SMRT Meningkatkan Kapasiti Tenaga Solar Di Bishan Depot Selepas Memperluaskan Perjanjian Dengan EDPR Sunseap

Berdasarkan petikan di ChannelNewsAsia.Com, pada Isnin, 7 November 2022, SMRT Trains dan EDPR Sunseap telah mengumumkan peluasan perjanjian mereka untuk menggerakkan Depoh Bishan SMRT dengan tenaga suria.

Dengan kapasiti tambahan di bawah perjanjian itu, “semua keperluan tenaga bukan tarikan” di depoh akan dipenuhi oleh tenaga solar menjelang tahun depan.

“Di bawah perjanjian pembelian kuasa, EDPR Sunseap akan memasang sistem fotovoltaik (PV) yang akan mempunyai kapasiti 1.56 MWp apabila ia siap pada 2023,” kata SMRT Trains dan EDPR Sunseap dalam satu kenyataan media bersama.

“Dengan perjanjian terbaharu untuk menjana lebih banyak tenaga daripada tenaga suria, SMRT bergerak selangkah lebih dekat untuk mencapai matlamatnya untuk mencapai kesetaraan karbon bersih-sifar menjelang 2050.”

MWp, atau megawatt-peak, ialah output kuasa sistem tenaga suria yang akan dicapai dalam keadaan ideal.

Menurut UIC, persatuan profesional sedunia yang mewakili sektor kereta api, penggunaan tenaga bukan tarikan merujuk kepada tenaga yang digunakan untuk aktiviti komersial di stesen dan konsesi, aktiviti penyelenggaraan di bengkel, depoh dan bangunan perkhidmatan, dan operasi kereta api teknikal, seperti isyarat, kawalan lalu lintas dan pencahayaan infrastruktur.

Penggunaan tenaga di pejabat atau untuk tujuan pentadbiran juga termasuk dalam penggunaan tenaga bukan tarikan.

Perkongsian antara SMRT Trains dan EDPR Sunseap kemudian dengan Sunseap Leasing  untuk menggerakkan Bishan Depot bermula pada 2016, dengan 10,000 meter persegi panel solar dipasang di atas bumbung bangunan utama depoh sebagai sebahagian daripada perjanjian awal.

Pemasangan panel telah siap pada 2017, dengan kapasiti sistem PV pada 1 MWp.

Penambahan sistem PV baharu akan menjadikan jumlah kapasiti tenaga solar di Depoh Bishan kepada 2.56 MWp. Bersama-sama, panel solar akan menjana kira-kira 3,000 megawatt-jam (MWj) tenaga setahun.

“Ini bersamaan dengan kuasa 700 flat perumahan awam empat bilik, dan akan mengelakkan 1,224 tan metrik karbon dioksida setahun,” kata SMRT Trains dan EDPR Sunseap.

Sistem PV dengan jumlah kapasiti kira-kira 3 MWp juga telah dipasang oleh Penguasa Pengangkutan Darat di depoh kereta api Tuas Barat dan Mandai, kata syarikat itu.

“Pengangkutan darat menyumbang kira-kira 15 peratus daripada pelepasan karbon di Singapura, dan syarikat pengangkutan awam seperti SMRT sedang beralih kepada sumber tenaga alternatif dan bersih bagi menyokong matlamat Kementerian Pengangkutan untuk mengurangkan pelepasan pengangkutan darat sebanyak 80 peratus daripada kemuncaknya dalam 2016, menjelang 2050,” kata mereka.

Menyifatkan pengangkutan awam sebagai elemen utama dalam penerbangan menentang perubahan iklim, naib presiden eksekutif EDPR Sunseap untuk penyelesaian pelanggan Filipa Ricciardi berkata: “Kami percaya bahawa menjalin perkongsian jangka panjang yang kukuh dengan pengendali pengangkutan akan membantu memacu penyelesaian yang boleh diambil tindakan yang inovatif kepada salah satu cabaran terbesar zaman kita.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *