6 cara pintar untuk menjimatkan bil: Tukar pelan, daftar untuk autopay atau pakej keluarga

Memetik laporan USATODAY.COM, indeks harga pengguna, anggaran pembelian barangan dan perkhidmatan harian yang berkaitan dengan kos sara hidup, melonjak ke paras tertinggi di era yang baru sebanyak 9.1% pada tahun sehingga Jun, menurut data baharu yang diterbitkan oleh Biro Statistik Buruh A.S.

Ini bermakna penduduk berbelanja lebih untuk segala-galanya daripada petrol dan barangan runcit kepada sewa dan pakaian.

Oleh itu, ramai yang mencari cara untuk meningkatkan lagi dolar mereka, kata Danetha Doe, ahli ekonomi, hos TV pemenang Anugerah Webby dan pengarang laman kewangan peribadi Money & Mimosas. “Kadar inflasi yang tinggi semasa digabungkan dengan gaji tidak stabil yang berpanjangan mendorong orang ramai memikirkan cara untuk memastikan wang mereka bertahan lebih lama.”

Pencipta Wang dan Mimosas, pakar kesihatan kewangan Danetha Doe berkata peningkatan kos barangan dan perkhidmatan telah memberi tekanan kepada ramai rakyat Amerika, yang kini sedang mencari tawaran dan diskaun.

“Petua terbesar saya ialah menjejaki perbelanjaan secara elektronik setiap minggu,” Doe menerangkan, dalam temu bual dengan USA TODAY.

“Saya memanggil ini sebagai ‘money date’,'” katanya, “dan saya mengesyorkan menggunakan mana-mana aplikasi kewangan peribadi untuk mengikuti urus niaga mingguan kerana kebanyakan orang tidak mengetahui jumlah wang yang mereka belanjakan setiap minggu.”

Rakyat Amerika bukan sahaja berbelanja lebih untuk bahan api, makanan dan pakaian, tetapi perkhidmatan juga, seperti kos elektrik di rumah, platform penstriman video dan kos penjagaan kesihatan, termasuk perkhidmatan pergigian yang semakin meningkat.

Tidak hairanlah Google mengatakan terdapat peningkatan untuk perkataan carian seperti “murah” dan berpatutan” sejak beberapa bulan lalu.

Cara untuk menjimatkan perkhidmatan telefon mudah alih

Memandangkan 85% rakyat Amerika kini memiliki telefon pintar, menurut Pusat Penyelidikan Pew, terdapat cara yang boleh mengurangkan kos bulanan. Malah, terdapat banyak. Berikut adalah setengah dozen cadangan.

Cari faedah iaitu Jika anda mempunyai rancangan yang sama selama setahun atau lebih, selidik dahulu plan yang terkini untuk melihat sama ada plan baharu boleh menjimatkan perkara yang telah anda bayar,” cadang Nina Bibby, naib presiden kanan pengguna Verizon pemasaran segmen. Ini termasuk “faedah” bonus seperti mendapatkan perkhidmatan penstriman Disney+, Hulu dan ESPN+ percuma selama enam bulan. Tidak rugi untuk bertanya kepada penjual apa yang mereka tawarkan, jadi anda tidak membelanjakan wang untuk perkhidmatan yang anda boleh dapatkan secara percuma.

Diskaun yang layak bermaksud hubungi pihak yang sepatutnya untuk bertanya tentang diskaun yang mungkin anda layak terima. Warga emas (termasuk ahli AARP) sering membayar lebih sedikit untuk pelan telefon mudah alih, bersama-sama dengan kadar yang dikurangkan untuk tentera dan veteran yang bertugas aktif, responden pertama, jururawat dan guru. Dalam erti kata lain, pastikan anda menghubungi dan bertanya kepada nasihat kewangan  anda untuk mendapatkan harga bulanan terbaik yang boleh mereka berikan kepada anda untuk panggilan, teks dan data 5G berdasarkan keperluan anda.

Pelan keluarga boleh menjimatkan perkhidmatan jika terdapat bilangan ahli keluarga dengan pelan komunikasi yang sama, jadi soalan yang boleh ditanya adalah diskaun berkumpulan. Iaitu, perlu ada insentif untuk komited kepada lebih daripada seorang di bawah pelan yang sama. Pada masa yang sama, boleh menjimatkan dengan menggabungkan perkhidmatan rumah, mempunyai plan yang menawarkannya, seperti internet rumah atau televisyen. Perkhidmatan ini sepatutnya kurang apabila plan bersama daripada membayarnya secara individu.

Aktiviti tukar beli, BOGO. Jika anda berada dalam pasaran untuk telefon baharu, jangan simpan telefon lama anda. Sepatutnya, kita perlu berfikir untuk menggunakannya semula satu hari nanti kerana kini banyak kedai komunikasi menjalankan aktiviti menukar yang lama dengan yang baru dengan meletakkan nilai ke arah peranti baharu. Melainkan anda ingin menyerahkan telefon yang lama kepada seseorang.      Diskaun pada peranti baharu dengan memberikan peranti lama anda haruslah dilakukan tetapan semula dengan kilang terlebih dahulu, atau menjualnya terlebih dahulu kepada perkhidmatan seperti Decluttr atau Gazelle. Kedai alat komunikasi kadangkala mempunyai tawaran “beli satu, dapatkan satu” untuk pelanggan baharu atau sedia ada, atau promosi “telefon percuma” untuk mendaftar, tetapi semak syarat kelayakan terlebih awal.

Selain itu, anda mungkin tidak mengetahui tentang promosi dan pelan baharu yang ditawarkan oleh plan komunikasi, di mana anda pengguna boleh mendapatkan lebih banyak keistimewaan seperti data tanpa had atau membayar lebih sedikit setiap bulan, atau kedua-duanya. Selalunya, kami berpuas hati dengan perkhidmatan bulanan kami, atau terlalu sibuk untuk melihat jika ada sesuatu yang lebih baik, tetapi berbaloi untuk sentiasa mengetahui perkara baharu. “Petua terbaik ialah jangan pernah puas. Setiap orang berhak mendapat rangkaian yang boleh mereka harapkan pada harga yang mereka mampu,” kata Bibby kepada USA TODAY.

AutoPay, akan memberi anda diskaun jika anda menyediakan AutoPay, yang bermaksud akaun anda akan dicaj secara automatik setiap bulan (bukannya anda terlupa untuk membayar). Ia mungkin tidak banyak, tetapi ia patut dilihat tetapi buat nota pada kalendar anda pada hari caj keluar dari akaun bank anda atau digunakan pada kad kredit anda. Sesetengah pembawa juga akan memberi anda diskaun untuk memilih transaksi atas talian, yang menjimatkan wang mereka untuk mencetak dan pos. Bukan semua pembayaran mendapat diskaun autopay: Sesetengah firma telekomunikasi memerlukannya daripada akaun bank atau kad debit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *