Projek Terminal 5 Lapangan Terbang Changi Direka Bentuk Semula Untuk Bersedia Berhadapan Terhadap Pandemik Yang Berlaku Di Seluruh Dunia

Memetik laporan ChannelNewsAsia.Com, projek Terminal 5 (T5) di Lapangan Terbang Changi teleah direka bentuka semula untuk sentiasa bersedia terhadap trend pandemik dan beroperasi dengan lebih cekap, kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong pada Ahad 21 Ogos yang lalu.

Ucapan beliau semasa Perhimpunan Hari Kebangsaan, Encik Lee berkata terminal itu akan dapat beroperasi dengan lebih selamat dan fleksibel semasa pandemic. Ini termasuk dapat mengawal sistem operasi dengan lebih efisyen seperti mengusun atur kedudukan penumpang daripada penerbangan yang berbeza untuk mengawal dan menghadkan keberangkalian dalam jangkitan wabak penyakit.

“Jika dilihat dengan cara lapangan terbang itu dibina, semua bahagian baharu lapangan terbang, T5 dan semua peralatan dan sistem operasi yang baharu ini, boleh menonjolkan di mana kami dalam usaha untuk membina satu lagi Langan Terbang Changi yang baru dan berkemungkinan lebih besar daripada yang sedia ada,” tambahnya.

Daerah Bandar Timur Changi, yang akan dibangunkan bersebelahan dengan T5, akan menjadi destinasi perniagaan dan gaya hidup baharu dan mewujudkan lebih banyak pekerjaan untuk rakyat Singapura, kata Encik Lee.

Daerah itu dijangka mempunyai pejabat, tempat operasi kerja yang lebih maju, bilik persidangan fleksibel serta dewan, hotel, pangsapuri perkhidmatan dan ruang awam, kata Penguasa Pembangunan Semula Bandar (URA) sebelum ini.

Dalam satu ucapan media, Kementerian Pengangkutan (MOT) berkata T5 akan direka bentuk dengan fleksibiliti untuk mengendalikan sub-terminal yang lebih kecil apabila diperlukan. Ia akan mempunyai ruang yang boleh ditukar untuk digunakan semasa luar jangka, seperti untuk ujian atau pengasingan penumpang berisiko tinggi.

“Peruntukan khusus untuk mengurangkan penularan penyakit juga akan digunakan di T5. Ini termasuk sistem tanpa sentuhan di tempat sentuh penumpang, serta sistem pengudaraan yang dipertingkatkan yang boleh diaktifkan semasa pandemik untuk meningkatkan penggunaan udara segar dan meminimumkan pencampuran udara,” kata kementerian itu.

T5 akan menjadi Bangunan Tenaga Super Rendah Platinum Mark Hijau seperti yang diperakui oleh Pihak Berkuasa Bangunan dan Pembinaan, tambah MOT. Untuk mengurangkan jejak karbonnya, panel solar, sistem pengurusan bangunan pintar, serta penyejukan daerah yang digabungkan dengan storan tenaga haba, akan digunakan di terminal.

Terdahulu pada bulan Mei, Menteri Pengangkutan S Iswaran mengumumkan bahawa projek T5 akan disambung semula selepas terhenti selama dua tahun. Pada hari Ahad, Encik Lee berkata walaupun projek itu tergantung pada tempoh waktu tertentu, perancangan yang teliti dan dikemaskini telah dibuat sewaktu berhadapan dengan tempoh penangguhan untuk menambah baik reka bentuk terminal.

“Apabila ia siap pada pertengahan 2030-an, T5 akan menunjukkan kepada dunia jenis tempat Singapura,” katanya. “T5 akan menjadi tempat yang semua rakyat Singapura boleh berbangga dan menikmatinya.”

Keputusan Singapura untuk meneruskan dengan T5 dan Pelabuhan Tuas menghantar isyarat yang jelas kepada dunia bahawa negara itu muncul lebih kuat daripada wabak itu dan mempunyai aspek ekonomi yang lebih maju ke hadapan, tambahnya.

RANCANGAN UNTUK PAYA LEBAR

Encik Lee juga menyentuh beberapa konsep pembangunan semula Paya Lebar, yang akan mengalami perubahan berikutan penempatan semula Pangkalan Udara Paya Lebar pada 2030. Beliau menyatakan bahawa URA sudah pun melibatkan orang ramai dan rakan kongsi industri untuk meneroka konsep pembangunan semula.

Memandangkan landasan sepanjang 3.8km pangkalan udara itu dijajarkan mengikut arah angin semasa untuk membantu pesawat mengelak angin lintang apabila mereka berlepas dan mendarat, bandar masa depan boleh berorientasikan dengan cara ini juga, kata Encik Lee.

“Dan kemudian bandar ini akan menjadi berangin secara semula jadi, dan diharapkan, penduduk tidak perlu menghidupkan penghawa dingin anda dengan banyak,” katanya.

“Kami boleh menukar semula landasan asal di pusat bandar, mengubahnya menjadi penyambung hijau atau ruang komuniti yang meluas dari satu hujung bandar ke hujung yang lain. Ia akan menjadi ciri warisan yang tersendiri dan menarik, unik untuk Paya Lebar.”

Encik Lee menyatakan bahawa perumahan awam dan swasta akan dibina di kedua-dua belah, dan Kementerian Pembangunan Negara menganggarkan bahawa sekitar 150,000 rumah baharu boleh dibina, kira-kira jumlah di Punggol dan Sengkang hari ini.

“Akan ada kemudahan dan kawasan rekreasi berhampiran. Begitu juga dengan pembangunan komersial dan perindustrian, untuk mendekatkan pekerjaan dengan rumah kita,” katanya.

“Dan ia bukan sekadar menggunakan tanah yang diduduki secara fizikal oleh pangkalan udara. Kerana sebaik sahaja pangkalan udara itu beroperasi seperti biasa, kita boleh menarik balik beberapa sekatan ketinggian bangunan di sekelilingnya, contohnya di Hougang, di Marine Parade atau Punggol dan ini bermakna kita boleh membangunkan semula bandar-bandar ini, memasukkan lebih banyak kemudahan, dan menggunakan ruang di sana dengan lebih baik. Ia tidak akan berlaku dalam sekelip mata, tetapi dalam beberapa dekad kita boleh membayangkan semula bahagian timur Singapura sepenuhnya.”

Terletak di antara Hougang dan Serangoon di baratnya dan Pasir Ris dan Tampines di timurnya, kawasan itu akan menyaksikan 800ha yang bersamaan dengan saiz lima bandar Toa Payoh yang diperuntukkan untuk aktiviti pembangunan sebaik pangkalan udara dipindahkan.

“Rakyat Singapura kadangkala bimbang kita akan kehabisan ruang pada masa hadapan. Perumahan itu tidak akan tersedia dan mampu milik. Saya berkata, Tidak perlu risau,” kata Encik Lee.

“Kami telah membuat kajian dan perancangan. Kita akan mempunyai ruang yang cukup untuk generasi akan datang. Masalah kami ialah tidak mencari ruang untuk membina rumah pangsa yang mencukupi, atau memastikan rumah mampu milik untuk rakyat Singapura. Kami tahu bagaimana untuk melakukannya. Masalah yang mungkin dihadapi ialah kita pada zaman kini di mana sebahagian besar rakyat lebih menumpukan kerjaya walaupun pada usia yang lanjut daripada tumpuan terhadap kekeluargaan. Gaya kehidupan ini kebiasaannya akan membuat rakyat memilih untuk merancang dalam membina keluarga seperti yang di impiankannya. Kemungkinan kita akan mengalami generasi-generasi yang akan datang yang tidak yang mencukupi dari segi bilangannya untuk membesar dan hidup di dalamnya!”

Beliau juga menyatakan bahawa Paya Lebar hanyalah satu contoh bagaimana Kerajaan membayangkan semula dan mengubah Singapura. “Kami melakukan ini di seluruh pulau seperti Daerah Tasik Jurong, Greater Southern Waterfront dan banyak kawasan lain juga,” katanya.

“Setiap ladang baharu akan menjadi lebih sesuai untuk didiami, lebih hijau, dan lebih mampan daripada yang sebelumnya. Ini bukan mudah untuk dilakukan. Tetapi sama seperti generasi terdahulu merancang dan mencipta Singapura yang kita diami hari ini, kita juga tidak boleh berhenti membayangkan dan membina Singapura masa depan untuk generasi akan datang dan seterusnya.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *