Robot Paip Air Boleh Menghentikan Kebocoran Berbilion Liter

Berdasarkan petikan di BBC.Com, kira-kira tiga bilion liter air hilang melalui kebocoran merentasi ratusan ribu batu paip air di England dan Wales setiap hari, kata pengawal selia ekonomi industri air Ofwat.

Jurutera kini telah membangunkan robot kecil untuk meronda rangkaian paip, memeriksa kerosakan dan mencegah kebocoran. Mereka berkata mengekalkan rangkaian akan menjadi “mustahil” tanpa robotik.

Badan industri air Water UK memberitahu BBC News bahawa syarikat sudah “melabur berbilion-bilion” dalam kebocoran.

Tetapi laporan Ofwat baru-baru ini menunjukkan kekurangan pelaburan oleh syarikat air. Beberapa pihak juga ada dikatakan perkara ini mengecewakan pelanggan dan alam sekitar dengan tidak berbelanja secukupnya untuk mengambil langkah penambahbaikan. Water UK menjawab dengan mengatakan bahawa kebocoran berada pada “tahap terendah sejak penswastaan”.

Kebocoran adalah masalah yang meluas dan rumit di seluruh UK, ratusan ribu kilometer paip  dari pelbagai umur dan dalam keadaan yang berbeza-beza  membekalkan berjuta-juta hartanah dengan air.

Colin Day dari Essex dan Suffolk Water berkata, “Di rantau ini sahaja, kami menjaga lebih daripada 8,500km (5,282 batu) paip dan hanya kira-kira separuh kebocoran dalam paip tersebut kelihatan, yang bermakna ia adalah rumit untuk menentukan di mana selebihnya.”

Air terbuang telah menjadi isu yang sangat sensitif tahun ini. Menurut Water UK, tiga syarikat – South East Water, South West Water dan Yorkshire Water masih melaksanakan larangan paip setempat berikutan musim kemarau musim panas. Dan, di tengah-tengah krisis kos sara hidup, Ofwat menganggarkan 20% pelanggan di England dan Wales bergelut untuk membayar bil air mereka.

Pada tahun lepas, bagaimanapun, menurut Ofwat, syarikat telah mengurangkan kebocoran dengan purata kira-kira 6%.

Industri ini telah komited kepada sasaran kerajaan untuk mengurangkan separuh jumlah air yang hilang menjelang 2050. Water UK menerima bahawa kemajuan diperlukan untuk “mempercepatkan”. “Kami mengguna pakai teknologi terkini, termasuk kamera dalam paip khas; pengimejan satelit; teknologi dron haba, probe berteknologi tinggi dan kecerdasan buatan,” katanya kepada BBC News.

Mengalir Di Bawah Kaki Kita

Kami melawat tapak pembaikan kebocoran dengan Essex dan Suffolk Water, yang dimiliki oleh Northumbria Water. Di tapak pinggir bandar, satu pasukan sedang menggali dengan teliti yang menavigasi paip pembetung, bekalan gas dan kabel elektrik untuk mengesan kebocoran bawah tanah.

“Yang ini tidak kelihatan kami mengesannya melalui aliran pemantauan dalam rangkaian kami,” kata Colin Day dari Essex dan Suffolk Water.

“Kami telah menutup kebocoran terbesar, paip pecah yang dilihat orang. Kebocoran yang lebih kecil dan tersembunyi inilah yang perlu kami cari.”

Essex dan Suffolk Water sedang menguji pembaikan “tidak menggali”, termasuk pengedap yang boleh disuntik dengan selamat ke dalam paip untuk membaiki keretakan sebelum ia menjadi kebocoran besar. Revolusi teknologi dalam pencegahan kebocoran, menurut beberapa saintis, akan menjadi robot kecil.

Peronda Paip Robot

Sesetengah syarikat sudah menggunakan robot yang ditambat untuk menyiasat paip yang tidak boleh diakses. Tetapi kebanyakan rangkaian pada masa ini tidak boleh diakses tanpa menggali. Di sinilah mesin yang jauh lebih kecil dan pintar buatan masuk.

Generasi baharu peronda paip robotik bawah tanah sedang diuji di Pusat Penyelidikan Awam dan Infrastruktur Bersepadu (ICAIR) di Universiti Sheffield.

Pipebots ialah robot kecil mudah alih dengan kamera untuk mata dan kaki semua rupa bumi. Mereka sedang dibangunkan dengan kerjasama industri air untuk meronda paip dan mencari keretakan dan kelemahan sebelum ia berkembang menjadi kebocoran.

“Syarikat hanya bertindak balas secara reaktif terhadap kerosakan pada masa ini, bukan secara proaktif,” jelas Prof Kirill Horoshenkov. “Kita perlu mempunyai kehadiran robot supaya mereka boleh terus mengumpul data sebelum berlakunya kerosakan.”

Sambil memegang robot bersaiz kereta mainan di tangannya, Prof Horoshenkov menjelaskan: “Mereka bergerak di sepanjang paip, mengambil gambar dan mereka mempunyai mikrofon untuk mendengar paip. Mereka direka untuk membuat keputusan sama ada paip itu mungkin berkembang. salah atau tidak.”

Pakar kecerdasan buatan Prof Netta Cohen dari University of Leeds berkata cabaran terbesar untuk pipebots ialah komunikasi.

“Di bawah tanah, tiada GPS. Jadi mereka akan berkomunikasi antara satu sama lain dalam jarak pendek (menggunakan bunyi atau wifi).”

Dia dan rakan sekerjanya sedang membangunkan sistem di mana robot “ibu” yang lebih besar membawa dan menggunakan sekumpulan robot kecil.

“Mereka akan mendepositkan lelaki kecil ini untuk pergi ke paip yang lebih kecil dan mengumpulnya apabila mereka selesai,” jelas Prof Cohen. “Kami memerlukan seluruh masyarakat robot ini untuk bekerja di semua kilometer paip ini.

“Jika anda berfikir tentang keadaan infrastruktur kami,” tambahnya, “ia adalah sangat mendesak untuk melakukan sesuatu. Ia mempunyai implikasi bukan sahaja untuk industri, tetapi untuk kesan kami terhadap alam sekitar.”

Paip air di bawah kaki kami, kata Prof Cohen, adalah antara persekitaran yang paling tidak mesra di Bumi. “Kami tidak boleh melakukan ini tanpa robotik.”

Di ICAIR, pasukan itu berharap pipebot pertama akan membuat rondaan di rangkaian air dalam tempoh lima tahun. Sehingga itu, setiap kali berlaku kebocoran, syarikat-syarikat air perlu menggali  sekitar labirin paip pembetung, bekalan gas dan kabel  untuk membaikinya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *