Jet Tempur Yang Mampu Membaca Minda Pemandu Untuk Masa Hadapan

Menurut petikan BBC.Com, semasa Perang Dunia II, juruterbang Spitfire menyifatkan pesawat mereka sebagai satu pesawat yang sangat responsif yang dapat dirasakan seperti lanjutan daripada anggota badan mereka.

Juruterbang pejuang tahun 2030-an, bagaimanapun, akan mempunyai hubungan yang lebih rapat dengan jet pejuang mereka.

Ia akan membaca fikiran mereka.

Jet Tempest sedang dibangunkan oleh BAE Systems UK, Rolls-Royce, kumpulan peluru berpandu Eropah, MBDA dan Leonardo dari Itali.

Satu ciri ialah alat kecerdasan buatan (AI) untuk membantu juruterbang manusia apabila mereka berada dalam situasi tekanan yang melampau.

Penderia dalam topi keledar juruterbang akan memantau isyarat otak dan data perubatan lain. Jadi, dalam penerbangan berturut-turut AI akan mengumpulkan pangkalan data maklumat biometrik dan psikometrik yang besar.

Ciri unik juruterbang ini bermakna AI on-board akan dapat melangkah masuk dan membantu jika penderia menunjukkan mereka mungkin memerlukan bantuan.

Sebagai contoh, AI boleh mengambil alih jika juruterbang tidak sedarkan diri akibat daya graviti yang tinggi.

Pada Pameran Udara Farnborough, BAE Systems berkata bahawa menjelang 2027 ia akan menerbangkan pesawat dari kilang Warton di Lancashire yang akan menguji beberapa teknologi ini.

Pesawat ini akan menjadi tempat ujian untuk pelbagai keupayaan digital yang berbeza iaitu antara 60 projek demonstrasi yang berbeza, beberapa daripadanya akan berasaskan perisian sepenuhnya.

Kemunculan pesawat Tempest telah matang sejak imej awal mula dikeluarkan pada 2018. Antara aspek yang lain ialah beratnya telah dikurangkan dan rangka yang telah dikecilkan.

Apabila ia akhirnya terbang ke langit, Tempest mungkin akan secara rutin diapit oleh dron tempur yang tidak berkru, yang digambarkan sebagai ‘tambahan’ oleh konsortium Tempest.

Kemajuan sedemikian memerlukan sistem pemantauan dan kawalan yang rapi untuk dibina dari awal.

“Kita perlu berurusan dengan kadar perubahan dalam teknologi” kata John Stocker, pengarah pembangunan perniagaan Tempest.

“Pada masa lalu, perbelanjaan pertahanan sering mendorong kemajuan, dengan teknologi komersil yang turut seerta di kemudian hari. Kini, teknologi komersil selalunya lebih maju.”

Encik Stocker membayangkan untuk membina sistem pejuang baharu yang boleh dinaik taraf semudah memuat turun aplikasi ke telefon pintar.

Sementara itu, kebanyakan pembuatan jet akan diautomasikan. Robot pada barisan pengeluaran akan berkongsi data dengan pembekal, jadi alat ganti boleh dihantar dengan cepat.

Projek itu juga akan menyaksikan BAE Systems dan Leonardo bekerjasama dengan Mitsubishi Jepun dalam projek pejuang masa depan F-X Mitsubishi mempunyai banyak persamaan dengan Tempest.

Ini adalah pengalaman baharu untuk perniagaan aeroangkasa Eropah, tetapi kerjasama yang lebih erat dengan Jepun telah diwujudkan kerana projek wujud dalam alam digital.

“Anda boleh melakukan perkara ini dengan lebih pantas dalam persekitaran digital dan kerjasama lebih mudah. ​​Kami tidak membawa beg bimbit antara Tokyo dan Warton,” jenaka Encik Stocker.

Pasukan jurubahasa dan kakitangan yang boleh berkomunikasi dengan fasih dalam kedua-dua bahasa Inggeris dan Jepun mengenai hal-hal teknikal yang mendalam mengekalkan pakatan dengan pasukan pejuang F-X Mitsubishi.

Cabang radar Leonardo yang berpangkalan di Edinburgh juga bekerjasama dengan Mitsubishi.

Idea popular yang mencadangkan radar sebagai hidangan berputar, mengimbas ke hadapan dan melantun isyarat dari objek yang menghampiri, telah memberi laluan kepada pemeriksaan digital data sensor.

Walau bagaimanapun, penderia mengambil terlalu banyak perincian untuk dinilai oleh otak manusia, itulah sebabnya AI menjadi kritikal dalam menganalisis dan memproses torrent data.

Dalam Tempest, diharapkan AI akan bertindak sebagai penjaga pintu, menghalang juruterbang daripada terkesan dengan anasir risikan luar.

Keseluruhan projek sedang dirancang selari dengan pengeluar senjata MBDA. Peluru berpandu boleh dilancarkan dari Tempest tetapi diserahkan kepada salah satu robot tambahannya untuk dilencongkan ke sasaran yang lebih mendesak.

Semua tindakan ini akan bergantung pada enjin yang baru sepenuhnya. Rolls-Royce perlu menggerakkan bukan sahaja penerbangan Tempest, tetapi keseluruhan sistem digitalnya yang kompleks. Di atas kapal, data-crunching boleh memanaskan pesawat seperti komputer riba.

Jurutera Rolls-Royce sedang merancang cara untuk menyedut haba itu sambil menjana tenaga yang mencukupi untuk memastikan skuadron alat digital Tempest sentiasa berfungsi dengan baik.

Kami mahu memperkasakan setiap aspek sistem,” kata John Wardell, pengarah program masa depan Rolls-Royce.

Kerajaan UK telah memberikan £2bn untuk projek Tempest dan angka itu akan berlipat ganda sebelum jet memasuki perkhidmatan. Namun, persoalan yang jelas masih ada. Mengapa tidak membina lebih banyak pesawat pejuang Taufan yang sedia ada?

BAE Systems mengatakan bahawa menjelang 2040, UK dan sekutunya akan menghadapi ancaman baharu dan senjata yang lebih canggih yang memerlukan teknologi yang lebih sesuai sebagai tindak balas yang boleh datang dalam bentuk Tempest.

Kejayaan eksport Taufan juga menunjukkan minat kerajaan UK terhadap Tempest. Typhoon telah menyumbang £21 bilion kepada ekonomi UK sambil menyokong lebih 20,000 pekerjaan, selepas pelaburan negeri sebanyak £12 bilion, dakwa syarikat itu.

Tidak dinafikan kedua-dua konsortium pejuang dan kerajaan UK akan berminat untuk meraih ganjaran yang sama daripada generasi jet pejuang akan datang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *