Kebimbangan Pengeluar Kenderaan Elektrik Rwanda Pada Awal-Awal Pengeluaran

Berdasarkan petikan di BBC.Com, satu kawasan yang dikenali sebagai tanah yang mempunyai bentu muka bumi yang berbukit-bukau, Rwanda mungkin bukan tempat yang jelas untuk melancarkan kenderaan elektrik.

Bentuk muka bumi yang lasak dan luar bandar akan menjadi sukar untuk pelancaran mana-mana kereta terutamanya model kereta yang perlu membawa bateri yang berat.

Tetapi presiden Rwanda, Paul Kagame, mahu mengubah keadaan ekonomi di negara kecil yang di mana kedudukannya agak terpencil itu.

Bahagian utama rancangan itu adalah untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dan mengurangkan pergantungan negara kepada bahan api fosil yang diimport, yang menyumbang 40% daripada perbelanjaan pertukaran asing negara. Jadi, kerajaan telah melancarkan pelbagai insentif untuk menggalakkan kenderaan elektrik.

Kereta elektrik, alat gantinya, bateri dan peralatan stesen pengecasan telah dikecualikan daripada VAT, duti import dan eksais. Sementara itu, kenderaan elektrik boleh dicaj pada tarif elektrik yang disubsidi tinggi. Kerajaan juga menawarkan tanah tanpa sewa untuk ruang pengecasan.

Pertama kali dicadangkan pada sekitar 2019, tetapi terpaksa ditangguhkan disebabkan kemunculannya wabak Covid dan insentif itu berkuat kuasa pada April 2021.

Volkswagen Jerman adalah salah satu daripada penerima pertama strategi kerajaan. Ia melancarkan model e-Golf di Rwanda pada 2019. Projek perintis bermula dengan empat kereta dan dua stesen pengecasan di Kigali.

Pelan asal VW adalah untuk mengembangkan perkhidmatan kepada 50 kereta dan 15 stesen pengecasan, sebagai sebahagian daripada aplikasi panggilan teksinya yang dipanggil Move.

Bagaimanapun, tiga tahun kemudian, hanya 20 daripada kereta itu berada di jalan raya dan ia telah dikeluarkan daripada perkhidmatan pengangkutan. Sebaliknya mereka mengangkut pelanggan dari beberapa hotel mewah, lapangan terbang antarabangsa dan Pusat Konvensyen Kigali.

“Ketidaksamaan dalam infrastruktur jalan raya dan ketinggian bonjolan laju ternyata terlalu mencabar untuk e-Golf, yang mempunyai pelepasan tanah yang agak rendah,” kata Allan Kweli, ketua operasi di Volkswagen Mobility Solutions Rwanda.

Terdapat kebimbangan khusus tentang merosakkan bahagian bawah kereta, di mana terletaknya kedudukan bateri. Walaupun kesilapan itu, VW tetap optimis tentang Rwanda. Ia merancang untuk mengimport kereta elektrik ID.4nya, yang mempunyai pelepasan tanah yang lebih tinggi.

“Keindahan Rwanda ialah kerajaan telah mencipta senario ujian di mana anda boleh membuktikan kerja anda dalam persediaan Afrika,” kata Encik Kweli.

Satu masalah ketara yang dihadapi oleh pembuat kereta ialah kekurangan sebarang kemudahan pengecasan di luar Kigali. Di negara membangun seperti Rwanda, sukar untuk mewajarkan pelaburan besar dalam infrastruktur pengecasan di seluruh negara.

Namun begitu, dengan kerjasama kerajaan dan syarikat tenaga, rangkaian pengecasan EvPlugin Rwanda merancang untuk membina 200 pengecas awam di seluruh negara dalam tempoh dua tahun akan datang.

Daripada kemudahan itu, 35 akan sesuai untuk kereta manakala yang lain akan digunakan untuk motosikal elektrik.

Mitsubishi Jepun mengelak masalah itu dengan melancarkan kereta hibrid petrol-elektrik di Rwanda. Ia mempunyai 135 kereta Outlander di jalan raya Kigali dan 90 daripadanya dipajak, manakala yang lain dipandu melalui perkhidmatan sewa.

“Kenderaan hibrid menghilangkan kebimbangan pelbagai kerana ia boleh bertukar kepada petrol, yang relevan kerana kami masih jauh ketinggalan dengan infrastruktur pengecasan di Rwanda,” kata Joshua Nshuti, dari Greenleaf Motors, pengedar rasmi Mitsubishi di Rwanda.

Beliau berkata permintaan telah meningkat baru-baru ini.

“Memandangkan harga bahan api telah meningkat sebanyak 60% dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kami melihat permintaan yang semakin meningkat untuk Outlander, kerana ia memberi peluang kepada pelanggan untuk mengurangkan separuh kos bahan api mereka,” katanya.

Pengkritik mempersoalkan kesan positif terhadap alam sekitar Outlander kerana, di Kigali berbukit, ia hanya boleh menguruskan kira-kira 50km hingga 70km iaitu antara 30 hingga 44 batu dengan kuasa bateri sahaja.

Itu bukan masalah bagi Paul Frobisher Mugambwa, yang bekerja untuk firma perakaunan antarabangsa di Kigali. Outlander yang dipajaknya kebanyakannya menggunakan kuasa bateri, untuk perjalanan singkatnya sejauh 7km antara rumah dan pejabat.

Dia berkata petrol pernah menelan kos $150 (£128) sebulan, tetapi menganggarkan untuk mengecas Outlandernya berharga $40 sebulan.

Sebaik-baiknya, dia ingin bertukar kepada kereta elektrik sepenuhnya, tetapi bimbang tentang kekurangan mekanik di Rwanda yang akan dapat menservis dan membaiki kereta sedemikian.

“Jika anda membeli SUV elektrik China yang diimport, siapa yang akan membaiki kereta anda apabila ia rosak,” Encik Mugambwa tertanya-tanya.

Mungkin halangan terbesar untuk membangunkan pasaran kereta elektrik di Rwanda ialah perbelanjaan.

Walaupun Rwanda telah mencapai kemajuan ekonomi sejak sedekad lalu, kira-kira separuh penduduk masih memenuhi definisi kemiskinan PBByang bergantung hidup dengan kurang daripada $2.15 sehari.

Walaupun itu menjadikan memiliki kenderaan elektrik mustahil, menaiki motosikal elektrik adalah dalam lingkungan kemungkinan.

Syarikat Ampersand telah berjaya menjual lebih daripada 700 e-motosikal di Rwanda, di mana teksi bermotor adalah mod pengangkutan yang sangat penting.

Apa yang dipanggil e-moto ini, dengan sistem swap bateri, sangat popular, sebahagiannya kerana harganya lebih murah untuk memperoleh dan mengendalikan berbanding motosikal tradisional.

Walaupun menghadapi cabaran, ramai yang percaya bahawa Rwanda harus meneruskan rancangan elektrifikasinya.

Michelle DeFreese, ialah pegawai kanan di Global Green Growth Institute, yang membantu kerajaan Rwanda dengan latihan dan nasihat mengenai rancangan untuk bas awam elektrik.

Dia percaya Rwanda, yang telah menghasilkan 53% tenaga elektriknya daripada sumber boleh diperbaharui, berada dalam kedudukan yang baik untuk melakukan peralihan.

“Gabungan peralihan kepada kenderaan elektrik sambil melabur banyak dalam sumber tenaga boleh diperbaharui dan bersih adalah gabungan yang hebat dalam mengurangkan pelepasan,” katanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *