Rancangan Yang Telah Dibuat Dengan Teliti Untuk Pelantar Minyak Rosebank Yang Berada Berdekatan Dengan Shetland

Memetik laporan BBC.Com, satu perancangan telah dibuat dengan teliti untuk membangunkan pelantar minyak utama di bahagian utara barat Shetland.

Syarikat minyak yang berada dalam kawalan negara Norway, Equinoir berkata, pelantar minyak Rosebank boleh mengeluarkan hampir anggaran 70,000 tong minyak dalam sehari.

Syarikat itu juga berkata, aktiviti pengeluaran minyak yang dilakukan juga dilakukan dalam linkungan pelepasan gas karbon dalam tahap yang paling minima.

Tetapi, kenyataan ini disangkal oleh aktivis yang membuat aktivisme alam sekitar yang berkata pembangunan itu akan menjadi salah satu rancangan pembinaan yang bercanggah dengan matlamat iklim UK, dengan Greenpeace yang telah berjanji untuk menentang setiap langkah dalam pembinaan Pelantar Minyak Rosebank ini.

Equinor berkata bahawa jika pengeluaran bermula pada 2026, maka Rosebank boleh menyumbang 8% daripada jumlah pengeluaran minyak UK antara masa itu dan 2030.

Telah diramalkan bahawa Rosebank boleh menghasilkan 69,000 tong minyak sehari pada kemuncaknya, dan kira-kira 44 juta kaki padu gas sehari dalam 10 tahun pertamanya.

Equinor dan rakan kongsi projeknya berkata mereka akan melabur sekitar £80 juta untuk memastikan pembangunan itu, kira-kira 80 batu di utara barat Shetland, akan dijanakuasakan dengan penggunaan elektrik.

Ia telah meramalkan bahawa projek itu boleh mewujudkan lebih daripada 1,600 pekerjaan pada kemuncak pembinaan, dan boleh menjana £24.1 bilion tambah nilai kasar (GVA) sepanjang tempoh kegunaanya. Ia menyasarkan untuk membuat keputusan pelaburan terakhir di lapangan pada suku pertama 2023.

Naib presiden kanan Equinor Arne Gurtner berkata firma itu komited untuk mencapai sifar bersih menjelang 2050.

Tetapi dia menambah: “Untuk beberapa dekad akan datang minyak dan gas akan terus memainkan peranan penting bersama sistem karbon rendah.

“Oleh itu, sementara kami masih memerlukan minyak dan gas, kami menyasarkan untuk membangunkan dan mengendalikan projek seperti Rosebank dengan jejak karbon terendah yang mungkin sambil membawa nilai maksimum kepada masyarakat dalam bentuk pelaburan UK, pekerjaan tempatan dan keselamatan tenaga.”

Badan industri Offshore Energies UK berkata ia akan memberi manfaat kepada keselamatan tenaga UK dan ekonomi Scotland.

Bagaimanapun, Uplift yang berkempen untuk UK bebas bahan api fosil, berkata medan Rosebank akan menjadi dua kali ganda saiz pembangunan Cambo yang kontroversi.

Ia mendakwa bahawa pelaburan dalam bidang itu akan mengurangkan jumlah yang perlu dibayar Equinor di bawah cukai kerajaan ke atas syarikat tenaga.

Pengarah Uplift Tessa Khan berkata: “Rosebank bermakna pemindahan kekayaan besar-besaran daripada rakyat Britain kepada salah satu terkaya di dunia.

“Meluluskan Rosebank akan bercanggah sepenuhnya terhadap kedua-dua matlamat iklim kerajaan dan rakyat Britain, yang menghadapi kemelesetan teruk manakala syarikat minyak dan gas mengaut keuntungan yang melampau.”

Greenpeace telah pun membawa cabaran undang-undang ke atas pembangunan Jackdaw yang dirancang di Laut Utara.

Philip Evans, dari Greenpeace UK, berkata: “Jika Rosebank diteruskan, ia tidak akan berbuat apa-apa untuk membantu pemandu atau isi rumah dengan peningkatan kos, kerana minyak itu bukan milik UK dan pergi ke pasaran global.

“Kami akan melawan Rosebank setiap langkah, dan menggesa kerajaan untuk bertindak dengan penyelesaian cepat dan murah yang sebenarnya akan membantu dalam krisis kos sara hidup dan kecemasan iklim, dan tenaga yang boleh diperbaharui.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *