Tiada Lagi Bangunan Mencakar Lagit, Pintaan Rakyat Yang Menetap Berhampiran Kawasan Pembangunan

Mengikut petikandi TheStar.Com, peningkatan bilangan pembangunan hartanah bertingkat tinggi di Cheras, Kuala Lumpur telah mendorong penduduknya untuk memulakan petisyen dalam talian bagi menghalang perbandaran lama itu daripada dilimpahi pangsapuri dan kondominium.

Mereka berharap petisyen itu akan memberi gambaran jelas tentang lebihan penduduk di kawasan itu kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan pihak berkuasa tempatan akan mempertimbangkan perkara ini sebelum meluluskan projek masa depan.

Petisyen yang dilakukan di Change.org bertajuk “Berhenti melimpahi/menggesa untuk tangani Perbandaran Cheras Lama dengan Kondominium Bertingkat Tinggi”, diterajui oleh kumpulan penduduk Taman Desa Aman.

Ia menyerlahkan tujuh projek sedang berjalan yang masih belum siap dalam radius 4km dari kawasan kejiranan mereka.

Ini tidak termasuk beberapa projek yang dicadangkan di perbandaran lama, terletak 15km dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Penduduk mengunjurkan apabila semua projek pembangunan sedia ada siap, akan ada tambahan 9,187 unit kediaman di kawasan itu.

Mereka bimbang limpahan projek bertingkat di kawasan Cheras yang sudah padat akan memberi kesan besar kepada ekosistem serta keselamatan dan keselamatan penduduk.

Menurut petisyen itu, ia bukan sahaja akan meningkatkan kesesakan lalu lintas semasa tetapi meningkatkan risiko banjir, tanah runtuh dan risiko lain yang tidak dijangka jika tidak ditangani.

Petisyen dalam talian yang bermula pada 13 Jun itu mempunyai lebih 9,700 tandatangan pada masa akhbar.

Walaupun penduduk tidak dapat menghentikan projek yang telah memulakan pembinaan, mereka berharap petisyen itu sekurang-kurangnya dapat mengurangkan kepadatan projek yang dicadangkan yang diluluskan.

PENYEMAKAN SEMULA SEMUA PROJEK YANG AKAN MENDATANG

Salah satu pembangunan yang dibantah penduduk Taman Desa Aman ialah cadangan pembangunan semula rumah pangsa di Taman Rajawali.

Menurut penduduk, projek itu akan meningkatkan kepadatan penduduk di kawasan itu secara drastik iaitu daripada hanya 80 unit blok pangsapuri kepada dua blok bertingkat tinggi dengan 693 unit kediaman.

Bimbang pencemaran alam sekitar, kerosakan infrastruktur dan banjir kilat, Persatuan Penduduk Teres dan Rumah Kedai (RADA) Desa Aman menulis surat kepada DBKL pada 25 Januari untuk membantah kepadatan projek itu.

Dalam jawapan kepada penduduk bertarikh 31 Mei, Pengarah Jabatan Perancangan Bandaraya DBKL Datuk Zulkurnain Hassan berkata cadangan pembangunan itu memenuhi kriteria garis panduan Pelaksanaan Pembangunan Semula Bandar Kementerian Wilayah Persekutuan yang dikuatkuasakan pada 29 Jan.

“Mengikut garis panduan itu, pembangunan semula perumahan strata swasta yang tidak sesuai secara sosial kepada perumahan kos rendah dan perumahan berharga percuma tidak melebihi 1,200 orang setiap ekar, yang mematuhi keperluan perancangan teknikal, boleh dibenarkan.

“Perancangan untuk menyediakan 348 unit rumah mampu milik, iaitu 50% daripada keseluruhan kediaman, adalah selaras dengan dasar kerajaan untuk menyediakan 50,000 rumah mampu milik di Kuala Lumpur.

“Pemaju telah menunjukkan bukti bahawa ia telah memperoleh 75% daripada perjanjian penduduk, dan proses pengambilan tanah sedang berjalan di bawah Seksyen 3(1)(B) atau (C) Akta Pengambilan Tanah 1960 (Akta 486) untuk pembangunan semula rumah pangsa Rajawali,” kata Zulkurnain dalam jawapannya.

RADA berpendapat pembinaan projek bertingkat tinggi di tengah-tengah kawasan perumahan bertanah menunjukkan perancangan yang kurang baik di pihak DBKL kerana PBT tidak mengambil kira kesan sosial terhadap penduduk sedia ada di kawasan itu.

Penduduk Dr Gan Siowck Lee berkata pembangunan semula rumah pangsa Rajawali dalam kawasan kejiranannya membimbangkan serta-merta, tetapi dalam jangka panjang, pertumbuhan yang tidak berhenti di kawasan itu lebih membimbangkan.

“Ada lagi projek perumahan siap lain yang belum diduduki sepenuhnya.

“Dua projek lain akan datang di pinggir Taman Desa Aman dan beberapa lagi di Taman Supreme dan Taman Segar, semuanya mempunyai beribu-ribu unit kediaman.

“Kami berharap DBKL dapat mempertimbangkan permohonan kami untuk mengurangkan kepadatan projek,” katanya Bercakap dengan syarat enggan dikenali, seorang lagi penduduk yang menerajui petisyen itu, berkata penduduk Taman Desa Aman tidak dirujuk mengenai pembangunan semula rumah pangsa yang terletak di belakang rumah mereka. rumah.

“Kami faham bahawa menghentikan projek sepenuhnya tidak akan berlaku.

“Kami mahu mengadakan pertemuan dengan pemaju dan DBKL tentang cara untuk mengurangkan kesan negatif yang bakal dihadapi kejiranan kami,” katanya sambil menambahmengenai perkara ini telah diadakan dengan penduduk.

Ahli jawatankuasa RADA Derrick Teh membangkitkan kebimbangan mengenai tempat letak kereta yang tidak mencukupi yang akan memaksa pemilik rumah meletak kenderaan di tepi jalan.

“Kita tidak mahu kawasan kejiranan ini menjadi seperti Bandar Sri Permaisuri di mana terdapat banyak bangunan tinggi dan kereta penduduk diletakkan di tepi jalan yang menyebabkan kesesakan lalu lintas yang besar,” katanya.

PEMBANGUNAN CERUN-CERUN BUKIT

Usaha penduduk Taman Supreme untuk menghentikan pembangunan cerun bukit pada 2015 adalah sia-sia kerana satu lagi projek itu dibenarkan membina dua blok kondominium 18 tingkat dan 17 rumah vila di tapak yang sama. Ia terletak di lereng bukit kosong bersebelahan Jalan 2/98 dan Jalan Bukit Segar 9.

Timbalan Pengerusi Persatuan Penduduk Tertinggi Taman Lee Lit Heng berkata semasa memegang jawatan Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Mohd Amin Nordin Abdul Aziz, beliau telah menolak projek yang terdiri daripada dua blok bangunan 46 tingkat kerana ia berada di Kelas Tiga atau Empat cerun.

‘Secara teknikal, adalah berbahaya untuk membina sebarang projek di atas sebidang tanah itu.’

“Dalam surat pada 2015 mengenai penolakan projek itu, Mohd Amin Nordin berkata hanya perumahan bertingkat rendah boleh dibina di sana. Tetapi kini, satu lagi bangunan tinggi akan datang,” kata Lee.

Pada Oktober 2021, beberapa persatuan penduduk membantah pembangunan di kawasan di mana 2,500 unit kediaman akan dibina.

Mereka bimbang ia boleh memusnahkan sistem alam semula jadi dan tumbuhan hijau dan meningkatkan jumlah trafik apabila populasi meningkat.

“Dua blok bangunan 18 tingkat belum menerima arahan pembangunan dan kami mahu menghentikan atau mengurangkannya kepada perumahan bertingkat rendah,” kata Lee.

MENGANCAM KEHIDUPAN EKOSISTEM

Ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai berkata, isu pembangunan berlebihan membimbangkan penduduk kerana ia mengancam kebolehdiaman dan kualiti hidup mereka.

“Perumahan kediaman di Cheras Selatan seperti Taman Desa Aman, Taman Segar, Taman Supreme, Bukit Segar, Taman Yulek, Taman Connaught dan Taman Bahagia sudah wujud sejak berpuluh tahun lalu.

“Meletakkan struktur mega di tengah-tengahnya tanpa perancangan bandar yang betul boleh menyebabkan kerosakan tidak dapat dipulihkan kepada perbandaran matang.

“Malah, pembangunan semula rumah pangsa Rajawali dan cadangan pembangunan di lereng bukit Taman Supreme hanyalah puncak gunung batu kerana terdapat setengah dozen projek baharu yang diperuntukkan di Cheras Selatan.

“Bagi kes Taman Supreme, penduduk khuatir cadangan projek pembangunan di lereng bukit Kelas Tiga dan Empat akan mengakibatkan tanah runtuh seperti baru-baru ini di Taman Pertama dan Taman Bukit Permai 2,” katanya.

Beliau merujuk kepada runtuhan tembok penahan rumah di Taman Pertama akibat pembangunan dan tanah runtuh di Taman Bukit Permai 2 beberapa bulan lalu.

Pada 23 Julai lalu, StarMetro melaporkan lebih banyak pergerakan bumi dikesan di Taman Bukit Permai 2, kurang 100m dari lokasi tanah runtuh besar yang berlaku di sana pada Mac.

Penduduk berkata mereka menyaksikan hakisan tanah di cerun yang rosak pada awal pagi Sabtu, yang menimbus sebuah jengkaut yang ditinggalkan di tapak itu.

Tan juga menegur kerajaan kerana mengabaikan banyak akibat negatif dan kesan daripada projek perumahan berkepadatan tinggi, hanya supaya mereka dapat memenuhi janji membina 50,000 rumah mampu milik di Wilayah Persekutuan.

“Bertingkat tinggi ini, termasuk kondominium dan pangsapuri bertingkat, akan menghasilkan kepadatan penduduk yang tinggi di lokasi masing-masing.

“Sebenarnya, infrastruktur yang ada sekarang tidak dapat menampung pertambahan penduduk di mana permintaan terhadap perkhidmatan infrastruktur dan kemudahan, kesesakan lalu lintas, pencemaran dan segala macam masalah menjejaskan kualiti hidup dan kebolehdiaman penduduk sedia ada,” katanya.

Tan menggesa DBKL membuat semakan segera terhadap semua projek perumahan di Cheras dan kawasan lain yang terjejas di Kuala Lumpur. “Ini untuk projek perumahan yang diluluskan dan yang belum mendapat kebenaran sekurang-kurangnya tidak menjejaskan kehidupan penduduk.

“Kami berharap DBKL dapat merancang pembangunan selaras dengan Bandar dan Komuniti Lestari, salah satu daripada 17 Matlamat Pembangunan Lestari yang ditubuhkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” kata Tan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *