Penggunaan Alat VR Penyelesaian Kepada Masalah Sebenar

Berdasarkan satu petikan di TheStar.Com, diberi bayangan kepada para pembaca iaitu sedang berada di dalam kapal terbang apabila tiba-tiba langit berubah menjadi gelap, cuaca di luarmenjadi semakin bergelora, kapal terbang mula bergegar, dan kerusi anda mula untuk bergegar dengan kuat. Walaupun ia merupakan satu situasi yang mendebarkan bagi sesiapa sahaja, namun situsai ini  juga mungkin terlalu berat untuk dikendalikan bagi seseorang yang mempunyai perasaan fobia atau takut untuk terbang. Walau bagaimanapun, meletakkan mereka dalam situasi sedemikian di bawah pengawasan pakar boleh membantu mereka mengatasi fobia mereka.

Tanjina Ashraf Khan, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas MentCouch, sebuah pusat psikologi di Kuala Lumpur, memanggilnya sebagai terapi pendedahan dan mengesyorkannya kepada mereka yang ingin mengatasi rasa takut yang melampau terhadap sesuatu objek atau situasi. Dia mengatakan bahawa semasa mereka bekerja dengan ahli terapi untuk belajar bagaimana menangani kebimbangan mereka, mereka akan secara beransur-ansur terdedah kepada fobia mereka.

“Apa yang kita mahu lihat semasa sesi ialah orang yang kurang kebimbangan terhadap ketakutan mereka. Kita mulakan dengan skala satu hingga 10. “Pada mulanya, mereka mungkin menilai tahap kebimbangan mereka sebagai sembilan. Apabila ia mencapai enam, itu adalah merupakan satu kemajuan yang besar, “katanya.

Bagaimanapun, dia berkata terapi pendedahan sukar dilakukan secara fizikal. Sebagai contoh, jika pelanggan mempunyai ketakutan terhadap ular atau lipas, adalah tidak realistik untuk membawa elemen tersebut ke dalam bilik. Menggubal senario tertentu, seperti menaiki kapal terbang, juga boleh memakan kos yang tinggi. “Ia juga boleh menjadi tidak selamat untuk pelanggan jika mereka mengalami serangan panik yang teruk di dalam pesawat. Kami mungkin perlu meminta pendaratan kecemasan,” tambah pengarah urusan MentCouch Justin Kung.

Ini adalah dorongan untuk menggunakan realiti maya hanya dengan memakai set kepala VR, seseorang boleh “dibawa” ke tempat atau situasi berbeza dengan keadaan yang selamat. “Paling penting, kami boleh memberi jaminan kepada mereka bahawa mereka berada dalam kawalan,” kata Tanjina.

Dia menjelaskan bahawa pelanggan biasanya menghabiskan sehingga 30 minit dalam VR sambil dipantau pada komputer oleh ahli terapi terlatih. Kung berkata: “Kami boleh berkomunikasi dengan mereka dengan memberikan arahan visual. Dengan cara ini, mereka boleh kekal tenggelam dalam persekitaran tanpa terlalu banyak gangguan luar.

“Kaunselor MentCouch Syahirah Husna berkata: “Kami biasanya akan berehat selama 10 minit dan menilai tahap kebimbangan mereka dan bercakap tentang teknik relaksasi seperti pernafasan dalam. “Apabila mereka bersedia untuk meneruskan, mereka boleh mempraktikkan teknik yang mereka pelajari dalam persekitaran pilihan mereka.”

Selain daripada mengatasi fobia, MentCouch menggunakan VR sebagai sebahagian daripada terapinya untuk melegakan tekanan, di mana seseorang individu akan dibimbing melalui teknik seperti kelonggaran otot dalam persekitaran maya yang menenangkan seperti pantai atau hutan.

“Sesetengah orang menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian semasa terapi, kerana mereka akan tertekan memikirkan tentang kerja atau keadaan lalu lintas apabila tiba masanya untuk pulang ke rumah,” katanya sambil menambah bahawa sesi sedemikian akan membantu mereka menjadi lebih berhati-hati dan tenang.

Kung bersetuju, berkata, “Mereka merasakan bahawa dengan VR, sedikit usaha diperlukan untuk membantu mereka berehat.”

Menaikkan Kadar Penggunaan

Di Taman Desa di KL, ahli fisioterapi bertauliah Lian Yun-Perng menggunakan VR sebagai sebahagian daripada rawatan fisioterapi, menggambarkan dunia maya sebagai “bentuk gangguan daripada kesakitan”.

“Kami mengesyorkan ini khusus untuk mereka yang pulih daripada strok atau mereka yang mungkin mengalami kesakitan kronik.

“Mereka mungkin merasa sukar untuk mengangkat objek kerana keadaan mereka, jadi kami membantu mereka mencapai pergerakan anggota atas dengan berlatih menggunakan VR,” kata Lian, yang memiliki dan mengendalikan Ace Physiotherapy.

Lian memulakan sesi dengan set kepala untuk pesakit dan melaraskan fokus supaya mereka dapat melihat dengan jelas. Pesakit tidak perlu berjalan dan sebahagian besarnya akan duduk. “Saya akan membimbing mereka sepanjang proses kerana saya dapat melihat apa yang mereka lihat pada telefon pintar saya. “Penderia akan mengesan tangan mereka dan mereka akan dapat melakukan pergerakan seperti mengambil objek seperti batu atau membaling bola dalam persekitaran maya,” katanya.

Mereka juga mungkin ditugaskan untuk menyelesaikan teka-teki blok. Ia bermula dengan tiga blok, dengan bilangan blok dan kerumitan meningkat apabila pesakit berkembang. Setiap sesi VR biasanya berlangsung kira-kira 10 hingga 15 minit dan selepas menjalani latihan selama tiga bulan, Lian akan mengukur kemajuan pesakit dengan memeriksa kuasa otot mereka.

“Bagi pesakit yang sangat lemah, kami berharap dapat melihat peningkatan, termasuk dapat melakukan pergerakan seperti membuat penumbuk, menggerakkan jari mereka atau mengangkat pergelangan tangan mereka,” katanya.

Lian pertama kali menyepadukan VR sebagai sebahagian daripada perkhidmatan fisioterapinya pada tahun 2019 sambil meneliti cara untuk meningkatkan perkhidmatannya, dia terjumpa kempen crowdfunding untuk set kepala VR.

“Produk itu ditujukan untuk permainan, tetapi saya diilhamkan oleh kemungkinan dan mula melihat bagaimana saya boleh menggunakan VR untuk pemulihan,” katanya.

Dia akhirnya memutuskan untuk pergi dengan Oculus selepas menguji beberapa produk dan mencari aplikasi yang dirasakan sesuai untuk rancangan fisioterapinya. “Headset adalah ringan dan mudah alih. Saya tidak memerlukan kabel kerana ianya menggunakan bateri boleh dicas semula atau untuk membawa peralatan tambahan seperti monitor.

“Saya boleh menyediakannya dalam masa 10 minit dengan menggunakan telefon saya dan tidak membuang masa pesakit saya,” katanya. Lian berhati-hati untuk tidak memperkenalkan VR kepada pesakit tanpa terlebih dahulu menilai kesesuaian mereka. “Mereka mestilah tidak mempunyai keadaan seperti epilepsi atau masalah keseimbangan yang teruk. Jika mereka berasa pening semasa menggunakan VR, maka rawatan akan dihentikan,” katanya.

Maklum balas untuk menggabungkan VR sebagai sebahagian daripada rawatan fisioterapi sangat menggalakkan, kata Lian, sambil menambah bahawa kebanyakan pesakit terbuka kepadanya. “Mereka boleh mencuba sesuatu yang baharu dan ada unsur yang menyeronokkan,” katanya.

Teknik Latihan

Keseronokan adalah perkara terakhir dalam fikiran pekerja di tapak pembinaan Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) Terowong Genting di Bentong, Pahang, kerana mereka perlu berhati-hati untuk kekal selamat dan meminimumkan risiko.

“Keselamatan adalah keutamaan bagi semua orang. Ia adalah wajib untuk menghadiri latihan keselamatan kerana terdedah kepada pelbagai jenis bahaya,” kata Datuk Osman Haron, pengarah kesihatan, keselamatan dan alam sekitar untuk China Communications Construction ECRL, kontraktor utama untuk projek ECRL milik Malaysia Rail Link (MRL). ).

Untuk menambah baik dan meningkatkan tahap kesedaran keselamatan di tapak, syarikat itu berkata ia menubuhkan Dewan Pengalaman Keselamatan VR untuk membolehkan pekerjanya belajar tentang keselamatan dalam persekitaran yang lebih mendalam.

Ia mempunyai dua pengalaman keselamatan VR, yang pertama ialah pod VR yang menyerupai pengalaman kenderaan yang bergerak pantas.

Dalam tunjuk cara, pod itu mensimulasikan perjalanan kereta bergelombang dengan selekoh yang ketat dan cerun curam di gunung bersalji yang menjadi lebih nyata dengan keupayaannya untuk mengeluarkan udara dan bergerak secara fizikal ke pelbagai arah.

“Terdapat latihan untuk mensimulasikan kemalangan kereta dan jatuh dari ketinggian. Pengalaman itu bertujuan sebagai peringatan kepada pekerja untuk sentiasa melakukan pemeriksaan keselamatan ketika berada di tapak dan melengkapkan diri dengan peralatan yang diperlukan,” tambah Osman.

Perkhidmatan VR yang lain memberikan pekerja kebebasan bergerak dalam kawasan yang ditetapkan, membolehkan dia mengambil alatan dan mengendalikannya dalam dunia maya.

Bergantung pada senario yang dipilih ia didakwa menawarkan sehingga 100 pilihan, termasuk satu yang diilhamkan oleh tragedi pembinaan sebenar di China  bahaya yang mereka hadapi akan berbeza.

Pekerja mungkin mendapati diri mereka mengendalikan kren, hanya untuk kabel pengehosan mematahkan dan mencederakan orang lain, atau menggerudi dalam terowong sambil berdiri di atas platform yang tidak stabil yang akan pecah.

Selepas setiap pengalaman, pop timbul akan menunjukkan tindakan yang membawa kepada kemalangan.

Sebagai contoh, dalam senario pertama, kabel mungkin terputus kerana tiada pemeriksaan terlebih dahulu dijalankan untuk memastikan semua peralatan dalam keadaan teratur, dan dalam yang kedua, ia mungkin disebabkan oleh pekerja yang tidak memakai abah-abah keselamatan dan perancah tidak dibina mengikut piawaian keselamatan.

“Kebiasaannya, pekerja perlu mengikuti taklimat selama sejam mengenai keselamatan dan mereka mungkin tidak menyimpan semua maklumat kerana tetapan statik.

“Dengan mengalami apa yang boleh berlaku jika mereka tidak mengetahui langkah berjaga-jaga dengan VR, ia akan menjadi pengalaman pembelajaran yang lebih bermanfaat,” kata Osman.

Kegunaan Yang Belum Diterokai

Osman mengakui, bagaimanapun, VR tidak boleh menggantikan semua aspek latihan keselamatan, kerana pengalaman praktikal masih merupakan aspek penting.

Sebagai contoh, pekerja perlu belajar cara mengendalikan jentera dalam kehidupan sebenar supaya mereka dapat merasakan “berat” dan bagaimana objek bergerak dalam keadaan cuaca tertentu.

“Untuk beberapa aspek latihan keselamatan, kami cuba mencari cara untuk menggabungkannya dengan VR, kerana ia mempunyai kelebihan untuk membantu pekerja menggambarkan situasi sepenuhnya,” katanya.

Beliau menambah bahawa VR juga membantu menghilangkan kekangan seperti keperluan untuk berada di pelbagai lokasi dan kemudahan untuk latihan.

“Kami menghadapi masalah di mana latihan tidak dapat dijalankan kerana jurulatih tiada di sana.

“Tetapi dengan VR, tidak ada isu sedemikian. Kami juga boleh menaik taraf perisian dengan pengalaman baharu untuk memastikan pekerja kami dikemas kini dengan garis panduan keselamatan baharu apabila mereka berpindah ke tapak baharu,” katanya.

Sementara itu, Tanjina berkata bahawa dengan VR “bergerak pantas”, dia melihat potensi ia digunakan untuk sesi dalam talian dengan kedua-dua ahli terapi dan pesakit muncul sebagai avatar 3D.

Apa yang penting sekarang, katanya, adalah untuk mewujudkan lebih banyak kesedaran tentang faedah VR dan bentuk teknologi lain dalam rawatan kesihatan mental. “Orang ramai tidak terbuka untuk teknologi digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan kesihatan mental sehingga wabak itu membuka peluang kepada orang ramai untuk mencuba terapi dalam talian.

“Halangan terbesar ialah membantu lebih ramai orang menyedari faedah teknologi dalam aspek tertentu,” katanya. Lian bersetuju, mengatakan bahawa orang ramai perlu lebih terbuka untuk mencuba bentuk teknologi baharu untuk rawatan fisioterapi.

Dia mendakwa bahawa robotik, seperti exoskeleton, boleh dimasukkan ke dalam terapi pemulihan, dan peranti berkuasa AI sedang dibangunkan untuk membantu pesakit strok dalam melakukan pergerakan. “Saya menggalakkan orang ramai berfikir di luar kotak dan tidak terhad kepada apa yang mereka pelajari di universiti.

“Pergi ke ekspo dan persidangan untuk mengetahui tentang kemajuan teknologi dalam kesihatan. Saya juga akan menasihati mereka untuk melihat sains dan penyelidikan di sebaliknya,” katanya. Tambah Osman, selain VR, syarikat itu bergantung kepada teknologi seperti dron untuk memantau kawasan terpencil yang sukar diakses oleh manusia. “Kami mengikuti dengan teliti perkembangan teknologi dalam pelbagai bidang untuk melihat bagaimana ia boleh dilaksanakan. “Teknologi adalah aspek penting dalam apa yang kami lakukan,” katanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *