Singapura Akan Melancarkan Pas Kerja Baharu Untuk Bakat Terbaik Dalam Semua Sektor Mulai 2023

Menurut petikan di ChannelNewsAsia.Com, Singapura kini dalam rancangan untuk melaksanakan pas kerja yang membolehkan mereka yang berpendapatan tinggi dan mempunyai pencapaian tinggi tinggal di Singapura tanpa perlu mendapatkan peluang pekerjaan di negara itu terlebih dahulu, kata Menteri Tenaga Manusia Tan See Leng pada Isnin, 29 Ogos 2022.

Inisiatif itu adalah sebahagian daripada rancangan untuk memastikan Singapura mampu berdaya saing secara berkesan dalam kemajuan global untuk mencari dan memupuk bakat yang terbaik dalam setiap penduduknya.

Pas rangkaian dan Kepakaran Luar Negara bertujuan untuk membuka peluang dalam mencari bakat dari setiap sektor ekonomi yang memperoleh gaji bulanan sebanyak S$30,000 dan ke atas, atau pekerja yang mempunyai “pencapaian cemerlang” dalam bidang sains dan teknologi, seni dan budaya, penyelidikan dan akademik, atau dalam bidang sukan.

Di bawah kriteria gaji, pemohon mesti membuktikan bahawa mereka telah memperoleh gaji bulanan yang sekurang-kurangnya S$30,000 pada tahun lepas atau menunjukkan bahawa mereka akan memperoleh jumlah yang sedemikian itu di bawah majikan yang sama pada masa hadapan.

Calon luar negara juga perlu menunjukkan bahawa mereka telah bekerja atau akan bekerja untuk sebuah syarikat yang ditubuhkan atau ditakrifkan sebagai sebuah syarikat yang mempunyai permodalan pasaran sekurang-kurangnya AS$500 juta atau hasil tahunan yang sekurang-kurangnya AS$200 juta. Selain itu, peranan mereka di luar negara atau peranan mereka yang bakal meneruskan kerjaya di Singapura juga menjadi salah satu titik pengukur untuk memiliki pas ini.

Tindakan yang diambil oleh Singapura ini boleh dikatakan sebagai “tepat pada masanya” untuk mengukuhkan lagi kedudukan Singapura sebagai salah satu hab global dari segi daya bakat yang dimilikinya ketika ini setelah kebangkitannya daripada bencana wabak yang melanda seluruh negara dan ketidakstabilan dalam ekonomi dan geopolitik, kata Dr Tan pada siang akhbar di Pusat Akhbar Nasional di Hill Street.

Sambil menyatakan juga bahawa sesetengah negara yang telah beralih ke arah yang lebih mendalam menangani dan mengikut kemajuan global tetapi masih ada negara yang masih berusaha untuk bersaing untuk bakat global. Beliau juga berkata “Dalam masa yang sekarang, kita perlu jelas tentang di mana kedudukan Singapura.” Kami tidak boleh meninggalkan sebarang ruang untuk para pelabur untuk meragui atau berasa curiga terhadap keupayaan dan kestabilan Singapura.

“Kami kini berada dalam era di mana perniagaan mengikut bakat, sama seperti bakat mengikuti perniagaan. Kedua-dua perniagaan dan bakat sedang mencari persekitaran yang selamat dan stabil untuk melabur, tinggal dan bekerja. Singapura adalah tempat yang sedemikian.”

Komen Dr Tan serupa dengan Perdana Menteri Lee Hsien Loong, yang berkata pada Perhimpunan Hari Kebangsaan pada 21 Ogos bahawa Singapura mesti membina “kumpulan bakat bertaraf dunia” dengan membangunkan tenaga kerjanya sendiri sambil terus menarik bakat dari luar negara.

“Kami mahu menjadikan bakat terbaik di mana-mana duduk, memberi perhatian dan berfikir secara serius untuk datang ke Singapura,” kata Encik Lee.

Encik Lee telah berkata bahawa negara-negara sedang membuat usaha khas untuk mendapatkan bakat antarabangsa terkemuka, dengan menyebut Jerman dan United Kingdom sebagai contoh. Jerman baru-baru ini membenarkan profesional asing mahir untuk tinggal di sana walaupun sebelum mereka mendapat pekerjaan, katanya.

UK memperkenalkan Visa Individu Berpotensi Tinggi tahun ini untuk graduan baru-baru ini daripada 50 universiti terbaik di dunia di luar UK. Encik Lee berkata bahawa senarai universiti termasuk universiti tempatan Universiti Nasional Singapura dan Universiti Teknologi Nanyang.

Beliau menambah: “Dalam pertandingan global untuk bakat ini, Singapura tidak boleh diketepikan, atau ditinggalkan.”

BAGAIMANA PAS LULUS KERJA BARU BERFUNGSI

Berbeza dengan Tech.Pass yang diperkenalkan pada Januari tahun lepas, Pas Rangkaian dan Kepakaran Luar Negara digunakan untuk semua sektor. Seperti namanya, Tech.Pass untuk hanya untuk usahawan teknologi, pemimpin atau pakar.

Pemohon juga tidak semestinya perlu memenuhi kriteria gaji S$30,000, jika mereka mempunyai “pencapaian cemerlang” dalam seni, sukan, sains dan atau akademik.

Apabila ditanya apakah yang akan dianggap sebagai “pencapaian cemerlang”, Dr Tan berkata bahawa penanda aras gaji adalah proksi tetapi pas kerja menyasarkan 5% teratas, atau bahkan 2% hingga 3% bakat terbaik di dunia merentasi bidang ini.

Gaji penanda aras S$30,000 adalah setanding dengan 5% pemegan PaS Pekerjaan (EP) teratas di Singapura.

Kementerian Tenaga Manusia (MOM) akan bekerjasama dengan agensi lain yang mempunyai pengetahuan berkaitan dalam bidang ini untuk mengenal pasti bakat tersebut, katanya

“Sesetengah agensi sedang giat menyasarkan bakat ini dan mereka mempunyai beberapa calon yang boleh dan sesuai untuk didekati dalam menjayakan pendekatan ini” kata menteri itu.

Sebagai contoh, agensi boleh mendekati calon dengan anugerah antarabangsa, seperti Fields Medal iaitu anugerah untuk ahli matematik yang cemerlang.

Bagi sektor yang boleh mendapat manfaat daripada pas kerja baharu itu, Dr Tan berkata satu industri yang mungkin adalah ekonomi hijau di mana teknologi masih muncul dan peluang baru masih banyak.

Sebagai pas peribadi, pas baharu itu tidak bergantung kepada pemohon yang mempunyai pekerjaan di Singapura, tidak seperti Pas Pekerjaan (EP) biasa. Pemegang pas kerja boleh mula, beroperasi dan bekerja untuk beberapa syarikat di Singapura pada satu-satu masa.

Ini serupa dengan Pas Pekerjaan Peribadi (PEP) sedia ada yang membenarkan warga asing menukar majikan tanpa memohon semula EP, dan tinggal di Singapura sehingga enam bulan sambil mencari pekerjaan.

Tetapi Pas Rangkaian dan Kepakaran Luar Negara akan mempunyai fleksibiliti yang lebih besar, kerana tiada syarat bahawa pemegang pas mempunyai enam bulan untuk mencari kerja. Mereka juga boleh menaja tanggungan mereka untuk menyertai mereka di Singapura dan pasangan mereka boleh bekerja dengan surat kebenaran. Pas kerja lain mempunyai kriteria yang lebih ketat untuk pasangan bekerja di sini.

Berbanding pas kerja sedia ada, Pas Rangkaian dan Kepakaran Luar Negara sah untuk tempoh yang lebih lama iaitu dalam tempoh lima tahun berbanding dua tahun untuk EP (pemohon baharu) dan tiga tahun untuk PEP.

Pemegang pas juga tidak akan tertakluk kepada Rangka Kerja Penilaian Pelengkap (COMPASS) yang akan datang di mana sistem mata baharu untuk pemohon EP yang akan bermula dari 1 Sep tahun depan. Selain gaji dan kelayakan calon, sistem baharu ini memberikan mata berdasarkan kepelbagaian kewarganegaraan firma dan sokongan untuk pekerjaan tempatan.

MOM berkata bahawa bakat terbaik yang layak untuk pas baharu berkemungkinan boleh memasuki Singapura di bawah rangka kerja EP sedia ada, tetapi fleksibiliti tambahan itu mengukuhkan tarikan Singapura sebagai hab global untuk bakat.

“MOM akan melibatkan pemegang pas secara rapat semasa berada di Singapura. Fleksibiliti yang ditawarkan oleh pas ini bertujuan untuk membolehkan pemegang pas menyumbang secara bermakna kepada Singapura. Ia tidak bermaksud untuk disalahgunakan sebagai dokumen lawatan atau perjalanan,” kata Dr Tan.

Permohonan untuk pas Rangkaian Luar Negara dan Kepakaran akan dibuka mulai 1 Jan.

PERUBAHAN LAIN KEPADA PAS KERJA

ONE Pass baharu diperkenalkan bersama-sama dengan perubahan lain pada rangka kerja pas kerja Singapura yang direka bentuk untuk menarik bakat dengan lebih baik dan menyelaraskan proses untuk syarikat yang mengambil pekerja mereka.

Kementerian Tenaga Manusia (MOM) akan memperkenalkan EP lima tahun kepada profesional berpengalaman yang mengisi pekerjaan teknologi yang memerlukan kemahiran khusus yang kini kekurangan tenaga kerja tempatan.

Ini akan dinyatakan dalam Senarai Pekerjaan Kekurangan COMPASS (SOL) akan datang. Mereka juga perlu mendapat gaji sekurang-kurangnya S$10,500, dan tertakluk kepada kriteria COMPASS.

“Peningkatan ini akan memberikan kepastian yang lebih besar kepada profesional teknologi berpengalaman apabila membuat keputusan utama mengenai penempatan semula ke Singapura, dan ini akan membolehkan kami mengukuhkan keupayaan teknologi walaupun kami membangunkan keupayaan tenaga kerja tempatan kami,” kata Dr Tan.

Terdapat juga perubahan yang dibuat pada penanda aras gaji dan syarat pas kerja untuk 10 peratus pemegang EP atau pemohon teratas mulai 1 Sep 2023.

Dr Tan berkata MOM akan menetapkan satu penanda aras bagi 10% pemegang EP teratas, dan kadar gaji untuk beberapa keperluan untuk permohonan pas kerja akan diselaraskan dengan ini. Kadar yang baru ditetapkan pada $22,500 dan akan bermula pada September 2023.

Beliau menjelaskan: “Penanda aras dan penyelarasan ini bertujuan untuk memberikan syarikat lebih kejelasan mengenai rangka kerja pas kerja kami. Dengan penanda aras, syarikat akan mengetahui bahawa perubahan masa depan kepada kadar gaji dan kriteria akan meningkat.

Ini akan menjejaskan pengiklanan untuk pembukaan kerja di bawah Rangka Kerja Pertimbangan Adil (FCF) dan rangka kerja COMPASS baharu. Pada masa ini jika gaji bulanan jawatan ialah S$20,000 atau lebih, syarikat tidak perlu mengiklan di bawah FCF dan calon dikecualikan daripada keperluan COMPASS. Ini akan diselaraskan ke atas kepada S$22,500.

Pengiklanan FCF merujuk kepada keperluan untuk syarikat di sini mengiklankan pembukaan kerja untuk tempoh masa tertentu sebelum mengambil pekerja bukan tempatan.

Penanda aras gaji untuk PEP juga akan diselaraskan kepada S$22,500, meningkat daripada S$18,000 pada 1 Sep tahun depan.

PEMPROSESAN PAS KERJA DENGAN LEBIH CEPAT

Menjawab maklum balas syarikat, Kementerian Tenaga Manusia (MOM) juga akan mengurangkan tempoh pengiklanan pekerjaan (FCF) daripada 28 hari kepada 14 hari mulai 1 Sep tahun ini.

Dr Tan berkata bahawa masa pengiklanan FCF telah digandakan pada Oktober 2020 semasa pasaran kerja yang lemah, dan MOM membuat pelarasan ini kerana pasaran kerja telah pulih dengan kukuh.

MOM juga berjanji kepada majikan bahawa mereka akan mengurangkan masa pemprosesan untuk EP dan membalas semua permohonan dalam tempoh 10 hari perniagaan. Buat masa ini, 85% permohonan EP dalam talian diproses dalam tempoh tiga minggu. Kementerian juga akan memberikan sebab mengapa permohonan EP gagal, atau ditangguhkan, dalam usaha untuk lebih ketelusan.

“Kami berharap perubahan ini akan membolehkan syarikat bergerak dengan lebih pantas dan pasti apabila ia melibatkan pengambilan pekerja,” katanya.

Dr Tan berkata bahawa matlamat yang menjadi dasar terhadap semua perubahan kepada rangka kerja pas kerja adalah untuk mewujudkan lebih banyak, dan lebih menarik, peluang untuk rakyat Singapura, dan mengembangkan saiz ekonomi Singapura.

“Dengan membawa yang terbaik dari seluruh dunia, kami boleh memanfaatkan rangkaian mereka, kami boleh belajar daripada kepakaran mereka, dan akhirnya, kami akan mempercepatkan pembangunan kumpulan bakat tempatan kami sendiri.”

Menjawab soalan wartawan tentang bagaimana pas baharu itu mungkin menjejaskan gaji pekerja tempatan, Dr Tan berkata: “Saya percaya dalam jangka sederhana dan panjang secara keseluruhan ia akan menjadi pengalaman yang menggembirakan bagi warga tempatan kita.”

MEMBANGUNKAN BAKAT TEMPATAN

Beliau berjanji bahawa, seiring, Singapura akan terus melabur banyak dalam membangunkan tenaga kerja tempatan. Sebagai contoh, Peta Transformasi Industri (ITM) memetakan rancangan pertumbuhan untuk 23 sektor dan bagi setiap sektor, MOM mengenal pasti pekerjaan dalam permintaan dan strategi kemahiran untuk membina peluang bakat tempatan.

Kementerian juga telah melancarkan Peta Transformasi Pekerjaan, untuk memberikan pandangan peringkat pekerjaan tentang kesan teknologi terhadap industri dan tenaga kerja.

Agensi Singapura juga mempunyai program untuk membantu penduduk tempatan mendapat pendedahan global dan serantau, seperti Program Pengeposan Antarabangsa yang membiayai pengeposan luar negara untuk warga Singapura dalam sektor kewangan, dan Inisiatif Pembangunan Kepimpinan SkillsFuture yang menyokong syarikat merentas sektor untuk membangunkan pemimpin tempatan, katanya.

“Kami melakukan usaha yang sangat sistematik. Tetapi apabila ia datang untuk membangunkan orang kita sendiri, kerja itu tidak pernah selesai. Kita mesti terus melakukan lebih banyak lagi.

“Cita-cita kami adalah untuk melatih lebih ramai rakyat Singapura menjadi pemimpin bertaraf dunia, berganding bahu dengan gergasi global,” kata Menteri Tenaga Manusia itu.

Beliau menambah bahawa sebagai sebahagian daripada latihan Forward Singapore, Kerajaan akan berunding dengan pekerja dan perniagaan tentang bagaimana ia boleh menggalakkan lebih ramai penduduk tempatan untuk mengambil peluang serantau dan global.

“Singapura perlu mengambil pendekatan proaktif untuk mengukuhkan kedudukan kami sebagai hab global untuk bakat dan kami perlu menghantar mesej yang jelas kepada dunia bahawa kami tetap terbuka untuk perniagaan,” kata Dr Tan.

“Kami akan terus memupuk bakat tempatan dan kumpulan kepimpinan kami. Kita mesti menarik yang terbaik di sini, supaya kita boleh belajar daripada mereka. Dan sokongan untuk melatih dan menghantar warga tempatan kami ke luar negara supaya mereka boleh memperoleh pendedahan serantau dan global yang lebih besar untuk menjawat jawatan kepimpinan dan boleh dipraktikkan kembali di tanah air sendiri.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *