Harga Minyak Meningkat Dengan Tanda-Tanda Permintaan Yang Bertambah Baik

Mengikut laporan ChannelNewsAsia.Com, di Melbourne harga minyak meningkat pada awal dagangan pada hari Jumaat yang lepas berikutan tanda-tanda permintaan bahan api yang melonjak naik, walaupun kenaikan tersebut mempunyai had tertentu yang disebabkan sektor sumber bahan api masih menunggu keputusan akhir daripada pengerusi Rizab Persekutuan A.S. mengenai prospek kenaikan kadar dalam ucapan lewat hari itu.

Sektor perdagangan minyak mentah Brent naik 46 sen, atau 0.5 peratus, kepada AS$99.80 satu tong pada 0051 GMT. Syarikat perniagaan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) A.S. juga meningkat 48 sen, atau 0.5 peratus, kepada $93.00 satu tong. Kedua-duanya merosot kira-kira $2 pada hari Khamis lalu.

Walaupun ketidakpastian mengenai kadar kenaikan kadar di Amerika Syarikat untuk menangani inflasi yang melambung tinggi, kebimbangan mengenai permintaan minyak berkurangan minggu ini, meletakkan kedua-dua kontrak penanda aras minyak di landasan yang betul untuk keuntungan sekitar 3 peratus untuk minggu ini.

Penganalisis ANZ Research berkata komen daripada beberapa pegawai bank pusat A.S. menjelang ucapan Pengerusi Jerome Powell pada hari Jumaat telah menimbulkan harapan di latar belakang ekonomi.

“Walau bagaimanapun, tanda-tanda permintaan kukuh sedang muncul,” kata penganalisis ANZ Research dalam nota, menunjuk kepada data tentang menggalakkan pertumbuhan trafik ekonomi.

“Data Indeks Kesesakan terbaharu daripada TomTom menunjukkan tahap trafik Asia Pasifik, Eropah dan Amerika Utara semuanya mencatatkan pertumbuhan mingguan yang kukuh dalam minggu hingga 24 Ogos.”

Tahap kesesakan di China juga melantun, kata ANZ sambil menunjuk kepada data Baidu.

Bersama-sama dengan berhati-hati dalam pasaran menjelang ucapan Powell, prospek minyak mentah Iran kembali ke pasaran global turut menutup kenaikan harga.

Tehran sedang mengkaji maklum balas Washington terhadap tawaran akhir yang digubal oleh Kesatuan Eropah untuk menghidupkan semula perjanjian nuklear, dengan EU menjangkakan tindak balas tidak lama lagi, walaupun tidak jelas berapa cepat eksport minyak Iran akan disambung semula walaupun perjanjian dicapai.

Jika sekatan ditarik balik terhadap Iran, ia memerlukan kira-kira satu setengah tahun untuk mencapai kapasiti penuhnya sebanyak 4 juta tong sehari, meningkat 1.4 juta tong sehari daripada pengeluaran semasa.

Bagaimanapun, Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) akan mempertimbangkan untuk membendung pengeluaran bagi mengimbangi sebarang kenaikan dari Iran, kata sumber OPEC minggu ini, selepas Arab Saudi menyatakan kemungkinan memperkenalkan pemotongan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *