Alat nanoteknologi boleh membantu mengesan penyakit menggunakan telefon pintar

Petikan dari  Scidev.net, Sydney, sebuah peranti pengimejan teknologi nano, di mana saiznya yang begitu kecil yang boleh dimuatkan pasa lensa kamera telefon pintar yang berpotensi untuk membuat diagnosis penyakit tertentu boleh diakses dan mampu dimilik oleh orang ramai terutama di Kawasan luar bandar dan terpencil, kata saintis yang mencipta teknologi ini yang berasal dari Australia.

Pandemik Covid-19 telah menajamkan lagi diagnostik dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah menyeru negara-negara untuk mengutamakan pelaburan dalam diagnostik berkualititi sebagai langkah pertama dalam kawalan, rawatan dan pencegahan penyakit.

Para saintis dari Universiti Melbourne dan Pusat Kecemerlangan Majlis Penyelidikan Australia untuk Sistem Meta-Optik Transformatif(TMOS) menerbitkan butiran peranti itu dalam jurnal ACS Photonics.

“Peranti optic rata kami yang hanya beberapa ratus nanometer tebal boleh melakukan Teknik mikroskopi yang sama banyak digunakan dalam penyiasatan sel biologi”. “Ia biasanya melibatkan mencampurkan bahan sel dengan bahan kimia dalam makmal dan menggunakan mikroskop yang besar dan mahal”, kata Lukas Wesemann, pengarang utama kajian dan rakan penyelidik di Universiti Melbourne dan TMOS.

Pada masa ini, pengesanan penyakit bergantung terutamanya pada mikroskop optik untuk mengenal pasti sebarang perubahan dalam sel biologi. “Ia biasanya melibatkan campuran bahan kimia di dalam sel-sel kajian dan diuji dan diperhati menggunakan mikroskop yang mewah, besar dan mahal,” kata Lukas Wesemann, pengarang utama kajian dan rakan penyelidik di Universiti Melbourne dan TMOS.

Para penyelidik telah mengecilkan fasa teknologi pengimejan dengan penggunaan “metasurfaces” yang boleh memanipulasi cahaya yang menembusinya untuk menjadikan aspek objek yang tidak kelihatan, seperti sel biologi hidup, kelihatan. Pengimejan fasa bergantung pada tahap ketelusan yang berbeza antara tisu atau sel yang dikaji.

Para penyelidik telah mengecilkan teknologi pengimejan fasa dengan penggunaan metasurfaces yang boleh memanipulasi cahaya yang melaluinya untuk menjadikan aspek objek yang tidak kelihatan, seperti sel biologi hidup, kelihatan. Pengimejan fasa bergantung pada tahap ketelusan yang berbeza antara tisu atau sel yang dikaji.

“Peranti optik rata kami yang hanya beberapa ratus nanometer tebal boleh melakukan teknik mikroskopi yang sama yang banyak digunakan dalam penyiasatan sel biologi. Ia boleh disepadukan di atas lensa kamera untuk membantu mengesan perubahan dalam sel biologi yang menunjukkan penyakit, “jelas Wesemann.

Penyakit, seperti malaria, leishmaniasis, trypanosomiasis dan babesiosis, yang boleh dikesan melalui mikroskop optik, adalah calon yang berpotensi untuk dikesan dengan peranti ini pada masa hadapan.

“Faedah untuk dapat memvisualisasikan sel dengan peranti jenis ini adalah hakikat bahawa ia boleh hidup dan ia tidak perlu diproses dalam apa jua cara sebelum ia boleh divisualisasikan. Ia adalah masa nyata dan tidak memerlukan pemprosesan pengiraan. Peranti melakukan semua kerja, “kata Ann Roberts, pengarang bersama kajian itu, ketua penyiasat TMOS dan profesor di Universiti Melbourne.

Selain daripada membenarkan diagnostik perubatan jauh, alat baharu ini boleh menjadikan pengesanan penyakit di rumah boleh dilaksanakan. Pesakit boleh mendapatkan spesimen mereka sendiri melalui air liur atau titisan darah dan menghantar imej ke makmal di mana-mana sahaja di dunia untuk penilaian dan diagnosis pantas.

“Diagnosis awal boleh membuat rawatan tepat pada masanya mungkin dan boleh membawa kepada hasil kesihatan yang lebih baik. Menjadikan peranti diagnostik perubatan lebih kecil, lebih murah dan lebih mudah alih akan membantu kawasan yang kurang bernasib baik mendapat akses kepada penjagaan kesihatan yang pada masa ini hanya tersedia untuk negara dunia pertama, “tambah Roberts.

Kos fabrikasi prototaip peranti semasa adalah kira-kira AS $700 kerana ia dibuat dengan alat yang turut digunakan dalam pembuatan cip komputer elektronik. Para penyelidik mengatakan bahawa mereka sedang mencari kerjasama industri untuk mengkomersialkan peranti itu.

“Kami yakin dalam masa terdekat kami boleh menghasilkan kaedah fabrikasi yang lebih sesuai untuk fabrikasi besar-besaran dan mengurangkan kos peranti kepada beberapa sen,” kata Wesemann kepada SciDev.Net.

“Ia adalah teknik yang sangat asas yang boleh diambil dan disepadukan oleh mana-mana jurutera ke dalam mana-mana peranti pengimejan perubatan mudah alih, malah ia tidak semestinya telefon pintar.”

Michael Abramoff, pakar mata, jurutera komputer dan pengasas serta pengerusi eksekutif syarikat Diagnostik Digital yang berpangkalan di AS, memberitahu SciDev.Net: “Ini adalah modaliti pengimejan baharu, dan kemungkinan pengimejan fasa optik menggunakan cahaya kejadian adalah menjanjikan, kerana terdapat banyak tisu hampir lutsinar yang sukar untuk imej tanpa kontras atau sinaran.

“Kami menantikan penggunaan modaliti ini pada tisu biologi, dan terutamanya retina, kerana di sana terdapat tisu saraf dan vaskular boleh digambar secara serentak.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *