Mata wang Euro jatuh untuk kali pertama dalam tempoh 20 tahun

Laporan BBC.Com, Mata wang Euro telah jatuh buat kali pertama dalam hampir tempoh 20 tahun kerana perang di Ukraine mendorong mata wang tunggal ke bawah.

Satu euro membeli $0.998 di pasaran pertukaran asing pada 12:45 GMT, turun sebanyak 0.4% dalam dagangan hari itu.

Kebimbangan bahawa Rusia mungkin menyekat bekalan tenaga Eropah telah meningkatkan peluang kemelesetan di kawasan euro.

Bank Pusat Eropah telah ketinggalan bank pusat lain dalam segi kenaikkan kadar, seterusnya melemahkan nilai mata wang euro.

Mata wang cenderung meningkat apabila bank pusat yang berkaitan meningkatkan kadar faedah, kerana pelabur antarabangsa melihat pulangan yang lebih besar untuk memegang aset berharga dalam mata wang itu.

Mata wang dolar juga telah kukuh dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dirangsang oleh bank pusat AS yang menaikkan kadar faedah, dan pelabur mencari tempat selamat bagi aset dolar semasa kegawatan global.

Mata wang yang semakin lemah akan menjadikan import lebih mahal bagi negara zon euro, terutamanya barangan berharga dalam dolar seperti minyak mentah.

Itu boleh menyumbang kepada inflasi yang lebih tinggi di zon euro, yang sudah berjalan pada 8.6% untuk Jun.

Jurucakap ECB berkata ia tidak “mensasarkan kadar pertukaran tertentu. Bagaimanapun kami sentiasa prihatin terhadap kesan kadar pertukaran terhadap inflasi, selaras dengan mandat kami untuk kestabilan harga.”

Bank itu dijangka mula meningkatkan kadar faedah minggu depan.

Euro telah jatuh hampir 12% berbanding dolar sejak awal tahun ini.

Mata wang tunggal telah bernilai lebih daripada dolar untuk kebanyakan sejarahnya. Ia ketinggalan di bawah dolar pada tahun-tahun selepas pelancaran mata wang itu pada 1999, tetapi kali terakhir ia didagangkan di bawah dolar ialah Disember 2002 kurang daripada setahun selepas wang kertas dan syiling euro diperkenalkan buat kali pertama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *