskan tetapan hibrid sama sekali dan pergi sepenuhnya.

Stoppelman, yang menyifatkan kerja hibrid sebagai “yang paling teruk untuk kedua-dua dunia” dan malah menggelarnya sebagai “neraka”, berkata pejabat fizikal di bandar-bandar utama di AS, termasuk New York City, Chicago dan Washington, DC, akan ditutup. Yelp hanya mengekalkan ibu pejabatnya di San Francisco dan pos luar Phoenix, Arizona, beralih kepada model ‘hotel’ di mana meja boleh disewa untuk hari itu. “Lama kelamaan kami menyedari bahawa masa depan kerja di Yelp adalah terpencil,” tulisnya dalam catatan blog.

Syarikat lain juga menggandakan kerja jauh. Airbnb, 3M, Spotify dan Lyft mempunyai semua tetapan tetap bekerja di rumah. Sesetengah firma, seperti Yelp, juga telah menutup ruang pejabat, pada bulan Mei, aplikasi pekerja untuk disewa “TaskRabbit” menutup sepenuhnya semua pejabatnya, termasuk ibu pejabatnya di San Francisco pada bulan April, PayPal menutup kehadirannya di San Francisco.

Terdapat peningkatan yang besar untuk bergerak ke arah ini, termasuk memenuhi keinginan pekerja yang ingin tinggal di rumah secara kekal serta menjimatkan kos. Tetapi pakar juga mengatakan bahawa perbankan pada kerja jauh dengan cara ini membawa risiko terutamanya kerana tiada siapa yang pasti sama ada ia akan berfungsi atau apa yang akan berlaku seterusnya.

Kekecewaan dan strategi

Kerumitan kerja hibrid adalah faktor utama yang mendorong syarikat ke dalam set-up terpencil sepenuhnya.

“Kerja hibrid sangat sukar untuk diurus,” kata Frances Milliken, profesor pengurusan di Stern School of Business, Universiti New York. “Terdapat banyak kerumitan penjadualan dengan kerja hibrid.”

Memandangkan beberapa pekerja telah kembali ke pejabat, kelemahan jadual hibrid masuk dan keluar telah mula menjadi lebih jelas, daripada panggilan Zoom yang janggal di bilik persidangan kepada keletihan emosi pekerja dan sakit kepala logistik memastikan ahli pasukan berada di pejabat pada masa yang sama .

Hibrid telah “sedikit kucar-kacir”, bersetuju Erik Gonzalez-Mulé, profesor bersekutu tingkah laku organisasi dan sumber manusia di Kelley School of Business, Indiana University, AS. Beliau berkata ia adalah satu kesakitan bukan sahaja bagi syarikat yang cuba menganjurkan skim hibrid, tetapi juga untuk pekerja, yang mengalami “whiplash” selepas dua tahun bekerja dari rumah, apabila mereka mempunyai lebih autonomi berbanding sebelum ini.

Sebilangan besar pekerja tidak mahu kehilangan autonomi ini, syarikat tahu, jadi menggandakan kerja jauh mungkin merupakan taktik untuk melawan pergeseran dan meningkatkan penglibatan pekerja. Lagipun, data menunjukkan keinginan pekerja yang jelas untuk kerja jauh, dalam kes Yelp, 86% daripada responden kepada tinjauan dalaman mahu bekerja dari jauh sepanjang atau pada kebanyakan masa hanya 1% sedang pergi ke pejabat setiap hari. Syarikat yang menggandakan hanya mengikut angka, memastikan pekerja mereka tidak akan pergi untuk kerja jauh pertama yang lain.

Milliken berhujah ini adalah sebab utama sesetengah syarikat mengalihkan pendekatan dan mengapa tetapan jauh sepenuhnya mungkin melekat. Kerana semasa menutup pejabat mungkin kelihatan seperti titik tiada pulangan, “Saya tidak fikir langkah ini tidak boleh diterbalikkan mereka boleh kembali ke bandar dan membeli hartanah,” katanya. “Saya fikir ia tidak boleh diterbalikkan kerana pekerja tidak mahu kembali ke pejabat.”

Peralihan kepada kerja jauh juga meluaskan kumpulan bakat. Pekerja tidak lagi terhad kepada mencari kawasan metropolitan tertentu yang berdekatan dengan pejabat, dan perekrut boleh mencari bakat dari seluruh negara jika tidak di seluruh dunia. Stoppelman berkata Yelp telah melihat “lonjakan yang kuat dalam permohonan calon” ketika ia bergerak ke arah masa depan yang jauh dahulu.

Sudah tentu, langkah ini tidak boleh dilakukan untuk semua industri: sektor yang menghadapi pelanggan yang tahan terhadap kerja jauh atau hibrid, seperti kewangan, atau sektor lain seperti hospitaliti atau penjagaan kesihatan, sama ada tidak akan atau tidak boleh ditutup. tempat kerja seperti yang dimiliki oleh syarikat lain. Tetapi bagi syarikat yang mempunyai fleksibiliti untuk mengambil keputusan yang begitu dramatik, pilihan itu menjadi semakin menarik.

‘Risiko yang ketara’

Kami dapat melihat lebih banyak syarikat mengikutinya, kata beberapa pakar, termasuk Jason Schloetzer, profesor bersekutu di McDonough School of Business, Universiti Georgetown, AS, yang berkata “adalah arah yang agak jauh untuk dituju oleh beberapa syarikat”. Tetapi ini adalah wilayah baharu, jadi tidak jelas sejauh mana perkara ini boleh berlaku dan berapa banyak syarikat yang sanggup mengambil risiko.

“Saya fikir apa-apa jenis pekerjaan atau industri di mana orang boleh bekerja secara bebas dan tidak memerlukan banyak kerjasama yang intensif” boleh melempar dadu dan mengikut jejak Yelp, kata Schloetzer, dan bahawa strategi penggandaan boleh menjadi biasa di kalangan sektor tertentu, seperti teknologi. Tetapi walaupun bagi syarikat-syarikat yang kelihatan unik untuk pergi sepenuhnya, “itu tidak semestinya budaya yang setiap syarikat mahu ada”.

Walaupun begitu, walaupun syarikat boleh menggandakan kerja jauh, tidak setiap pakar percaya ia adalah langkah terbaik terutamanya kerana data menunjukkan manfaat kepada kerja secara peribadi. “Akhirnya, saya fikir ia sentiasa membantu untuk mempunyai ruang fizikal yang boleh anda pergi,” atau sekurang-kurangnya mempunyai pilihan untuk berbuat demikian, percaya Gonzalez-Mulé.

Begitu juga, semasa pergi jauh mengembangkan kumpulan bakat firma, ia juga berisiko mengasingkan bakat berpotensi yang tidak suka bekerja dari rumah atas pelbagai sebab, termasuk kesunyian, kekurangan ruang pejabat di rumah, gangguan seperti kanak-kanak atau rakan sebilik, pendedahan Covid-19 dan lebih. “Anda berisiko kehilangan orang pasti,” katanya. “Ia mengehadkan kumpulan [kepada] orang yang sanggup bekerja dari rumah, dan mempunyai persediaan yang sesuai untuk itu dan yang produktif di rumah.”

Pakar juga membentangkan cabaran dengan onboarding dan pembinaan perhubungan; jarak jauh sepenuhnya boleh “menyakitkan orang baru”, tambah Gonzalez-Mulé, masalah yang paling ketara bagi pekerja Gen Z yang paling muda. “Mungkin mereka percaya bahawa orang yang bekerja dari jauh tidak akan mengalami sebarang masalah ini,” tetapi dia menambah bahawa “Saya fikir apa yang mereka lakukan membawa risiko yang besar.”

Walau apa pun, akan ada lebih banyak firma yang bersedia untuk melompat ke masa depan yang terpencil sahaja. Tetapi Schloetzer berkata syarikat lain mungkin mengelak daripada membuat langkah besar, terutamanya dengan kekurangan data tentang perkara yang berfungsi sekarang – lagipun ia masih sangat awal untuk kembali bekerja.

“Apabila anda membuat peralihan yang begitu besar,” tambah Milliken, “sukar untuk meramalkan dengan tepat apa yang akan berlaku seterusnya.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *