Sistem Bank Digital Baru Oleh Standard Chartered Dan NTUC Melancarkan Akaun Simpanan Dan Kad Kredit Tanpa Nombor

Menurut ChannelNewsAsia.Com, Singapura telah melancarkan satu sistem digital bank yang baru yang dipanggil sebagai “Trust Bank” di mana sistem baru ini terdiri daripada rangkaian produk termasuk akaun simpanan dan kad kredit tanpa menggunakan sebarang nombor siri yang membolehkan para pelanggan untuk memilih tarikh pembayaran balik.

Akaun simpanan itu akan menawarkan pelanggan kadar asas pasaran dan keupayaan untuk memperoleh sehingga 1.4% daripada deposit yang dilakukan, kata pengasas sistem digital yang baru ini iaitu Standard Chartered dan FairPrice Group.

Ahli NTUC atau National Trades Union Congress akan mampu untuk menikmati penjimatan dan faedah yang banyak, ucapan tambahan yang diperkatakan sewaktu sidang media dijalankan.

Pengeluaran kad tanpa nombor juga akan menawarkan fungsi dwi kad kredit dan debit. Pemegang kad juga boleh memilih tarikh pembayaran balik mereka dan secara tidak langsung ia mampu menghapuskan sistem kenaikan kadar bunga sekiranya lewat membuat bayaran.

Bank itu juga menawarkan insurans kemalangan diri dan keluarga yang dibangunkan oleh NTUC Income. Polisi insurans datang pada premium S$0.50 sebulan dan tidak mempunyai had kepada bilangan tanggungan yang dilindungi. Ini tersedia tanpa premium untuk dua bulan pertama selepas mendaftar kad kredit Amanah, kata bank itu. Produk ini, yang akan tersedia melalui aplikasi bank, telah dibina berdasarkan maklum balas meluas yang diterima semasa tempoh ujian penggunanya. Ia boleh diperkatakan sebagai satu pengalaman pelanggan yang berbeza daripada sebarang penambah-baikan yang dilakukan sebelum ini. Selain itu, pelanggan boleh mendaftar dalam beberapa minit sahaja dengan menggunakan akaun SingPass mereka dan boleh menggunakan kad digital mereka dengan kadar yang segera.

Bercakap pada pelancaran itu, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Lawrence Wong berkata Trust Bank akan menambah kepada kepelbagaian sistem perbankan tempatan dan membantu mengukuhkan ekonomi digital Singapura.

Beliau menambah bahawa pelancaran itu tepat pada masanya, kerana ia berlaku di tengah-tengah kemajuan dalam penggunaan perkhidmatan digital masyarakat akibat pandemik COVID-19.

“Dengan penggunaan digital yang lebih besar dalam perkhidmatan kewangan ini, terdapat banyak potensi bagi sektor perbankan untuk melihat semula cara melakukan perkara secara berbeza dan memberi perkhidmatan kepada pelanggan dengan lebih baik,” kata Encik Wong, sambil menyatakan bagaimana bank digital boleh menjangkau segmen yang kurang mendapat perkhidmatan dengan lebih baik dengan penggunaan data dan teknologi.

Encik Wong juga menggalakkan bank maya baharu untuk melindungi pelanggan daripada penipuan perbankan yang sentiasa berkembang dan mengekalkan tahap keselamatan data yang tinggi.

Trust Bank, yang 60% dimiliki oleh Standard Chartered dan 40% oleh cabang perusahaan NTUC, memperoleh lesen bank penuh digital pada Disember 2020. Lesen itu membenarkannya untuk melayani pelanggan korporat dan runcit.

Pelancaran itu berlaku sehari selepas Grab dan Singtel, yang telah bersama-sama dianugerahkan lesen bank penuh, memperkenalkan bank digital mereka, GXS, dan produk pertamanya.

Firma teknologi Sea merupakan salah satu pemegang lesen bank penuh yang dikeluarkan oleh Monetary Authority of Singapore (MAS) hampir dua tahun yang lalu, merupakan sebahagian daripada meliberalisasikan industri kewangan.

Selain lesen bank penuh, MAS juga memberikan dua lesen untuk bank borong digital yang menyasarkan perusahaan kecil dan sederhana serta segmen bukan runcit lain. Kedua-dua bank maya, Ant ANEXT Bank dan Green Link Digital Bank telah dilancarkan pada bulan Jun.

Secara umumnya, bank maya menawarkan perkhidmatan yang boleh diharapkan daripada bank konvensional, seperti menerima deposit, pinjaman, memudahkan pembayaran dan pinjaman, kecuali ini akan dilakukan dalam talian kerana bank digital tidak mempunyai cawangan fizikal.

Cik Judy Hsu, ketua pegawai eksekutif perbankan pengguna, swasta dan perniagaan Standard Chartered menyifatkan produk awal bank digital itu sebagai “suite penyelesaian simpanan, kredit dan perlindungan yang lengkap ditambah dengan tawaran dan faedah gaya hidup yang memuaskan”.

“Dengan menyepadukan perkhidmatan digital pertama Trust dengan lancar ke dalam kehidupan seharian pelanggan, Trust menjadikan perbankan mudah diakses, terjamin dan mudah untuk semua orang,” tambahnya.

Pengerusi FairPrice Group, Kee Teck Koon berkata “Kad kredit dan akaun simpanan Trust akan memperkasakan pelanggan kami untuk menikmati penjimatan daripada barangan runcit kepada makanan dan perbelanjaan harian melalui gabungan kerjasama dengan program Link Rewards FairPrice Group, sambil memanfaatkan ahli kesatuan NTUC dengan cara yang lebih mudah untuk memperoleh pendapatan, rebat Linkpoint dan faedah akaun simpanan yang lebih tinggi.

“Bersama-sama dengan perkongsian dipercayai Standard Chartered, kami yakin bahawa sinergi yang dicipta melalui gabungan kekuatan dan warisan kami akan menjadikan penyelesaian perbankan Trust mudah dan boleh diakses untuk semua.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *