Ulasan: Bonus Pengekalan Boleh Membantu Mengurangkan Masalah Dalam Jangka Pendek, Tetapi Tidak Akan Menyelesaikan Masalah Dalam Kejururawatan

Menurut ChannelNewsAsia.Com, Singapura memerlukan lebih banyak bilangan jururawat disebabkan jumlah penduduk yang kian meningkat, tetapi bukan hanya berdasarkan konsep monetary sahaja kata dua pakar kesihatan awam.

Peranan utama seorang jururawat adalah untuk menjaga pesakit, melihat dan menyediakan keperluan mereka dan membantu mereka untuk mencapai matlamat dalam isu kesihatan mereka. Profesion ini juga melibatkan waktu kerja yang berjam-jam dan syif semalaman dan mempertaruhkan faktor kesihatan terhadap diri mereka sendiri.

Dalam pada masa yang sama, mereka juga merupakan orang yang menjadi tumpuan untuk keluarga para pesakit, memberi dorongan dan sokongan emosi terhadap pesakit dan ahli keluarganya. Selain itu, terdapat juga kerja-kerja pentadbiran yang harus dilaksanakan oleh para jururawat kita.

Seperti yang dimaklumkan oleh laman media di Singapura pada minggu lepas, bonus pengekalan khas untuk jururawat di sektor awam adalah satu berita yang menggembirakan dan sangat dialu-alukan oleh golongan ini.

Ini kerana, ia menunjukkan satu nilai pengiktirafan kerajaan terhadap profesion ini dan menandakan kesediaan kerajaan dalam membuat pelaburan yang lebih banyak untuk menarik minat golongan-golongan muda untuk menceburi bidang ini dan juga merupakan salah satu langkah untuk mengekalkan nilai bilangan jururawat yang sedia ada. Walau bagaimanapun, tidak disangkal bahawa wang dan pelaburan itu penting namun ianya bukanlah satu-satunya faktor dalam penyelesaian isu-isu struktur yang perlu ditangani oleh Singapura.

Apakah beberapa isu struktur ini? Tinjauan McKinsey terhadap jururawat di enam negara termasuk Singapura yang diterbitkan pada Mei 2022 mendedahkan “faktor paling penting mengekalkan mereka dalam peranan penjagaan pesakit termasuk melakukan kerja yang bermakna, persekitaran kerja yang positif dan menarik serta berasa sihat dan selamat”.

Pengulasan yang lebih lanjut mengenai faktor-faktor ini ialah kerja yang bermakna untuk kebanyakan jururawat biasanya bermakna penjagaan pesakit secara langsung. Pentadbiran sudah tentu penting tetapi bagaimana kita mengekalkannya pada tahap minimum?

Memandangkan Singapura berpeluang menjadi Negara Pintar dengan jumlah pengumpulan dan dokumentasi data yang banyak untuk analisis Data Besar, jururawat sering menanggung beban pengumpulan dan kemasukan data. Bagaimanakah kita mencapai keseimbangan yang betul?

Mesyuarat adalah realiti penting dalam kehidupan organisasi tetapi mereka mengambil alih daripada peranan teras dalam penjagaan pesakit secara langsung dan apakah yang dimaksudkan dengan keseimbangan yang betul?

MEMBANTU JURURAWAT BERASA SELAMAT

Mengenai persekitaran kerja, terdapat banyak bukti daripada bidang sosiologi dan tingkah laku organisasi bahawa orang ramai kekal di tempat kerja mereka kerana rasa bermakna dan tujuan utama pekerjaan yang dilakukan itu. Mencapai kejayaan, kemajuan pekerjaan, memperoleh kemahiran dan keupayaan baharu, diiktiraf dan diberi ganjaran semuanya menyumbang kepada kepuasan kerja.

Di sini, Kementerian Kesihatan berhak menerima pujian yang sewajarnya atas kerjanya sepanjang dekad yang lalu dalam mereka bentuk semula laluan kerjaya, mewujudkan pelbagai peluang untuk jururawat meningkatkan kemahiran, membangunkan peranan pekerjaan baharu dan berlatih pada tahap kepakaran yang lebih tinggi untuk meningkatkan penjagaan pesakit pada individu dan sistem peringkat. Mungkin lebih banyak yang perlu dilakukan untuk lebih ramai jururawat, tetapi rangka kerja itu wujud dan komitmen itu jelas.

Apabila ia datang untuk membantu jururawat berasa “sihat dan selamat”, saya bimbang kami secara kolektif telah mengecewakan jururawat kami. Konsep utama penjagaan kesihatan adalah bahawa pesakit didahulukan itu sudah amat mengagumkan, tetapi masih ada isu-isu yang membimbangkan timbul apabila kita berpegang pada konsep mendahulukan para pesakit dari semua aspek.

Di peringkat masyarakat, berapa kerapkah kita mendengar jururawat diejek dan dipandang remeh serta dilabelkan dengan perkara-perkara yang tidak sopan serta  didera secara lisan oleh pesakit atau saudara mara?

Di peringkat organisasi pula, kekurangan tenaga kerja adalah isu yang sangat membimbang, lebih-lebih lagu bilangan penduduk yang semkain hari semakin meningkat sehingga sesetengah jururawat mendapati begitu sukar untuk mengambil cuti tahunan.

Dalam artikel oleh CNA Insider, seorang jururawat di hospital awam bercakap tentang bagaimana dia dituduh “mementingkan diri sendiri” apabila dia meminta cuti untuk menjaga bapanya yang dijangkiti COVID-19.

PENINGKATAN KES PENYALAHGUNAAN

Kemudian ada penderaan yang mereka hadapi. Terdapat kira-kira 1,400 kes penderaan dan gangguan dilaporkan setakat akhir November tahun lalu, meningkat daripada 1,300 kes pada 2020, 1,200 kes pada 2019 dan 1,080 kes pada 2018.

Bonus pengekalan mungkin diperlukan sebagai langkah jangka pendek jurang henti untuk mengurangkan isu ini, tetapi dalam jangka panjang, faktor lain lebih penting untuk ditangani dengan lebih tegas.

Menariknya dalam tinjauan McKinsey Mei 2022, gaji tidak dilaporkan sebagai faktor tiga teratas dalam keputusan responden untuk meninggalkan kejururawatan di mana-mana negara yang dikaji kecuali Jepun.

The Financial Times dalam artikel Jun menggambarkan “krisis global dalam kejururawatan”, dan ia tidak akan menjadi lebih baik untuk Singapura.

Dengan penuaan penduduk dan peningkatan beban penyakit kronik, kita amat memerlukan lebih ramai jururawat tempatan dan luar negara.

Kita sebagai masyarakat dan negara mendapat bilangan jururawat yang sepatutnya. Mari kita perbaiki kejururawatan dan pastikan kita layak mendapat jururawat yang diperlukan oleh Singapura.

Profesor Madya Jeremy Lim ialah pengarah Institut Kepimpinan untuk Transformasi Kesihatan Global di Sekolah Kesihatan Awam NUS Saw Swee Hock.

Dr Lim Huai Yang ialah pakar kesihatan awam yang berminat dalam kesihatan organisasi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *