Syarikat Logistik Maersk Dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Menjalinkan Hubungan Perkongsian Strategik

Berdasarkan artikel TheStar.com, Syarikat pengangkutan dan logistik global AP Moller-Maersk (Maersk) akan mengembangkan jejaknya di Malaysia dengan membangunkan hab bersepadu strategik di sini, Malaysia.

Pengarah Urusan Maersk Thailand, Malaysia dan Singapura Rupesh Jain berkata hab itu akan mempunyai keupayaan untuk penyatuan, penyahpaduan, pemenuhan tempatan dan serantau.

“Ia akan mempunyai sambungan yang kuat merentasi mod pengangkutan yang berbeza ke pelbagai global rangkaian. Malaysia mempunyai dua nod atau laluan  strategik utama kami di Asia Pasifik, Kuala Lumpur dan Johor, yang akan disambungkan ke rangkaian global Maersk melalui laut, darat dan udara.

“Kami akan mewujudkan Malaysia sebagai “Less Container-Load” (LCL) untuk menyokong rangkaian global. Nod strategik utama di Malaysia akan berfungsi sebagai pasaran penggunaan domestik, pengedaran serantau, dan hab pemindahan kritikal dalam rangkaian lautan dan LCL kita,” katanya dalam ucapannya pada majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida) di Kuala Lumpur semalam.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif promosi dan kemudahan pelaburan Mida Sivasuriyamoorthy Sundara Raja berkata dengan adanya Maersk di negara ini akan meningkatkan kedudukan negara sebagai hab rantaian bekalan di Asia Tenggara dengan perkhidmatan bertaraf dunia.

“Ia akan memudahkan lebih banyak pelaburan ke Malaysia kerana apabila syarikat ingin melabur di Malaysia, mereka ingin tahu sama ada produk mereka boleh dihantar ke negara lain dengan cekap pada sebahagian kecil daripada harga.

“Dengan adanya Maersk di sini akan memberi kelebihan kepada kami untuk menarik pelaburan baru ke Malaysia.

“Ia boleh menarik lebih banyak syarikat pembuatan dan perdagangan untuk menubuhkan pejabat di sini. Sebagai contoh, Ikea menubuhkan pusat perdagangan terbesarnya di Pulau Indah.

“Mereka menjalankan aktiviti perdagangan mereka di Malaysia untuk mengeksport produk ke 26 cawangan di bahagian dunia ini.

“Ikea adalah salah satu syarikat yang dibawa Mida di bawah inisiatif baharu kami, Global Trading Centre, di mana kami membawa masuk syarikat multinasional untuk menubuhkan aktiviti perdagangan mereka di sini,” katanya kepada pemberita selepas majlis menandatangani MoU dengan Maersk.

Dalam satu kenyataan, kedua-dua pihak berkata mereka akan bekerjasama untuk menarik pelaburan berteknologi tinggi dan berimpak tinggi dalam sektor termasuk automotif, elektrik dan elektronik, mesin dan peralatan, peranti perubatan, aeroangkasa, tenaga boleh diperbaharui dan teknologi pengguna.

“Logistik adalah asas kepada ekonomi Malaysia. Dengan menghubungkan pembekal kepada pengilang dan pengguna kepada perniagaan, ia menyokong pertumbuhan pelbagai industri.

“MoU dengan Maersk akan membawa masuk lebih banyak pelaburan global yang disasarkan ke Malaysia melalui pendekatan penglibatan strategik dan nilai tambah kepada syarikat multinasional.

“Dengan memanfaatkan keupayaan Maersk dalam logistik bersepadu, kami boleh mengubah Malaysia menjadi hab logistik serantau di Asean, seterusnya meningkatkan pembangunan infrastruktur dan perdagangan bebas,” kata Sivasuriyamoorthy.

“Memandangkan pelanggan kami sedang menilai semula dan dalam rancangan untuk menghasilkan rantaian bekalan mereka untuk menjadikannya lebih tangkas, berdaya tahan dan mampan.

“Kerjasama dengan Mida membolehkan kami memanfaatkan kekuatan kami untuk digabungkan dengan kelebihan geografi Malaysia untuk melancarkan penyelesaian di serantau.

“Salah satu fokus utama Maersk ialah mewujudkan nilai kepada pelanggan kami di geografi tempat kami beroperasi. Melalui kerjasama kami dengan Mida, kami boleh membantu meletakkan Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang menarik untuk bakal pelabur. Kedudukan geostrategik negara telah menjadikannya hab semula jadi,” kata Rupesh.

MoU yang ditandatangani oleh Rupesh dan Sivasuriyamoorthy akan memacu pelaburan berkualiti tinggi ke Malaysia sebagai hab logistik Maersk di Asean, mewujudkan sinergi yang lebih baik dan perkhidmatan nilai tambah untuk pelanggan, dan menyumbang kepada pertumbuhan dan pembangunan sektor rantaian bekalan dalam ekonomi Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *