Pendapat Kemerosotan Teknologi Akan Membantu Ekonomi

Berdasarkan petikan di TheStar.Com, syarikat teknologi berhadapan dengan kehilangan pekerjaan pada kadar yang membimbangkan. Mereka yang berpengalaman dalam pengkomputeran diberhentikan kerja dan ada juga kehilangan pekerjaanya dengan tanpa amaran. Graduan sains komputer yang baru menamatkan pelajaran juga turut menghadapi masalah dalam mencari peluang pekerjaan selama lebih sedekad. Adakah ini letusan gelembung dot-com seterusnya, yang boleh menyebabkan ekonomi melonjak ke bawah ke paras terendah baharu?

Ada juga berkata ini merupakan sebahagian ayunan daripada kitaran perniagaan. Walaupun menyakitkan semasa ia berlaku, namun ianya perlu dilihat daripada beberapa perspektif yang mempunyai banyak tujuan.

Pertama, mereka memberikan pertumbuhan yang boleh dilihat sementara untuk membolehkan syarikat teknologi menarik nafas dan menilai semula landskap. Kedua, mereka membantu mengenal pasti ketidakcekapan yang kekal tanpa disedari apabila lonjakan pertumbuhan membayangi kecacatan dalam organisasi. Ketiga, mereka memaksa syarikat teknologi untuk menetapkan semula keutamaan mereka yang dari masa ke masa akan menjadikan mereka lebih kuat dan lebih cekap.

Pembuangan sedemikian bermakna ramai orang akan menganggur atau mungkin tidak dapat mencari pekerjaan di syarikat teknologi, terutamanya syarikat besar seperti Amazon dan Cisco.

Berita baiknya ialah bakat sedemikian amat diperlukan di bahagian ekonomi yang lain.

Rekod perubatan elektronik dan kecerdasan buatan telah mengubah penjagaan kesihatan menjadi industri teknologi. Banyak inovasi teknologi penjagaan kesihatan memerlukan algoritma lanjutan untuk menyediakan diagnostik dan penjagaan pesakit yang lebih baik. Bakat sains komputer amat diperlukan untuk mengisi kekosongan yang ada. Memandangkan pemberhentian berterusan dalam syarikat teknologi, kebanyakan mereka yang terjejas akan cenderung kepada penjagaan kesihatan, yang akhirnya akan menjadikan penyampaian perkhidmatan penjagaan kesihatan lebih cekap dan lebih berkesan. Kesan daripada penghijrahan bakat sedemikian akan memberi kesan positif yang berpanjangan bukan sahaja untuk penyedia penjagaan kesihatan tetapi juga untuk penjagaan pesakit pada masa hadapan.

Sektor pembuatan sentiasa terbuka apabila ia datang untuk menarik bakat sains komputer. Ia kini berada dalam kedudukan untuk mengupah banyak pelakon teknologi, menyediakan kenderaan untuk menggerakkan pembuatan berteknologi tinggi ke hadapan pada kelajuan yang lebih tinggi. Sebagai contoh, membawa kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin ke dalam domain ini untuk mengenal pasti kecekapan yang belum diterokai dan bahan baharu mungkin merupakan pengubah permainan untuk membawa beberapa peluang pembuatan yang telah dihantar ke luar negara kembali ke Amerika Syarikat.

Tentera Amerika Syarikat mempunyai keperluan yang tidak terhad untuk lebih ramai bakat sains komputer. Satu kekangan yang mengehadkan keupayaannya untuk menarik bakat tersebut ialah keperluan kewarganegaraan. Untuk bekerja pada projek sulit memerlukan kewarganegaraan AS. Ramai lagi orang seperti itu akan tersedia, mengurangkan tekanan untuk memajukan penyelidikan pertahanan dan meningkatkan kesiapsiagaan AS pada masa hadapan.

Terdapat juga beberapa halangan semasa transformasi ini.

Syarikat teknologi menarik bakat sains komputer kerana gaji dan faedah yang mereka boleh tawarkan. Ramai orang yang diberhentikan perlu mengambil pemotongan gaji, sesuatu yang kebanyakan orang berpendapat tidak menarik. Hari-hari makanan percuma, gimnasium yang lengkap dan penjagaan kanak-kanak percuma mungkin berakhir. Jangkaan perlu diredakan apabila bekas pekerja syarikat teknologi beralih ke sektor baharu ekonomi yang menawarkan kemudahan yang kurang mewah.

Namun, kemasukan bakat sedemikian akan mewujudkan peluang baharu yang tidak dapat direalisasikan dengan kakitangan yang sedia ada. Daripada mempunyai sebilangan kecil bakat teknologi dalam industri tradisional, massa kritikal akan dibina yang berpotensi untuk membuat perbezaan yang berkekalan.

Terdapat kebimbangan bahawa gelembung teknologi semasa meletus akan menjadi seperti yang dialami negara pada akhir 1990-an. Teknologi telah menyusup ke setiap aspek masyarakat dan setiap industri. Masalah utama selalunya adalah mencari dan memberikan bakat teknologi untuk memudahkan kemajuan dan penemuan. Apa yang akhirnya menjadi kerugian dalam industri teknologi ialah keuntungan bagi industri tradisional.

Harapannya ialah penghijrahan bakat ini akan menjadi bahagian yang berkekalan dalam industri sedemikian, bukan fasa sementara diikuti oleh bakat teknologi terbaik yang kembali ke industri teknologi. Industri teknologi yang kukuh adalah baik untuk ekonomi apabila melibatkan inovasi dan perkhidmatan. Walau bagaimanapun, sektor penjagaan kesihatan dan pembuatan yang kukuh menambah lebih banyak nilai dalam populasi. Selain itu, pertahanan negara yang kukuh memastikan semua orang selamat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *