Big Tech Sedang Dalam Krisis Mungkin Itulah Yang Diperlukannya

Berdasarkan petikan di ChannelNewsAsia.Com, seorang usahawan berusia 26 tahun dari United Kingdom iaitu Joushua Browder, baru-baru ini meningkatkan produk utamanya dengan cara yang tidak dapat dijangka jika dibandingkan dengan tahun-tahun kebelankangan ini.

DoNotPay permulaannya telah menghabiskan beberapa tahun membangunkan ruangan sembang yang boleh merundingkan denda dan bayaran yang salah atau berlebihan bagi pihak pengguna, isu tiket letak kereta yang tidak wajar di mana dalam masa yang sama ianya mampu membina pangkalan data kepakaran berdasarkan sejarah interaksi manusianya.

Bot itu sering memerlukan campur tangan manual, tetapi pada Disember 2022, dia telah mencapai kejayaan. Bot itu “bercakap” dengan perkhidmatan pelanggan dalam talian Comcast dan berjaya menjimatkan seseorang AS$120 pada bil jalur lebar mereka. Beliau berkata ini adalah kali pertama sebarang rang undang-undang sedemikian dirundingkan semata-mata oleh kecerdasan buatan (AI).

Bagaimana? Terdahulu pada tahun 2022, Browder mendapat akses kepada GPT-3, model bahasa besar yang berkuasa yang dicipta oleh syarikat kecerdasan buatan OpenAI. Sistem ini memahami bahasa dengan lebih baik daripada hampir mana-mana perisian sebelum ini dan berbunyi seperti manusia apabila ia bertindak balas. Browder kini merancang peguam AI yang boleh membisikkan arahan kepada orang ramai melalui fon telinga mereka apabila mereka berada di mahkamah trafik.

Permulaan Browder, bernilai AS$210 juta pada tahun lepas, adalah salah satu daripada pelbagai perkhidmatan baharu yang dibina secara tergesa-gesa di atas alatan AI generatif dengan nama seperti GPT-3 dan DALL-E. Perkhidmatan lain berjanji untuk mendraf e-mel, merangsang pasaran baharu atau menggantikan carian Google.

Mereka akan datang pada masa perubahan yang lebih luas kepada teknologi, di mana gabungan tekanan pasaran dan peraturan boleh menjadikan industri lebih produktif berbanding selama bertahun-tahun.

JANGKAKAN KENAIKAN TECH PADA 2023

Model perniagaan Big Tech, yang sehingga baru-baru ini menghasilkan lebih AS$1 trilion hasil setiap tahun, mengalami tekanan.

Duopoli pengiklanan Google dan Facebook sedang beralih ke pasaran di mana Amazon dan berpotensi Apple kini menjadi ancaman utama. Undang-undang antitrust baharu yang ketat dari Eropah sudah memaksa perubahan di Amazon dan Apple untuk menjadikan lebih mudah bagi pesaing mereka yang jauh lebih kecil.

Pertemuan keadaan ini mungkin mencetuskan perasaan biasa bagi mereka yang telah bekerja dalam teknologi untuk masa yang lama. Pemberhentian kerja dan penurunan harga saham yang menandakan tahun terakhir yang menyakitkan telah berlaku sebelum ini, dan ia biasanya diikuti dengan peningkatan dalam nasib.

Boom and bust adalah sebahagian daripada sejarah teknologi, dan walaupun di tengah-tengah pergolakan yang datang ke Twitter Elon Musk dan dunia crypto, ada sebab yang baik untuk menjangkakan 2023 akan menandakan permulaan ledakan teknologi seterusnya, didorong oleh AI dan lebih berkesan tenaga kerja.

PEKERJAAN TEKNIK, “SAKIT” YANG PERLU

Selama bertahun-tahun, pekerja teknologi mempunyai kelebihan dalam pasaran buruh industri, menguasai gaji yang tinggi dan faedah yang mahal serta meningkatkan kedudukan Big Tech sehingga melambung.

Meta mengupah 30,000 orang yang menakjubkan semasa wabak itu, menyebabkan Mark Zuckerberg memotong 11,000 pekerjaan pada November 2022. Stripe, Snap dan Amazon membuat pengurangan yang sama baru-baru ini, manakala Musk mengurangkan kakitangan Twitter kepada kira-kira 2,000 daripada 7,500 dalam masa kurang daripada enam minggu.

Kira-kira 150,000 pekerja teknologi kehilangan pekerjaan pada 2022, menurut Layoffs.fyi, yang menjejaki pengurangan industri. Mereka yang ditinggalkan diberitahu untuk bekerja lebih keras dan dengan “terdesak yang lebih besar,” atau datang ke pejabat lebih kerap daripada sebelumnya.

Kesan gabungan pemula teknologi yang kaya dengan wang tunai untuk bertahan selama dua tahun atau lebih tanpa pengumpulan dana diposisikan untuk mendapatkan jurutera dan pengurus produk terbaik, seperti yang ditunjukkan oleh rakan sekerja Pendapat Bloomberg saya Tim Culpan baru-baru ini.

Dalam erti kata lain, bukannya bakat disia-siakan pada rangkaian luas perniagaan yang tidak akan ke mana-mana, ia menuju ke perniagaan yang tersusun dengan baik dan digunakan dengan baik.

KEMBALI BERINOVASI

Satu faktor lain akan membantu menggerakkan segala-galanya, kerajaan yang besar. Pada awal 1990-an, apabila Internet masih dipanggil “lebuh raya maklumat”, Amerika Syarikat meluluskan Akta Pengkomputeran Berprestasi Tinggi untuk membantu membina infrastruktur dalam talian negara.

Ia memainkan peranan penting dalam menyemarakkan pertumbuhan awal Web. Sebahagian daripada AS$600 juta pergi ke University of Illinois, di mana pasukan pembangun mencipta pelayar web grafik pertama yang dikenali sebagai Mosaic.

Kini beberapa firma teknologi berkedudukan untuk meraih faedah daripada pelaburan yang lebih besar iaitu AS$52.7 bilion dalam penyelidikan semikonduktor AS selepas Presiden Joe Biden menandatangani CHIPS dan Akta Sains menjadi undang-undang pada Ogos 2022. Itu boleh memanfaatkan secara langsung pelbagai perkhidmatan AI yang bergantung kepada pada pengiraan yang lebih pantas dan lebih canggih daripada cip.

Buat masa ini, teknologi telah meletakkan kakinya di atas “api”. Selepas bertahun-tahun pertumbuhan yang tidak dapat dihalang dan faedah selesa, ini mungkin satu-satunya cara bagi industri untuk kembali berinovasi dan mencipta lebih banyak ruang untuk orang lain.

Gegaran yang menyakitkan itu perlu. Selama lima hingga 10 tahun yang lalu, industri teknologi telah menawarkan beberapa perkhidmatan terobosan yang berharga kerana ia semakin gemuk pada model perniagaan lama.

Peranti pengkomputeran kami yang paling penting masih merupakan papak logam segi empat tepat yang dibuat oleh Apple atau Samsung. Google sangat takut untuk mengganggu sumber pendapatannya yang paling penting  pengiklanan  sehinggakan ia hampir tidak mengubah carian, dan AWS Amazon masih mencetak wang sebagai penyedia awan terbesar di dunia.

Meta, sekurang-kurangnya, telah mencuba usaha radikal ke dalam realiti maya. Tetapi untuk sebahagian besar, industri dan pemain terbesarnya tidak begitu inovatif.

BAKAT MENYIMPAN

Mereka juga telah bertindak dalam menyimpan semua bakat dalam sektor ini, sehingga menjejaskan syarikat baru. Hampir mustahil untuk sebuah syarikat baharu bersaing untuk mendapatkan jurutera kanan apabila syarikat pembayaran gergasi seperti Stripe menawarkan lebih daripada AS$450,000 setahun untuk jawatan itu.

Mahu jurutera utama menyelia barisan produk baharu? Sayang sekali, kerana Facebook telah membayar hampir AS$1 juta setahun untuk peranan itu, menurut Levels.fyi, sebuah laman web yang menjejaki gaji jurutera di Silicon Valley.

Pembiayaan modal teroka (VC) untuk pemula teknologi margin rendah – fikir firma yang menawarkan perkhidmatan penghantaran makanan dan teleperubatan dan bukannya perisian – semakin berkurangan selepas bertahun-tahun terlalu memanjakan idea perniagaan yang tidak sepatutnya dibiayai. Pelabur VC berkata mereka kini kembali kepada firma yang membina perisian dan menawarkan margin yang lebih tinggi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *