Kos Sara Hidup Di Dalam ‘Bank Makanan’ Untuk Rangkaian Data

Memetik petikan BBC.Com, dengan inflasi yang meningkat ke paras rekod, ramai orang menghadapi pilihan yang sukar sama ada membayar untuk akses dalam talian atau menggunakan wang itu untuk keperluan penting seperti makanan atau pemanasan. Wartawan Teknologi BBC Chris Vallance mendengar daripada pengguna satu perkhidmatan yang direka untuk memerangi kemiskinan data.

Memandangkan harga telah meningkat, Lewa dan keluarganya perlu membuat simpanan, dia mengurangkan makanan tetapi juga data internet, “Kadang-kadang saya akan berkongsi internet saya dengan jiran saya dengan menggunakan internetnya,” katanya.

Wang adalah terhad walaupun sebelum krisis kos sara hidup, “Saya kehilangan suami saya tiga tahun lalu. Dan dari segi kewangan semuanya menjadi sangat sukar. Saya yang menyara tiga anak, semuanya pada peringkat yang berbeza. Seorang daripada mereka lapan, seorang 12 dan salah seorang daripada mereka adalah 19.

“Saya masih ingat anak saya pernah pergi membuat kerja rumah di perpustakaan. Dan dia menghabiskan banyak masa di sana hanya kerana internet.”

Lewa yang tidak mahu BBC menggunakan nama keluarganya berkata ramai orang yang dia kenali menghadapi pilihan yang sama, tetapi dia kini telah menemui bantuan.

National Databank, sebuah organisasi yang diasaskan oleh Virgin Media O2 dan badan amal kemasukan digital Good Things Foundation, menggambarkan pihaknya seperti bank makanan  tetapi untuk data mudah alih, teks dan panggilan percuma.

Derma daripada Virgin Media O2  bertepatan dengan ulang tahun pertama bank data dan ini bermakna orang ramai kini boleh mendapatkan 20GB data sebulan.

Kira-kira 400 organisasi komuniti dan kumpulan yang bekerjasama dengan Good Things Foundation, boleh meminta derma data mudah alih dalam bentuk kad SIM atau baucar O2  daripada bank data untuk orang yang mereka sokong.

Lewa memberitahu bahawa tanpa bantuan ini dia tidak tahu bagaimana dia mampu membeli data.

Hafsha Dadabhai Shaikh, yang bekerja untuk membantu orang ramai mengakses data percuma daripada bank data, berkata kisah Lewa adalah tipikal “Orang di luar sana membuat pilihan antara ‘adakah saya mempunyai wang yang cukup untuk menyara diri saya dan keluarga saya bulan ini? dan adakah saya mempunyai baki wang yang cukup untuk membeli beberapa kuota data’?”

Dia berkata data adalah penting, “Keluarga perlu pergi ke dalam talian untuk berjumpa doktor mereka, memesan preskripsi, membuat pilihan kewangan juga. Beberapa pasar raya besar, mereka semua mempunyai kad kesetiaan dalam talian, dan anda perlu pergi ke dalam talian untuk mencari yang lebih baik tawaran.”

Lewa bersetuju bahawa data adalah penting, kerana mengurus Universal Credit, temu janji doktor dan preskripsi semuanya paling mudah diakses melalui internet. Anak sulungnya baru-baru ini mendapat pekerjaan, dan itu melalui internet.

Kenaikan harga

Tekanan umum terhadap kewangan rakyat apabila kos makanan dan tenaga meningkat, juga telah menyebabkan kenaikan besar dalam bil berkaitan inflasi daripada kebanyakan firma telekomunikasi besar.

Beberapa pakej mudah alih dan jalur lebar yang dikaitkan dengan inflasi telah menyaksikan peningkatan pertengahan kontrak sebanyak 11%, menurut tapak perbandingan harga Uswitch walaupun kenaikan ini hanya menjejaskan sesetengah pelanggan. Bagi yang lain, pakar berkata, bil kekal agak stabil.

Ofcom sebelum ini menganggarkan bahawa 1.1 juta isi rumah “bergelut untuk membayar perkhidmatan jalur lebar rumah mereka”. Dan tinjauan terbaru terhadap 4,000 orang dewasa berpendapatan rendah, oleh Yayasan Joseph Rowntree, mencadangkan bahawa 7% tertunggak pada bil internet mereka, berhutang purata £171.

Pada mesyuarat bulan lalu di Nombor 10, yang dihadiri oleh setiausaha kebudayaan Nadine Dorries dan ketua-ketua jalur lebar dan firma mudah alih yang besar, kerajaan berkata ia memperoleh “komitmen kukuh daripada syarikat jalur lebar dan mudah alih untuk membantu keluarga yang bimbang tentang bil untuk terus berhubung”.

Mark Jackson dari ISPReview, tapak berita yang merangkumi sambungan internet  berkata tentang ikrar, “Tiada satu pun daripada ini nampaknya sangat baharu, dengan kebanyakan penyedia yang sama sudah mengatakan bahawa mereka melakukan banyak atau semua ini”.

Kerajaan mengekalkan rundingannya telah menghasilkan pelbagai tarif sosial tersedia “di 99 peratus negara”.

Tarif sosial

Tarif sosial  tawaran kos rendah yang kebanyakan firma tawarkan kepada isi rumah berpendapatan rendah yang boleh mengurangkan bil dengan ketara.

Tetapi dalam surat kepada pembekal jalur lebar pada bulan April, Cik Dorries menyatakan bahawa hanya 1% hingga 2% daripada pihak yang menuntut Universal Credit mengambil tarif sosial. Dia menyeru firma untuk berbuat lebih banyak untuk mempromosikan mereka.

Kembali ke Databank, Lewa tidak pernah mendengar tentang tarif sosial. Cik Dadabhai Shaikh bersetuju mereka tidak dikenali ramai. Dia membuat spekulasi bahawa “orang tidak tahu tentang mereka kerana kebanyakan maklumat ini mungkin dalam talian”.

Malah, pengawal selia komunikasi Ofcom mengekalkan senarai dalam talian firma yang menawarkan tarif sosial bagi sesetengah firma besar lebih suka diberitahu jika pelanggan menuntut faedah, jadi tarif ini boleh ditawarkan secara automatik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *