Kasta California: Kemajuan Dalam Teknologi Berhadapan Dengan Sistem Hierarki Masyarakat India Purba

Menurut TheStar.Com, Oakland, Calif – kemajuan dalam teknologi di Amerika menghapuskan sedikit demi sedikit kedudukan hierarki yang berdasarkan masyarakat kaum India purba. Kemunculan jenama Apple sebegai peneraju awal yang merupakan permulaan dalam menghapuskan sistem kasta ini di Silicon Valley yang masih mengamalkan pengasingan kaum India selama beberapa generasi ini.

Apple merupakan syarikat yang terbesar dalam senarai syarikat di dunia, dan telah mengemas kini dasar syarat syarikat dan pekerja yang melarang diskriminasi berdasarkan kasta dan menambah larangan dalam perbezaan layanan di antara bangsa, agama, jantina, umur dan keturunan.

Penambahan dalam polisi syarikat ini, merupakan polisi yang tidak pernah lagi dilaporkan di mana-mana syarikat di Amerika Syarikat dan pada masa yang sama ianya melangkaui undang-undang diksriminasi A.S yang tidak secara amnya mengharamkan perbezaan kasta.

Kemas kini yang dilakukan oleh syarikat terbesar ini dilakukan setelah sektor teknologi yang menganggap India sebagai sumber utama dalam pekerja asing yang terlihat mahir dalam sektor ini. Kemunculan teknologi ini umpama “wake-up call” pada Jun 2020 apabila pengawal selia pekerjaan California mengeluarkan surat saman kepada Cisco Systems untuk jurutera mereka yang diklasifikasikan sebagai jurutera yang berada pada tahap yang rendah yang telah membuat aduan kepada kasta yang lebih tinggi dengan alasan merek yang berada di kasta yang lebih tinggi telah menghalang dalam peningkatan laluan kerjaya mereka.

Cisco yang menafikan salah laku itu berkata siasatan dalaman tidak menemui sebarang bukti diskriminasi dan beberapa dakwaan yang lain juga tidak berasas. Ini kerana, di California perbezaan kasta di sana boleh dikatakan sebagai satu tindakan yang tidak digemari dan diamalkan di sana. Pada bulan ini, panel rayuan tekag menolak tawaran syarikat rangkaian untuk menolak kes ini kepada peguamcara persendirian. Ini bermakna kes mahkamah awam boleh dibicarakan seawal tahun hadapan.

Pertikaian itu ataupun tuntutan undang-undang pekerjaan Amerika Syarikat yang pertama mengenai dakwaan kasta telah memaksa Big Tech untuk menghadapi hierarki berusia ribuan tahun di mana kedudukan social orang India yang berdasarkan keturunan keluarga dari kelas Brahmin iaitu yang paling tinggi sekali hingga ke Dalit kelas yang paling bawah sekali dinilai sekali lagi dan diserahkan kepada bahagian pekerja buruh kasar.

Sejak saman itu difailkan, beberapa kumpulan aktivis dan pekerja telah mula mendapatkan undang-undang diskriminasi A.S. yang dikemas kini dan juga meminta syarikat teknologi mengubah dasar mereka sendiri untuk membantu mengisi kekosongan dan menghalang kasta.

Usaha mereka telah menghasilkan hasil yang tidak begitu memuaskan, menurut kajian semula Reuters mengenai dasar di seluruh industri A.S yang merekrut ratusan ribu pekerja dari India.

“Saya tidak terkejut bahawa dasar itu akan menjadi tidak konsisten kerana itulah yang anda jangkakan apabila undang-undang tidak jelas,” kata Kevin Brown, profesor undang-undang Universiti South Carolina yang mengkaji isu kasta, memetik ketidakpastian di kalangan eksekutif sama ada kasta akhirnya akan menjadikannya statut A.S.

“Saya boleh bayangkan bahawa sebahagian daripada sebuah organisasi mengatakan ini masuk akal, dan bahagian lain mengatakan kami tidak fikir mengambil pendirian itu masuk akal.”

Dasar dalaman utama Apple mengenai kelakuan di tempat kerja, yang dilihat oleh Reuters, menambah rujukan kepada kasta dalam bahagian peluang pekerjaan yang sama dan antigangguan selepas September 2020.

Apple mengesahkan bahawa ia “mengemas kini bahasa beberapa tahun lalu untuk mengukuhkan bahawa kami melarang diskriminasi atau gangguan berdasarkan kasta.” Ia menambah bahawa latihan yang diberikan kepada kakitangan juga secara jelas menyebut isu kasta ini.

“Pasukan kami menilai dasar, latihan, proses dan sumber kami secara berterusan untuk memastikan ia menyeluruh,” katanya. “Kami mempunyai pasukan yang pelbagai dan global, dan berbangga kerana dasar dan tindakan kami mencerminkan siapa kami ini.”

Di bahagian lain dalam bidang teknologi, IBM memberitahu Reuters bahawa ia menambah kasta, yang sudah pun berada dalam dasar khusus India, kepada peraturan diskriminasi globalnya selepas tuntutan mahkamah Cisco difailkan, walaupun ia enggan memberikan tarikh atau rasional tertentu.

Satu-satunya latihan IBM yang menyebut kasta adalah untuk pengurus-pengurus yang berada di India, tambah syarikat itu.

Beberapa syarikat tidak merujuk kasta secara khusus dalam dasar global utama mereka, termasuk Amazon, Dell, pemilik Facebook Meta, Microsoft dan Google. Reuters menyemak setiap dasar, beberapa daripadanya hanya diterbitkan secara dalaman kepada pekerja.

Semua syarikat memberitahu Reuters bahawa mereka tidak bertolak ansur terhadap prejudis kasta dan, selain Meta yang tidak menjelaskan secara terperinci, berkata berat sebelah itu akan berada di bawah larangan sedia ada terhadap diskriminasi mengikut kategori seperti dasar keturunan dan asal negara.

Kastaeisme Diharamkan Di India

Diskriminasi kasta telah diharamkan di India lebih 70 tahun lalu, namun aktiviti yang boleh dikatakan sebagai berat sebelah masih berterusan, menurut beberapa kajian sejak beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk yang mendapati orang Dalit kurang diwakili dalam pekerjaan bergaji tinggi https://publications.azimpremjiuniversity.edu.in/1450/ 1/SWI_2018_Report.pdf. Perdebatan mengenai hierarki menjadi perbalahan di India dan di luar negara, dengan isu itu berkait dengan agama, dan sesetengah orang mengatakan diskriminasi kini jarang-jarang berlaku.

Dasar kerajaan yang membuat pengasingan kuota untuk pelajar yang berkasta rendah di universiti terkemuka India telah membantu banyak pekerjaan teknologi tanah di Barat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Reuters bercakap dengan kira-kira dua dozen pekerja teknologi Dalit di Amerika Syarikat yang berkata diskriminasi telah mengikuti mereka di luar negara. Mereka berkata bahawa cara kehidupan mereka yang berdasarkan kasta, termasuk nama keluarga, kampung halaman, diet atau amalan agama, telah menyebabkan mereka boleh ditindas dalam aktiviti pekerjaan mereka, seperti kenaikan pangkat dan aktiviti sosial.

Reuters tidak dapat mengesahkan secara bebas dakwaan pekerja itu, yang kesemuanya bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, mengatakan mereka takut perkara ini menjejaskan kerjaya mereka. Dan kebanyakan mereka telah membuat keputusan untuk berhenti bekerja kerana apa yang mereka lihat penindasan berdasarkan kasta ini.

Sesetengah kumpulan kakitangan, termasuk Kesatuan Pekerja Abjad (AWU) di syarikat induk Google, berkata penyebutan kasta secara eksplisit dalam peraturan korporat akan membuka pintu kepada syarikat yang melabur dalam bidang seperti pengumpulan data dan latihan pada tahap yang sama seperti yang mereka lakukan untuk melindungi orang lain.

“Diskriminasi kasta yang ketara wujud di Amerika Syarikat,” kata Mayuri Raja, seorang jurutera perisian Google yang merupakan ahli AWU dan menyokong rakan sekerja kasta rendah.

Lebih 1,600 pekerja Google menuntut penambahan kasta kepada kod kelakuan utama tempat kerja di seluruh dunia dalam petisyen, dilihat oleh Reuters, yang dihantar melalui e-mel kepada Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai bulan lalu dan menimbulkan rasa tidak puas hati pada minggu lalu selepas tiada respon dari pihak sepatutnya.

Google mengulangi kepada Reuters bahawa diskriminasi kasta terletak di bawah asal kebangsaan, keturunan dan diskriminasi etnik. Ia enggan mengulas lanjut mengenai dasar-dasarnya.

Pertikaian Yang Mampu Menjejaskan Perniagaan

Menambah kasta pada kod kelakuan am tidak pernah didengari.

World Wide Web Consortium, sebuah badan piawaian industri yang sebahagiannya berpangkalan di Massachusetts, memperkenalkannya pada Julai 2020. California State University dan Parti Demokratik negeri telah mengikutinya sejak dua tahun lalu.

Pada Mei tahun ini, pengawal selia pekerjaan California, Jabatan Hak Sivil, menambah kasta kepada contoh dasar peluang pekerjaan yang sama untuk majikan.

Namun langkah Apple, bernilai $2.8 trilion dengan lebih daripada 165,000 pekerja sepenuh masa di seluruh dunia, kelihatan besar.

Dasar pengambilan adil pembuat iPhone itu kini menyatakan bahawa Apple “tidak mendiskriminasi dalam merekrut, melatih, mengupah atau mempromosikan berdasarkan” 18 kategori, termasuk “bangsa, warna kulit, keturunan, asal negara, kasta, agama, kepercayaan, umur” ditambah kecacatan, orientasi seksual dan identiti jantina.

Sebaliknya, ramai majikan teragak-agak untuk melangkaui undang-undang dengan dasar utama mereka, menurut tiga peguam pekerjaan termasuk Koray Bulut, rakan kongsi di Goodwin Procter.

“Kebanyakan syarikat hanya memetik daripada statut persekutuan dan negeri yang menyenaraikan kategori yang dilindungi,” kata Bulut.

Walau bagaimanapun, sesetengah syarikat telah melangkah lebih jauh dalam dasar yang mengawal operasi terhad atau hanya berfungsi sebagai garis panduan yang longgar.

Kasta ditulis secara eksplisit ke dalam Dasar Media Sosial Global Dell, contohnya, dan dalam Prinsip Hak Asasi Manusia Global pasukan kelestarian Amazon dan kod kelakuan Google untuk pembekal.

Amazon dan Dell mengesahkan mereka juga telah mula menyebut kasta dalam pembentangan anti-bias untuk sekurang-kurangnya beberapa pekerja baharu di luar India. Mereka enggan menyatakan bila, mengapa dan sejauh mana mereka membuat penambahan itu, walaupun Dell berkata ia membuat perubahan selepas tuntutan mahkamah Cisco difailkan.

Pembentangan syarikat termasuk penjelasan kasta sebagai struktur sosial yang tidak diingini yang wujud di bahagian dunia, menurut tinjauan Reuters beberapa latihan dalam talian, dengan bahan Dell merujuk tuntutan undang-undang baru-baru ini “dari tajuk utama.”

John-Paul Singh Deol, peguam pekerjaan utama di Dhillon Law Group di San Francisco, berkata bahawa hanya memasukkan kasta dalam latihan dan garis panduan adalah “memberi kata-kata” terhadap isu itu kerana kuasa undang-undang mereka boleh dipersoalkan.

Pencirian ini telah ditolak oleh Janine Yancey, Ketua Pegawai Eksekutif Emtrain, yang menjual latihan anti-bias kepada kira-kira 550 majikan, dan seorang peguam pekerjaan lama.

“Tiada syarikat mahu mempunyai pusing ganti pekerja, kekurangan produktiviti dan konflik itu tidak baik untuk perniagaan,” katanya.

Namun merujuk kasta secara eksplisit mungkin akan mengundang peningkatan jumlah aduan HR yang mendakwa ia berat sebelah, tambah Yancey.

“Apabila anda akan memanggil sesuatu secara khusus, anda akan meningkatkan beban kes anda secara tidak langsung,” katanya.

Apple enggan menyatakan sama ada sebarang aduan telah dibawa di bawah peruntukan kastanya.

Profesor undang-undang South Carolina Brown menjangkakan tiada penyelesaian segera untuk perdebatan sama ada syarikat harus merujuk kasta. “Ini adalah isu yang akhirnya akan diselesaikan oleh mahkamah,” katanya. “Pertikaian ini masih didebatkan lagi.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *