Perancis Merancang Untuk Melakukan Revolusi Fesyen Dengan Melibatkan Kesan Terhadap Iklim

Memetik laporan Channelnewsasia, kita semula mempunyai faedah yang bermanfaat, tetapi prosesnya untuk memendekkan gentian kapas dan kebiasaannya perlu dicampur dengan beberapa bahan berasakan minyak untuk mengelakkan daripadan terlerai.

Pertukaran sebegini menyukarkan untuk mengetahui kemampanan sebenar pakaian tetapi jenama di negara Eropah tidak lagi mempunyai pilihan yang lain.

Menjelang tahun hadapan, setiap item pakaian yang dijual di Perancis akan memerlukan label yang memperincikan kesan terhadap iklim dengan tepat dengan peraturan yang dijangka untuk seluruh Kesatuan Eropah menjelang 2026.

Ini bermakna perancangan diversity ini dalam proses mengimbangi data-data yang berbeza dan bercanggah seperti di mana dan bagaimana bahan pembuatannya ditanam? Apa yang perlu digunakan untuk mewarnakan pakaian tersebut? Sejauh mana tempoh perjalanan dan penjualannya? Adakah kilang yang memproseskan pakaian tersebut menggunakan tenaga solar atau arang batu?

Agensi Perancis untuk Peralihan Ekologi (Ademe) sedang menguji sebelas cadangan dalam cara untuk mengumpul dan menganalisa data. Selain itu, label yang terhasil kepada pengguna dengan menggunakan 500 item iaitu pakaian sebenar.

“Petikan undang-undang adalas jelas di mana pakaian akan menjadi wajib, jenama yang perlu disediakan, untuk menjadikan produk mereka boleh dikesan, untuk mengatuur pengumpulan data secara automatik,”Erwan Autret, salah seorang penyelaras di Ademe, membritahu AFP.

“Ada yang mengatakan model itu terlalu mudah, tetapi ada juga pihak mengatakan ianya terlalu rumit. Namun, ia merupakan salah satu tanda kematangan perdebatan yang tiada siapa mempersoalkan keperluan untuk menganalisa dan pengiraan data ini lagi.”

Keperluan untuk perubahan dalam fesyen adalah mendesak.

Statistik sukar untuk disahkan, tetapi PBB berkata industri itu bertanggungjawab untuk 10 peratus daripada pelepasan karbon global, serta sebahagian besar penggunaan air dan sisa.

Label boleh menjadi bahagian penting penyelesaian, kata juru kempen.

“Ia akan memaksa jenama untuk menjadi lebih telus dan bermaklumat untuk mengumpul data dan mewujudkan hubungan jangka panjang dengan pembekal mereka dan termasuklah  semua perkara yang mereka tidak biasa lakukan,” kata Victoire Sotto, dari The Good Goods, sebuah fesyen dan perundingan.

“Pada masa ini ia kelihatan sangat kompleks,” tambahnya. “Tetapi kami telah melihat ia digunakan dalam industri lain seperti bekalan perubatan.”

Melihat bagaimana angin bertiup, industri tekstil telah berlumba-lumba untuk menghasilkan penyelesaian teknikal.

Pembentangan terbaru oleh Premiere Vision, persidangan tekstil yang berpangkalan di Paris, menyerlahkan banyak proses baharu termasuk penyamakan kulit bukan toksik, pewarna yang diambil daripada buah-buahan dan bahan buangan dan juga pakaian dalam terbiodegradasi yang boleh dibuang ke atas kompos.

Tetapi kunci kepada kemampanan ialah menggunakan fabrik yang sesuai untuk pakaian yang betul, kata Ariane Bigot, timbalan ketua fesyen Premiere Vision.

Ini bermakna fabrik sintetik dan berasaskan minyak masih akan mendapat tempat, katanya: “Sintetik yang kuat dengan jangka hayat yang sangat panjang mungkin sesuai untuk beberapa kegunaan, seperti pakaian berlebihan yang memerlukan sedikit basuhan.”

Menangkap semua pertukaran ini dalam satu label ringkas pada item pakaian adalah sukar.

“Ia sangat rumit,” kata Bigot. “Tetapi kita perlu memulakan tindakan ini.”

Agensi Perancis itu akan mengumpulkan keputusan fasa ujiannya pada musim bunga depan sebelum menyerahkan keputusan kepada penggubal undang-undang.

Walaupun ramai mengalu-alukan label itu, aktivis berkata ini hanya perlu menjadi sebahagian daripada tindakan keras yang lebih meluas terhadap industri fesyen.

“Adalah bagus untuk memberi penekanan pada analisis kitaran hayat tetapi kita perlu melakukan sesuatu mengenainya melangkaui label sahaja,” kata Valeria Botta, dari Environmental Coalition on Standards.

“Tumpuan harus diberikan kepada menetapkan peraturan yang jelas mengenai reka bentuk produk untuk mengharamkan produk yang menghasilkan kesan yang buruk di pasaran, mengharamkan pemusnahan barang yang dipulangkan dan tidak terjual, dan menetapkan had pengeluaran,” katanya kepada AFP.

“Pengguna tidak perlu berjuang untuk mencari pilihan yang mampan dan itu harus menjadi lalai.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *