Microsoft melancarkan simulator untuk melatih sistem AI dron

Memetik laporan BBC.Com, Project AirSim, sebenarnya, simulator penerbangan untuk dron, yang boleh digunakan oleh syarikat untuk melatih dan membangunkan perisian yang mengawalnya.

Ia membolehkan penerbangan ujian di tempat yang mungkin terlalu berisiko dalam realiti, seperti berhampiran talian elektrik.

Dan ini bermakna, kata Microsoft, berjuta-juta penerbangan boleh disimulasikan dalam beberapa saat.

Sebagai contoh, syarikat boleh melihat secara maya cara kenderaan itu terbang dalam hujan, atau cara angin kencang boleh menjejaskan hayat baterinya.

Dalam satu kenyataan mengumumkan pelancaran itu, Gurdeep Pall dari Microsoft berkata bahawa ia menunjukkan “kuasa metaverse industri – dunia maya di mana perniagaan akan membina, menguji dan mengasah penyelesaian, dan kemudian membawanya ke dunia nyata”.

Firma itu membayangkan teknologi digunakan untuk melatih sistem AI yang menerbangkan kenderaan udara autonomi daripada teksi udara ke dron penghantaran.

Berumur 40 tahun

Gergasi perisian Seattle mempunyai sejarah panjang dalam penerbangan maya – pada November ini permainan Flight Simulatornya akan menyambut ulang tahun ke-40nya.

Drone simulasi terbang berhampiran tiang telefon di atas Seattle.

Sejarah Project AirSim lebih terkini, berkembang daripada projek sumber terbuka dengan nama yang sama yang digunakan oleh beberapa penyelidik.

Microsoft telah mengumumkan bahawa ia akan menamatkan projek itu.

Pengguna masih mempunyai akses kepada kod projek sumber terbuka asal, kata syarikat itu kepada BBC, tetapi ia akan diarkibkan, dan sebaliknya firma itu akan menumpukan usahanya pada produk baharu itu.

Platform proprietari baharu, kata syarikat itu, mengandungi lebih banyak ciri luar biasa, dan memerlukan kurang pengetahuan teknikal untuk digunakan.

Walau bagaimanapun, Microsoft mengatakan matlamatnya adalah untuk menawarkan pilihan percuma, dan mengatakan ia akan memberikan lebih banyak maklumat apabila tarikh keluaran umum semakin hampir.

Projek ini berjalan pada platform pengkomputeran awan Microsoft Azure.

Firma AS Airtonomy diberi akses awal ke platform itu.

Airtonomy menggunakan dron untuk memeriksa infrastruktur, seperti turbin angin dan talian kuasa.

Ketua eksekutif Josh Riedy memberitahu BBC bahawa sebelum ini “kru tiga individu menolak bilah-bilah itu pada menara berada pada ketinggian 80m (262 kaki), jadi bukan sahaja ia merupakan kerja hampir sehari untuk tiga individu, tetapi juga keselamatan. sudah tentu menjadi pertimbangan”.

Kini dron terbang secara autonomi dan boleh dikawal oleh hanya seorang di atas tanah. “Mereka hanya perlu tahu cara meletakkan bateri dalam dron, dan menekan butang,” katanya.

Rutin penerbangan yang membolehkan ini dibangunkan dalam persekitaran maya Project AirSim, dan Encik Riedy berkata kelebihan besar ialah “persekitaran simulasi membolehkan kami membuat kesilapan” apabila bekerja dengan infrastruktur kritikal.

Ia juga membolehkan pembangun membayangkan senario “bagaimana jika” yang tidak selamat untuk diuji dalam kehidupan sebenar – seperti apa yang berlaku jika penglihatan dron dikaburkan.

Microsoft berharap ia juga boleh digunakan oleh pengawal selia penerbangan awam untuk menguji sistem dalam melihat prestasi dron dalam hujan yang sangat lebat, atau mengatasi kehilangan data kedudukan.

Selain perpustakaan persekitaran digital, pembangun juga perlu mengakses “blok binaan” AI yang telah terlatih yang diharapkan oleh firma itu akan mengurangkan kepakaran yang diperlukan untuk membangunkan sistem.

Ashish Kapoor, pencipta AirSim sumber terbuka asal, berkata dalam satu kenyataan bahawa dia berharap data yang dikumpul pada platform baharu itu akan membantu meletakkan “lebih banyak kenderaan di langit, membantu memantau ladang, memeriksa infrastruktur kritikal dan mengangkut barangan dan orang ramai tempat yang paling jauh”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *