Pertempuran Barisan Hadapan Taiwan Menentang Penipuan Telefon Bimbit

Berdasarkan petikan di BBC.Com, pihak penguasa keselamatan telekomunikasi, Jeff Kuo, berkata bahawa usaha untuk memerangi segala jenis penipuan yang berkaitan dengan telefon mudah alih adalah satu usaha yang berterusan dalam suatu tempoh yang Panjang, dan Taiwan kini berada di kedudukan barisan yang hadapan dalam memerangi masalah ini.

“Usaha ini boleh digelar sebagai miniature dunia, di Taiwan, di mana kita mampu melihat perancangan awal dalam penipuan-penipuan yang dirancang oleh pihak terlibat,” kata Encik Kuo. “Informasi awal yang diterima ini boleh diguna pakai untuk melindungi negara lain, kerana boleh menjangkakan apa yang akan berlaku dengan lebih awal.”

Encik Kuo merupakan seorang bos di firma Taiwan Gogolook, yang memiliki Whoscall, yang mempunyai salah satu aplikasi yang mampu penyekat spam paling popular di pulau itu dan di seluruh Asia Timur jika dilihat secara amnya.

Ia mengatakan perisian “Artificial Intelligence” yang dibina oleh syarikatnya sentiasa menjejaki lebih daripada 1.6 bilion nombor telefon, kedua-dua nombor Taiwan, dan juga dari seluruh Asia dan bahagian lain di dunia, untuk menyekat mesej dan panggilan daripada kemungkinan penipu.

Bekerjasama dengan “Program Anti-Penipuan” 165 Biro Siasatan Jenayah Taiwan (CIB), Whoscall menyekat lebih 52.3 juta mesej penipuan dan 13.1 juta panggilan penipuan, tahun lepas di Taiwan sahaja.

Tetapi mengapa Taiwan menjadi sarang untuk penipuan telekomunikasi? Encik Kuo berkata populasi kecil pulau itu iaitu 23.5 juta menjadikannya “tempat latihan” untuk penjenayah terancang, kedua-dua kumpulan Taiwan dan mereka dari tanah besar China dan tempat lain. Mereka mencuba penipuan telefon baharu di Taiwan, dan jika ia berfungsi di sana maka mereka boleh mengembangkannya ke seluruh Asia dan kemudian ke seluruh dunia.

Sebagai contoh kami menyediakan Apple dengan banyak bukt sehingga mereka menyedari bahawa terdapat masalah yang serius,” kata Encik Kuo. “Masalah yang bukan sahaja akan merebak di Taiwan, tetapi juga di Asia Pasifik, dan jika mereka tidak menanganinya, tidak lama lagi ia akan berlaku di Eropah dan Amerika Syarikat.”

Penyiasat penipuan telekomunikasi CIB Jean Hsiao Ya-yun memberitahu BBC bahawa satu lagi sebab mengapa begitu banyak penipuan baharu berpunca dari pulau itu ialah hakikat bahawa Taiwan adalah salah satu pengeluar teknologi berteknologi tinggi terkemuka di Asia. Dia berkata tahap kepakaran teknikal ini dikongsi oleh golongan scammer yag berada di Taiwan.

Cik Hsiao menambah bahawa wabak coronavirus adalah masa yang pesat untuk penipu kerana berjuta-juta orang terperangkap di rumah, dan, oleh itu, lebih bergantung pada telefon mereka.

“Dan pasaran saham Taiwan sangat tinggi pada masa itu, begitu ramai orang memperoleh banyak wang,” katanya, sambil menambah bahawa ini membawa kepada peningkatan besar dalam penipuan pelaburan.

“Golongan-golongan ini akan memberi nasihat pada mana-mana halaman aplikasi, atau mereka akan memulakan kumpulan untuk berbual dan  mengatakan bahawa mereka boleh memberitahu anda apabila saham akan meningkat, dan mereka boleh berkongsi intel ini jika anda menyertai kumpulan mereka.”

Penipu kemudian akan meminta wang untuk maklumat itu. Penipuan pelaburan lain seperti itu akan menyaksikan orang ramai menerima mesej telefon daripada orang asing yang mesra menawarkan pinjaman pada kadar yang sangat rendah.

Begitulah sejauh mana rangkaian penjenayah di sebalik penipuan sehingga beberapa kumpulan Taiwan telah membuka operasi di luar negara. Cik Hsiao menunjukkan satu kes dari 2020 apabila 92 orang Taiwan ditangkap di Montenegro.

Dalam kes lain, rakyat Taiwan terpikat ke luar negara ke negara seperti Kemboja di bawah janji palsu gaji tinggi. Di sana mereka terpaksa bekerja di luar kehendak mereka sebagai penipu telefon, seperti yang dilaporkan BBC pada bulan September.

Encik Kuo mengakui bahawa terdapat “weapons race” antara firma anti-penipuan seperti firma beliau, dengan golongan-golongan scammer ini. Dan sementara Whoscall dan aplikasi serupa menyekat berjuta-juta mesej dan panggilan telefon, sesetengahnya masih dapat dihubungi.

Sesiapa sahaja yang pernah tinggal di Taiwan, tanpa mengira umur atau kewarganegaraan, biasa dengan satu kaedah yang digunakan oleh panggilan secara wabak dimana mereka akan menjawab nombor yang tidak diketahui membawa kepada anda mendengar bunyi dail ringkas, dan kemudian mesej yang dirakamkan mula dimainkan.

Panggilan ini dibuat oleh sistem dail automatik yang mampu membuat ratusan seminit. Ini adalah cara yang berkesan bagi penipu untuk mencari nombor bekerja orang yang bersedia untuk menjawab telefon mereka walaupun tidak mengetahui siapa yang menelefon mereka.

Pakar keselamatan siber Taiwan, TonTon Huang berkata, sebaik sahaja orang seperti itu ditemui, penipu menghubungi semula.

“Jika nombor itu digunakan oleh seseorang, mereka akan menjual data telefon aktif, atau memberitahu anda bahawa anda perlu membayar pinjaman, pembayaran insurans atau menghantar wang,” katanya. “Yang paling biasa nampaknya adalah mengenai pembayaran ansuran, seperti anda membeli-belah dalam talian dan anda perlu membayar secara ansuran atau sesuatu.”

Walaupun penipu sering mencari orang yang lebih tua yang mungkin tidak biasa dengan teknologi atau mengikuti trend penipuan, Cik Hsiao dari CIB berkata mereka masih menipu ramai orang dewasa muda juga.

Awal tahun ini, seorang YouTuber Taiwan berusia 20-an, Edison Lin menyiarkan video di platform di mana dia secara emosi mendedahkan bahawa dia telah menjadi mangsa penipuan telefon.

Dia telah ditipu daripada $13,000 oleh dua penipu yang bekerja bersama.

Encik Lin berkata ia berlaku selepas dia dipanggil oleh seseorang yang berpura-pura menjadi pekerja restoran yang dia kunjungi beberapa bulan sebelumnya. Lelaki itu memberitahunya bahawa dia secara tidak sengaja telah dikenakan bayaran berlebihan sebanyak $380, dan dia akan ditawarkan bantuan untuk mendapatkan semula wang itu.

Selepas Encik Lin menamatkan panggilan itu, dia tidak lama kemudian ditelefon semula, kali ini oleh penipu lain yang berpura-pura dari banknya.

“Apabila kerani dari E.Sun Bank menelefon, dia tahu keseluruhan cerita, dia memberitahu saya bagaimana untuk mendapatkan pampasan daripada E.Sun,” kata Encik Lin dalam videonya. “Profesionalismenya membuatkan saya fikir dia benar-benar seorang kerani bank.

“Tidak lama kemudian kami bercakap berulang-alik selama setengah jam dan saya perasan salah seorang daripada mereka sedang memindahkan wang dann saya masih belum menjelaskan hutang.”

Prof Sandra Wachter, felo penyelidik kanan dalam AI di Universiti Oxford, ialah pakar global dalam penggunaan sistem perisian AI.

Beliau berkata AI boleh menjadi alat yang berkesan dalam mempertahankan daripada telekomunikasi dan penipuan berasaskan teknologi lain, tetapi orang awam juga perlu dididik dengan lebih baik tentang risiko itu.

“Teknologi digunakan untuk mempertingkatkan percubaan penipuan namun ia membolehkan penipu membuat jaringan yang lebih luas dan bekerja dengan lebih cekap,” katanya. “Pada masa yang sama, sesetengah orang mungkin lebih mudah tertipu dan terdedah kepada penipuan kerana menghantar mesej atau panggilan kelihatan sah, terutamanya jika dilaksanakan dengan cara yang meyakinkan dan canggih.

“Memandangkan penipuan semakin meningkat, strategi untuk memerangi percubaan ini mesti terlalu meningkat dan oleh itu masuk akal untuk menggunakan perisian AI untuk tujuan ini.

“Persoalannya ialah sejauh manakah percubaan ini berkesan, dan jika kita akan dapat menghentikan sepenuhnya kelakuan ini? Dan jawapannya, mungkin tidak, tetapi kita boleh mengekangnya buat sementara waktu. Celik digital dan pendidikan boleh membantu orang ramai tidak terjebak dalam perangkap . AI boleh membantu mengesan penipuan ini dan campur tangan.”

Kembali ke aplikasi penghalang spam Whoscall, Jeff Kuo bersetuju, dengan berkata memerangi penipu “mungkin tidak akan berkesudahan, tetapi begitu juga keazaman kami untuk mempertajam kemahiran kami dan berdiri”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *