Kanada Mempertimbangkan Untuk Melanjutkan Lagi Masa Untuk Sasaran Pelepasan Industri

Laporan Channelnewsasia, MONTREAL: Kanada, pengeluar minyak keempat terbesar di dunia, sedang mempertimbangkan garis masa pengurangan gas rumah hijau untuk industri minyaknya, kata menteri alam sekitar kepada media Sabtu (23 Jul).

Kerajaan menyedari bahawa “beberapa langkah yang diperlukan untuk mencapai pengurangan pelepasan yang mendalam itu mungkin memerlukan lebih banyak masa daripada yang sedia ada sekarang dan 2030”, kata Menteri Alam Sekitar Kanada Steven Guilbeault dalam temu bual dengan The House CBC.

“Ada kemungkinan jika industri memerlukan sedikit masa lagi, maka kami boleh memberikan sedikit kelonggaran sambil memastikan Kanada masih memenuhi matlamat 2030nya,” kata Guilbeault.

Tahun lepas, kerajaan Perdana Menteri Justin Trudeau mengumumkan rancangan yang dipertingkatkan untuk mematuhi Perjanjian Iklim Paris, menyasarkan pengurangan 40 hingga 45 peratus dalam pelepasan gas rumah hijaunya menjelang 2030 daripada paras 2005.

Industri minyak dan gas, yang membentuk lebih daripada satu perempat daripada pelepasan karbon negara, adalah penting untuk mencapai matlamat ini, sasaran sementara di jalan untuk mencapai neutraliti karbon menjelang 2050.

Menurut Guilbeault, Ottawa bersedia untuk “membenarkan industri sedikit lebih masa jika mereka memerlukan masa ini untuk menggunakan infrastruktur yang diperlukan yang mereka perlukan untuk mengurangkan pelepasan”.

Beliau tidak menyatakan bagaimana Ottawa merancang untuk memenuhi komitmen antarabangsa 2030 jika sektor minyak dan gas dibenarkan untuk menolak sasaran pengurangannya.

Kanada tidak pernah mencapai sasaran pengurangan gas rumah hijau sebelum ini.

Pathways Alliance, gabungan enam pengeluar minyak Kanada, merancang untuk mengurangkan pelepasan CO2nya sebanyak 22 megatonne menjelang 2030, berbanding sasaran kerajaan persekutuan sebanyak 110 megatonne, daripada sejumlah 191 megatonne yang dikeluarkan pada 2019, menurut CBC.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *