Kerja Kabel Internet Bawah Laut Isle Of Man Sudah Selesai Sepenuhnya

Memetik petikan BBC.Com, kerja memasang kabel internet bawah laut di perairan Manx untuk mengukuhkan hubungan pulau dengan Ireland dan UK telah selesai.

Kabel gentian optik sepanjang 47 batu (75km) mempunyai titik pendaratan di Pelabuhan Erin dan Pelabuhan Grenaugh.

Pautan itu akan meningkatkan daya tahan dan kebolehpercayaan sambungan web pulau itu, kata jurucakap kerajaan.

Ketua menteri berkata itu adalah “kritikal” kepada pertumbuhan ekonomi masa depan.

Ia mengambil bilangan kabel dasar laut yang disambungkan ke Isle of Man kepada tujuh.

Jurucakap itu berkata mempunyai beberapa kabel akan membolehkan sambungan berterusan sekiranya kabel itu rosak.

Pemasangan itu adalah sebahagian daripada projek Celtix-Connect 2 yang lebih luas oleh Aqua Comms, yang berfungsi untuk meningkatkan hubungan antara UK, Ireland, tanah besar Eropah dan Amerika.

Ketua Menteri Alfred Cannan berkata: “Perniagaan sangat mementingkan kualiti sambungan luar pulau kami jadi saya mengalu-alukan pelaburan oleh Aqua Comms dan rakan kongsinya dan gembira melihat kabel itu disiarkan secara langsung.”

Pemasangan terbaharu itu selaras dengan Strategi Telekomunikasi Nasional kerajaan, yang bertujuan untuk meningkatkan ketersambungan pulau itu dengan pasaran dan perkhidmatan global.

Richard Oliphant, dari agensi kerajaan Digital Isle of Man, berkata kabel “sangat penting untuk komunikasi pulau itu dalam beberapa dekad akan datang”.

Beliau menambah, “Daripada orang yang menggunakan internet kepada seseorang yang meleret kad kredit mereka di kedai, kepada perniagaan dalam semua bentuk dan saiz, ia akan memainkan peranan penting dalam menyampaikan sambungan itu.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *