Adakah Kerja Secara Fleksibel Mampu Membantu Golongan Wanita?

Berdasarkan petikan di ChannelNewsAsia.Com, pengaturan kerja yang fleksibel telah meningkat secara berterusan di Singapura sejak pandemik COVID-19. Pekerja mahukannya, menuntutnya malah, dan syarikat tahu mereka perlu menawarkannya jika mereka mahu mengekalkan pekerja mereka dalam pasaran buruh yang ketat ini.

Cara pekerja melihat skop pekerjaaan telah berubah secara drastik sejak tiga tahun lalu, dengan lebih banyak mencari fleksibiliti dan faedah tempat kerja yang lebih besar yang membolehkan mereka mengimbangi kerja dan kehidupan.

Pada Oktober 2022, UOB mengumumkan bahawa ia akan menawarkan 200 pekerjaan fleksibel untuk wanita yang mempunyai tugas pengasuhan, dengan pekerjaan itu “dilayani khas” untuk keperluan mereka.

Ini berlaku selepas Kementerian Tenaga Manusia sangat menggalakkan syarikat untuk bersikap lebih terbuka berhubung jadual dan lokasi kerja.

Pada 2024, Singapura akan melancarkan satu set garis panduan tiga pihak mengenai pengaturan kerja yang fleksibel. Di bawah garis panduan tersebut, majikan amat digalakkan untuk mempromosikan pengaturan kerja yang fleksibel sebagai ciri tetap di tempat kerja.

Beberapa perbualan mengenai pengaturan kerja fleksibel tertumpu pada bagaimana skim ini akan membolehkan lebih ramai wanita, terutamanya mereka yang mempunyai tanggungjawab dalam penjagaan dan perlu keluar bekerja juga.

Di sebalik ucapan positif untuk kerja yang fleksibel dan usaha yang patut dipuji daripada organisasi seperti UOB, bagaimanapun, sesetengah pihak telah membangkitkan kebimbangan mengenai potensi kelemahan yang mungkin timbul oleh fleksibiliti sedemikian, dan kesan ke atas prospek pekerjaan dan stereotaip jantina.

KONSEP TRADISIONAL WANITA SEBAGAI PENJAGA UTAMA

Tidak dinafikan, konsep tradisional wanita sebagai penjaga utama keluarga telah menghalang pertumbuhan dan peluang kerjaya mereka pada masa lalu.

Hari ini, terdapat kira-kira 260,000 wanita berusia antara 25 dan 64 tahun yang kini tidak bekerja secara aktif, sebahagian daripada mereka merupakan ibu yang tinggal di rumah atau penjaga utama keluarga mereka. Tetapi perlu diingat bahawa stereotaip jantina mengenai peranan wanita telah berubah sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Singapura telah menyaksikan peningkatan mendadak dalam kadar penyertaan tenaga buruh (LFPR) bagi wanita, meningkat daripada 56.5% pada 2010 kepada 61.2% pada 2020, manakala bahagian wanita dalam tenaga kerja pemastautin menyumbang 47% daripada tenaga kerja pemastautin pada Jun 2021.

Tinjauan Perkahwinan dan Keibubapaan 2021 yang dikeluarkan baru-baru ini juga menunjukkan bahawa semakin sedikit orang yang percaya bahawa ibu harus menjadi orang yang menjaga anak-anak sepenuh masa.

Peratusan mereka yang merasakan bahawa “sebaik-baiknya, ibu harus menjaga anak-anaknya sepenuh masa” turun daripada 40% pada 2016 kepada 24% pada 2021 untuk responden bujang, dan daripada 56% pada 2016 kepada 40% pada tahun 2021 bagi responden yang sudah berkahwin.

Ini adalah petunjuk jelas bahawa wanita berminat untuk memasuki tenaga kerja dan perlu ada peluang untuk mereka.

KERJA FLEXI YANG DICARI BUKAN OLEH WANITA SAHAJA

Bertentangan dengan perbualan mengenai pengekalan ketidaksamaan jantina dari segi prospek pekerjaan dan pariti gaji, pengaturan kerja yang fleksibel sebenarnya sangat dicari bukan hanya oleh wanita.

Tinjauan Perkahwinan dan Keibubapaan menunjukkan bahawa kedua-dua lelaki dan wanita mahukan pengaturan kerja yang fleksibel, dengan 90% responden yang sudah berkahwin bersetuju bahawa ketersediaan pengaturan sedemikian akan memudahkan mereka untuk memulakan keluarga.

Kerja fleksibel, sama ada untuk kumpulan tertentu atau organisasi secara keseluruhan, tidak menghasilkan pakej imbuhan yang kurang atau kurang menarik. Ini biasanya ditentukan oleh peranan pekerjaan, tahap jawatan, jenis pekerjaan, dan kemahiran dan pengalaman calon. Pekerjaan flexi tidak mencipta atau menyumbang kepada jurang gaji.

Dalam pasaran singkat calon, pengaturan kerja yang fleksibel memudahkan untuk menarik calon baharu dan mengekalkan pekerja sedia ada. Selain daripada gaji yang kompetitif, keseimbangan kerja-kehidupan yang baik, dan kemajuan kerjaya, calon kini juga suka melihat fleksibiliti tempat kerja dalam sesuatu pekerjaan.

PADA AKHIR HARI, IA BERTUKAR MENJADI STRATEGI

Organisasi setakat ini telah menggunakan pendekatan yang agak taktikal untuk menarik bakat yang lebih baik.

Pengaturan kerja yang fleksibel harus menjadi sebahagian daripada strategi organisasi untuk pengambilan dan pengekalan calon, kerana ia memberikan jaringan yang lebih luas untuk calon, tanpa mengira umur atau jantina.

Pasaran pekerjaan adalah kompetitif, dan organisasi digalakkan untuk menerima kumpulan bakat yang pelbagai. Di luar sasaran tradisional, penukar pertengahan kerjaya dan ibu yang tinggal di rumah boleh menjadi sumber yang sangat berharga.

Malah, pengaturan kerja yang fleksibel harus digunakan sebagai peluang untuk membendung stigma di tempat kerja.

Menggalakkan calon untuk muncul daripada peranan tradisional dan sosial mereka yang dilabelkan akan menjadi satu langkah ke hadapan untuk menyerlahkan bahawa mereka bukan sahaja perlu memikul satu tanggungjawab sama ada seorang penjaga atau pekerja.

Apabila masyarakat kita dan cara kita bekerja berubah, organisasi juga perlu menunjukkan sokongan yang lebih kukuh dan membolehkan pekerja mengimbangi kerja dan kehidupan.

Tambahan pula, dengan meluaskan kumpulan bakat, organisasi boleh memilih calon daripada latar belakang dan industri yang berbeza, pengalaman kerja yang berbeza, umur dan jantina, yang boleh mewujudkan pasukan yang sangat pelbagai. Untuk organisasi berkembang maju, kepelbagaian adalah penting untuk memacu kreativiti dan inovasi, meningkatkan pembelajaran silang yang akhirnya membawa kepada pembuatan keputusan yang lebih baik.

MENINGKATKAN TEMPAT KERJA MASA DEPAN

Baru-baru ini, Singapura mengukuhkan matlamatnya untuk mempromosikan pendidikan dan pembelajaran sepanjang hayat, untuk menggalakkan rakyat Singapura untuk terus mencari peluang kemahiran semula dan peningkatan kemahiran yang boleh membantu mereka kekal berdaya saing dan relevan.

Berdasarkan data JobStreet, 10,500 wanita yang berada di luar tenaga buruh pada 2020/21 telah melaburkan masa mereka untuk meningkatkan kemahiran dan seterusnya memohon pekerjaan pada 2022. Sebanyak 2,400 kemudiannya disenarai pendek oleh majikan.

Walaupun kami menggalakkan calon untuk sentiasa mengikuti perkembangan terkini dengan kemahiran mereka, peluang juga mesti tersedia untuk mereka mempraktikkan kemahiran ini.

Bagi penukar pertengahan kerjaya dan calon yang ingin memudahkan diri mereka kembali ke dalam tenaga kerja, pengaturan kerja yang fleksibel ialah pilihan yang berdaya maju bagi organisasi untuk membawa mereka secara berkesan untuk mengasah kemahiran mereka.

Pada penghujung hari, pengaturan kerja yang fleksibel boleh menjadi asas untuk tempat kerja yang inklusif. Susunan itu membantu mewujudkan persekitaran kerja yang holistik, dan kebimbangan tentang kekurangan kemajuan kerjaya atau pengekalan jurang jantina diharapkan akan menjadi perkara yang telah berlalu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *