Penangguhan Inflasi AS Tidak Akan Mengalihkan Rancangan Kenaikan Kadar Fed

Memetik laporan, TheStar.Com, WASHINGTON: Pengguna Amerika Syarikat akhirnya menemui sedikit kelegaan pada pam gas pada bulan lepas apabila harga bahan api jatuh, walaupun inflasi teras terus membara, pakar ekonomi mengunjurkan data pemerhatian minggu ini.

Indeks harga pengguna (CPI) yang diawasi dengan teliti dilihat meningkat 0.2% pada bulan Julai daripada sebulan sebelumnya, yang akan menjadi peningkatan kecil sejak permulaan 2021. Bagaimanapun, faktor yang diukur yang melibatkan penggunaan tenaga dan makanan, mungkin meningkat kira-kira 0.5%, berdasarkan anggaran dalam tinjauan ahli ekonomi Bloomberg.

Walaupun kesederhanaan dalam keseluruhan adalah penangguhan yang dialu-alukan, kadar dan keluasan tekanan inflasi kekal sengit. Selepas laporan senarai gaji bulan Julai yang menggembirakan yang termasuk peningkatan yang lebih besar daripada ramalan dalam pendapatan setiap jam, pembuat dasar Rizab Persekutuan (Fed) kekal condong ke arah kenaikan kadar faedah yang besar.

Presiden Fed Serantau Charles Evans dari Chicago dan Neel Kashkari dari Minnespolis dijadualkan untuk acara ceramah berasingan. Presiden Fed San Francisco Mary Daly akan muncul pada Khamis di Televisyen Bloomberg, sehari selepas angka CPI.

Indeks harga pengeluar dan indeks sentimen pengguna Universiti Michigan juga akan dikeluarkan minggu ini.

“Laporan pekerjaan Julai menunjukkan kita tidak berada dalam kemelesetan. Lebih penting lagi, ia juga bermakna Fed berkemungkinan perlu naik sebanyak 75 mata asas lagi pada September,” kata ahli ekonomi Bloomberg Anna Wong.

Di tempat lain, suku pertama ekonomi United Kingdom dalam tempoh lebih setahun, serta tanda-tanda bercampur-campur daripada data harga China, berkemungkinan menjadi antara sorotan. Kenaikan kadar mungkin berlaku di negara termasuk Mexico, Peru, Serbia dan Thailand.

Asia

Data perdagangan China untuk Julai, yang akan dikeluarkan lewat semalam, bersedia untuk menunjukkan eksport kekal sebagai titik yang jarang berlaku untuk ekonomi kedua terbesar di dunia itu, manakala statistik inflasi pertengahan minggu dijangka menunjukkan kadar yang bersederhana dalam berterusan dalam kenaikan kos kilang dan sedikit peningkatan dalam pertumbuhan harga pengguna.

Jumlah pengangguran Korea Selatan berkemungkinan menunjukkan kesempitan berterusan dalam pasaran buruh negara itu, menyokong inflasi yang semakin pantas.

Di bawah, data perbelanjaan isi rumah dan keadaan perniagaan akan memberi petunjuk tentang berapa banyak kitaran Australia memberi kesan kepada ekonomi.

Data harga pengeluar di Jepun ditetapkan untuk menunjukkan firma kekal di bawah tekanan daripada kenaikan kos bahan mentah, mengukuhkan kes mereka untuk menyalurkan beban tersebut kepada pengguna.

Filipina mengumumkan data keluaran dalam negara kasar (KDNK) esok, dan Malaysia menyiarkan nombor akaun negaranya pada hari Jumaat.

Sorotan bank pusat rantau ini minggu ini ialah Thailand, yang dijangka oleh pakar ekonomi akan menaikkan kadar faedahnya sebanyak suku mata pada hari Rabu.

Eropah, Timur Tengah, Afrika

Dengan Bank of England baru sahaja memberi amaran bahawa UK menghadapi lebih daripada setahun kemelesetan, bukti penguncupan awal mungkin muncul pada hari Jumaat.

Data KDNK akan menunjukkan penurunan suku kedua sebanyak 0.2%, menurut bank pusat. Walaupun pertumbuhan mungkin diteruskan dalam tempoh tiga bulan semasa, kemerosotan yang berpanjangan, mengingatkan tahun 1990-an, mungkin akan berlaku, ramalannya menunjukkan.

Pada hari yang sama di zon euro, data utama ialah pengeluaran perindustrian untuk bulan Jun. Walaupun dijangka meningkat untuk bulan ketiga, laporan itu juga mungkin menandakan momentum yang perlahan, dengan ramalan median untuk meningkat hanya 0.1%.

Perhatian pelabur juga akan diberikan kepada data inflasi di seluruh Eropah. Data akhir untuk empat ekonomi terbesar zon euro akan diterbitkan pada minggu ini.

Imbasan pertama inflasi untuk Julai di Norway pada hari Rabu dan Sweden pada hari Jumaat akan menarik, dengan sebarang percepatan mungkin akan meningkatkan tekanan untuk pengetatan lebih bank pusat.

Kenaikan harga yang lebih pantas berkuat kuasa di Eropah timur, dengan data Hungary esok dilihat meningkat kepada 13%. Pada hari Rabu, Ukraine akan mendedahkan kadar pertumbuhan harga tahunannya sendiri, terakhir dilaporkan pada 21.5% untuk bulan Jun.

Sebaliknya, inflasi Rusia mungkin jatuh untuk bulan ketiga pada bulan Julai. Data tersebut, juga akan dikeluarkan pada hari Rabu, akan dipantau dengan teliti untuk mendapatkan petunjuk mengenai dasar bank pusat, yang mengurangkan kadarnya lebih daripada jangkaan pada bulan Jun dan berkata lebih banyak pengurangan mungkin.

Data KDNK suku kedua yang akan dikeluarkan di sana pada hari Jumaat mungkin menunjukkan penurunan tahunan, dan memberi petunjuk kedalaman penguncupan sejak Presiden Vladimir Putin memulakan perangnya di Ukraine.

Satu-satunya keputusan kadar Eropah pada minggu ini adalah di Serbia, di mana bank pusat mungkin meneruskan dengan lebih pantas.

Di Turki, data akaun semasa pada hari Khamis kemungkinan akan menunjukkan defisit yang semakin meluas, walaupun peningkatan pendapatan pelancongan dan perkhidmatan mungkin mengurangkan sebahagian daripada itu. Dan statistik Mesir pada hari Rabu mungkin mendedahkan inflasi dipercepatkan lagi pada bulan Julai.

Dua keputusan monetari perlu dibuat di Afrika. Pada hari Khamis, bank pusat Rwanda mungkin akan meningkatkan kadarnya untuk kali kedua tahun ini, dan Uganda dijangka mengikutinya pada hari Jumaat.

Amerika Latin

Inflasi dan tindak balas bank pusat menjadi tumpuan utama di Amerika Latin.

Dari segi inflasi, pembuat dasar Chile tidak akan menyukai laporan Julai. Penganalisis melihat kenaikan harga pengguna tahunan sebanyak 13%, lebih daripada empat kali sasaran. Bacaan bulanan bulan Julai Argentina mungkin mencecah 7%, dengan kadar tahunan mencecah 70%, yang kedua terpantas dalam G-20 selepas Turki.

Di Mexico, kenaikan harga pengguna akan menjadi kurang ketara tetapi masih menjadi berita  kepada Banxico. Pencarian cetakan tajuk lebih 8% dengan hasil teras tidak jauh di belakang, hampir tiga kali ganda sasaran bank pusat.

Sebaliknya, anggaran awal laporan harga pengguna Brazil pada bulan Julai menyaksikan deflasi bulanan dan penurunan terbesar tahun ke tahun dalam hampir dua dekad. Inflasi akhirnya mungkin berada dalam perjalanan yang panjang dan perlahan kembali ke sasaran.

Mengenai dasar monetari, minit mesyuarat bank pusat Brazil pada 3 Ogos, di mana pembuat dasar menaikkan kadar utama kepada 13.75% dan mencadangkan ia mungkin belum selesai sepenuhnya, akan tamat esok.

Pada hari Khamis, penganalisis sebulat suara bahawa Banxico akan naik untuk pertemuan ke-10 berturut-turut, melonjakkan kadar utama kepada rekod 8.5%. Peru juga tidak selesai dengan kitaran pengetatan rekodnya, mungkin mengekalkan kadar separuh mata yang pasti dan mantap untuk mencapai 6.5%.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *