Teknologi ShotSpotter Di Amerika Syarikat Dalam Mengenal Pasti Lokasi Tembakan Dilepaskan

Memetik petikan di TheStar.com, di Washington, apabila Toledo mengalami lonjakan keganasan senjata api, pasukan polis bandar Ohio beralih kepada alat peranti yang lebih mudah dan efisyen iaitu dimana peranti ini mampu menangkap lokasi bunyi tembakan yang dilepas.

Peguambela mengatakan bahawa sistem mikrofon yang berfungsi 24 jam itu adalah salah satu cara yang baik untuk menangkap penjenayah dan membantu mangsa dengan sepantas yang mungkin, kemunculan peranti ini juga melahirkan industri berjuta-juta dolar apabila isu tembakan AS semakin melonjak.

Bagaimanapun, kebimbangan tentang peningkatan pengawasan, kebimbangan terhadap isu ini boleh melebarkan jurang perkauman AS, menceroboh privasi orang ramai dan sekiranya tiada penambah baikkan yang boleh diberi oleh pihak berkuasa tehadap isu ini, andaian-andaian ini yang amat titiberatkan oleh pihak berkuasa.

“Terdapat banyak potensi dan impak yang baik untuk jenis program ini, tetapi cabarannya ialah merangkanya dengan cara yang menunjukkan kami cuba membantu komuniti dan cuba melaksanakannya di kawasan yang paling berkesan,” kata Daniel Lawrence, seorang saintis penyelidikan dengan CNA, sebuah badan pemikir.

Pada tahun 2019, polis Toledo mula-mula memasang sistem ShotSpotter, memasang pelbagai penderia akustik pada bangunan bandar dan pos mendengar lain untuk memaklumkan penguatkuasaan undang-undang dalam masa seminit selepas tembakan dikesan.

Pada hari pertama, penggera itu memulakan tembakan sulungnya dan polis membuat penahanan.

Pada bulan-bulan berikutnya, mereka membuat 70 lagi dan menyedari bahawa penduduk hanya melaporkan kira-kira satu daripada lima insiden tembakan di seluruh bandar, menurut satu kajian kes.

Peranti yang serupa telah dipasang di lebih 130 bandar, antaranya Chicago.

Tetapi teknologi itu juga telah menimbulkan kebimbangan, kata pengkritik.

Pada bulan April, penggera palsu oleh ShotSpotter menyebabkan polis menghentikan dan menyoal siasat seorang lelaki berusia 36 tahun yang sedang berada di kedai dobi Chicago dan campur tangan ini menjadi subjek tuntutan mahkamah tindakan kelas yang difailkan oleh Pusat Keadilan MacArthur di Sekolah undang-undang Universiti Northwestern terhadap bandar.

Kedua-dua kes itu mendedahkan kerumitan sensor tembakan, yang digunakan sebagai alat pencegah bagi peningkatan jenayah kekerasan di seluruh negara dalam wabak itu, dengan kes pembunuhan meningkat sebanyak 44% dari 2019 hingga 2021, menurut Majlis Keadilan Jenayah.

Bandar-bandar AS sedang melancarkan lebih banyak sistem pengawasan, dan Rancangan Amerika Selamat persekutuan yang dicadangkan oleh Presiden Joe Biden akan menjadikan lebih AS$2.6 bilion (RM11.66 bilion) tersedia untuk pengesanan tembakan dan teknologi lain.

PENGGERA PALSU

Sebahagian daripada yang mengatakan mengatakan bahawa skim itu adalah pembaziran wang dan cara paling baik adalah dengan membentuk pengawasan baharu dalam komuniti yang dengan pasukan polis yang lebih cekap dan efisyen.

“Kami melihat bandar dan kawasan kejiranan tertentu, selalunya kawasan kejiranan majoritinya penduduk Latino dengan berjanji bahawa sistem ini boleh mengesan dan melaporkan tembakan secara automatik,” kata Albert Fox Cahn, pengarah eksekutif Projek Pengawasan Teknologi Pengawasan (STOP).

“Tetapi bukti yang semakin meningkat mengatakan teknologi ini tidak melakukan apa-apa seperti itu dan ia secara palsu melaporkan beberapa bunyi setiap hari sebagai tembakan, dan menghantar polis mengejar mangsa di mana ianya sangat membuang masa dan memburukkan lagi imej,” katanya.

Laporan daripada kumpulan itu bulan lepas mendapati bahawa 70% presint polis New York yang menggunakan ShotSpotter pada 2018 adalah majoriti berkulit hitam atau Latin, manakala Cleveland, Atlanta dan Kansas City, Missouri, menumpukan hampir keseluruhannya pada kawasan tersebut.

ShotSpotter mengatakan sistemnya mempunyai kadar ketepatan agregat 97%, dan menolak cadangan berat sebelah.

“Kawasan liputan ShotSpotter ditentukan oleh polis menggunakan data sejarah objektif mengenai tembakan dan pembunuhan untuk mengenal pasti kawasan yang paling terjejas oleh keganasan senjata api,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan kepada Yayasan Thomson Reuters.

Komuniti

Pasaran pengesanan tembakan global, bernilai AS$594 juta (RM2.66 bilion) pada 2020, dijangka meningkat kepada AS$979 bilion (RM4.39 trilion) menjelang pertengahan dekad, menurut pasaran perundingan dan Pasaran.

Teknologi itu pada mulanya dibangunkan untuk kegunaan ketenteraan semasa perang di Iraq, kata Lawrence.

Sesetengah sistem menggunakan penderia akustik dengan kamera yang boleh berpusing ke arah peristiwa yang dirasakan.

Susunan sensor ShotSpotter boleh mengenalpasti lokasi tembakan yang berpotensi, kata syarikat itu, selepas itu audio dianalisis oleh komputer sebelum ia disampaikan kepada juruteknik dan berpotensi kepada penguatkuasaan undang-undang.

Laporan 2020 yang ditulis bersama Lawrence mendapati ketepatan pengesanan adalah “agak tinggi” di tiga bandar yang ditinjau iaitu Denver, Milwaukee dan bandar Richmond di California. Amaran itu menggandakan bilangan panggilan polis tetapi dengan kesan bercampur-campur.

“Di Richmond, kami melihat pengurangan jenayah kekerasan, diketuai oleh pengurangan rompakan,” kata Lawrence, tetapi hanya Denver yang melihat peningkatan dalam tangkapan untuk jenayah yang melibatkan senjata api.

Di Chicago, antara bandar AS yang paling teruk untuk keganasan senjata api dan teknologi itu telah mengesan ratusan tembakan yang sebaliknya tidak akan dilaporkan, kata jurucakap polis Thomas Ahern.

“Sistem ini memberi polis peluang untuk meyakinkan masyarakat bahawa penguatkuasaan undang-undang ada untuk berkhidmat dan melindungi mereka,” katanya melalui e-mel.

Namun laporan bulan lepas daripada STOP di ShotSpotter berkata keberkesanannya “tidak terbukti”, dan ia meningkatkan risiko keganasan polis tanpa menghasilkan “apa-apa kesan ketara ke atas kesalahan senjata api”.

Syarikat itu menolak dakwaan itu, mengatakan lebih 80% tembakan tidak dilaporkan kepada polis.

“ShotSpotter membolehkan tindakan polis yang pantas dan tepat terhadap hampir semua tembakan luar di kawasan liputan untuk membantu menyelamatkan nyawa mangsa luka tembak dan menangkap bukti kritikal di tempat kejadian,” kata ShotSpotter dalam satu kenyataan.

DIDORONG OLEH DATA

Bulan ini, aktivis melancarkan kempen kebangsaan menggesa pegawai tempatan menghentikan penggunaan sistem pengesan tembakan, dengan mengatakan peningkatan tumpuan polis di kawasan kejiranan tertentu itu sendiri bermasalah.

Amaran ShotSpotter “mendedahkan orang ramai kepada interaksi yang lebih berbahaya dan lebih ganas dengan polis”, kata Alyxandra Goodwin, aktivis yang berpangkalan di Chicago dengan kumpulan advokasi Pusat Tindakan Perlumbaan & Ekonomi.

“Terdapat bukti peningkatan henti-henti kerana ShotSpotter berada di kawasan kejiranan ini.”

Tahun lepas, Goodwin dan yang lain tidak berjaya berusaha untuk menolak bandar itu untuk tidak melanjutkan kontrak ShotSpotternya.

Dia berkata wang itu akan melakukan lebih banyak untuk mengurangkan jenayah senjata api jika ia dibelanjakan untuk perumahan, pekerjaan, pendidikan dan penjagaan kesihatan mental.

Namun yang lain menegaskan bahawa penggunaan teknologi yang teliti boleh membantu membina semula hubungan yang rapuh antara masyarakat dan polis.

Portland, Oregon, sedang mempertimbangkan ShotSpotter untuk memerangi “peningkatan keganasan senjata api yang belum pernah berlaku sebelum ini” yang menyaksikan jumlah 199 tembakan pada 2019 melonjak kepada 582 pada tahun lepas.

Jumlah 2022 telah mencecah 673 pada bulan Jun sahaja.

Kumpulan pengawasan warganegara yang dilantik datuk bandar, yang baru-baru ini membantu mewujudkan unit kepolisan komuniti baharu dengan harapan dapat memupuk kepercayaan yang lebih besar, bulan lepas mengesyorkan sistem penderia, dengan kaveat dilampirkan.

Penyelidikan terhadap kebimbangan komuniti, memberi kebenaran untuk unit itu hanya jika sistem telah diuji dengan betul, jika penderia terletak secara adil dan selepas pendapat komuniti yang lebih luas diminta.

Teknologi itu boleh membantu membina kepercayaan dengan menunjukkan kepada masyarakat tempatan bahawa polis akan bertindak balas dan berpotensi memecahkan lingkaran ganas penduduk yang mempersenjatai diri mereka untuk mengejar perlindungan, kata Pastor Ed Williams, yang mempengerusikan kumpulan itu.

Siasatan selepas penggambaran yang berkesan juga merupakan kunci untuk mewujudkan kepercayaan yang lebih besar, kata pengerusi bersama Kimberely Dixon. “Ini bukan sahaja tentang anda sampai ke sana, tetapi juga mengenai siasatan polis yang akhirnya menjadi lebih penting,” katanya. “Ini akan membawa kepada penyiasatan yang lebih baik dan hasil yang lebih baik.” – Yayasan Thomson Reuters

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *