Tingkat Harga Rumah Memandangkan Bekalan Yang Semakin Berkurangan?

Memetik laporan Nst.com, Juwai IQI memberi amaran bahawa sektor hartanah mengalami kerugian sebanyak 9% dalam proses pembinaan perumahan yang baru dirancang dan mengalami penurunan sebanyak 47% dalam perumahan yang telah siap terhadap paras harga untuk sektor perumahan di Malaysia.

Ketua segmen Bumiputera firma, Muhazrol Muhamad berkata projek-projek perumahan baru itu akan dikurangkan dengan kadar yang secukupnya bagi mengelakkan penurunan harga penjualan perumahan.

‚ÄúSebagai ejen, kami masih melihat aktiviti penjualan dan pembelian perumahan masih lagi mendapat sambutan rakyat Malaysia walaupun tidak seperti yang sebelum ini.  Apa yang dibimbangkan oleh kami adalah mengenai pembekalan. Hal ini kerana, sumber terhadap proses pembinaan perumahan baharu semakin berkurangan. Selepas kejatuhan harga sebanyak 2.2%, trend yang mampu dilihat adalah sumber-sumber ini telah berkurangan atas ketidakstabilan harga dan kesannya pada tempoh masa yang panjang.

“Harga turun apabila lebih banyak hartanah daripada pembeli, dan pemaju mengalihkan persamaan memihak kepada bekalan dengan mengurangkan aliran bekalan baharu ke pasaran. Itu satu perkara yang kita dengar daripada pembeli. Mereka mahu membeli sekarang sementara harga lebih rendah kerana mereka tidak tahu berapa lama peluang itu akan bertahan. Mereka tidak mahu membayar lebih kemudian dengan menangguhkan pembelian mereka,” katanya dalam satu kenyataan.

Inflasi, pada pendapat Muhazrol, mungkin sebab utama mengapa pemaju memilih untuk tidak memulakan inisiatif baharu. Pemaju, dakwanya, boleh melindungi diri mereka daripada risiko inflasi dengan mengekalkan projek mereka dan menjualnya pada keuntungan pada masa hadapan.

Beliau berkata, walaupun unit yang sedia dan pelabur yang masih yakin untuk berada pada sektor pembinaan perumahan adalah amat sedikit dan bilangan yang tidak terjual juga di paras yang tinggi, namun ianya masih boleh untuk menampung para ejen perumahan untuk menjalankan proses penjualan seperti biasa tetapi ianya hanya berdasarkan tempoh yang kini bukan untuk satu tempoh yang Panjang.

Bagaimanapun, beliau berkata penyiapan kediaman semakin berkurangan dengan kadar yang cepat. Membandingkan suku pertama dengan suku keempat 2021, penyiapan susut sebanyak 47%, daripada 25,074 kepada hanya 13,284. Ketersediaan rumah yang baru dirancang juga telah berkurangan, katanya.

“Sepanjang tiga suku lepas, bekalan baharu yang dirancang turun 36% daripada 26,392 unit kepada hanya 16,774. Itu perubahan ketara daripada trend sebelumnya di mana bekalan terancang baharu meningkat secara berterusan, suku demi suku. Berbanding dengan S4 2021, rancangan baharu itu bekalan susut 9%.

“Selain mengurangkan bekalan, pemaju juga, dalam beberapa kes memberikan diskaun yang besar hari ini. Sebaik sahaja mereka membersihkan unit yang mereka harap untuk dijual dalam jangka pendek, anda boleh menjangkakan diskaun ini akan hilang,” kata Muhazrol.

Mengenai kadar faedah, Muhazrol percaya ia tidak akan memberi kesan ketara kepada Malaysia.

“Pertama, inflasi di Malaysia lebih rendah berbanding di banyak negara lain, jadi kadar faedah kita tidak perlu naik setakat ini untuk mengawal inflasi. Kedua, walaupun kadar dasar semalaman meningkat sedikit kepada 2.25%, iaitu masih jauh di bawah purata sejarah. Kadar hari ini sangat hampir dengan paras terendah bersejarah, yang mengehadkan sebarang potensi kesan ke atas pasaran hartanah,” katanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *