Insight – China Telah Menonjolkan Dirinya Dalam Mencipta Teknologi Cip

Menurut TheStar.Com, Ketika Washington memulakan kempen pembangunan semikonduktor berbilion dolar, selama sedekad, Beijing memperhitungkan usahanya sendiri selama 20 tahun yang sebahagian besarnya gagal dilaksanakan.

Kedua-duanya perlu bergelut dengan dana yang yang telah diguna pakai dan dengan matlamat yang salah ketika mereka cuba mengikut jejak langkah Taiwan dan Korea Selatan.

Arkitek China berusaha dan memegang matlamat yang tinggi berkemungkinan menghadapi tomahan kerana tidak menghasilkan teknologi yang menewaskan dunia, lapor Bloomberg News minggu ini.

Pelbagai siasatan rasuah yang diumumkan oleh pihak berkuasa berpunca daripada kemarahan di kalangan pemimpin tertinggi negara atas ketidakupayaan untuk membangunkan semikonduktor yang boleh menggantikan komponen Amerika, lapornya.

Dua daripada bidang yang paling diteliti ialah bailout AS$9bil (RM40bil) Tsinghua Unigroup Co, dan Dana Pelaburan Industri Litar Bersepadu Nasional yang juga  dikenali sebagai Dana Besar.

Untuk semua tujuan, China telah gagal mencapai matlamat semikonduktornya, dan mereka yang ditugaskan untuk merealisasikannya sedang dibawa untuk menjalani siasatan.

Beijing tidak akan boleh menerima kehilangan sejumlah wang yang besar tetapi dengan kekurangan kemajuan perbelanjaan sedemikian sepatutnya membeli. Mereka yang melihat pencapaian China kebanyakannya mencari apa yang mereka kurang dan pada masa yang sama mengabaikan faktor-faktor yang lain.

Semiconductor Manufacturing International Co (SMIC), misalnya, mendapat banyak perhatian baru-baru ini apabila penganalisis industri TechInsights menulis: “SMIC telah dapat mengarang ciri yang cukup kecil untuk dianggap 7nm.”

Angka “nm” itu merujuk kepada nanometer, metrik untuk saiz sambungan dalam cip (lebih kecil lebih baik), dan hari ini adalah istilah pemasaran sebagai istilah saintifik.

Pembimbing sorak cip China melihat ini sebagai satu kejayaan yang luar biasa, membawa firma yang berpangkalan di Shanghai itu lebih dekat dengan keupayaan pemimpin dunia Taiwan Semiconductor Manufacturing Co dan Samsung Electronics Co.

Tetapi tidak, sebenarnya.

Apa yang SMIC nampaknya telah lakukan ialah menghasilkan cip yang agak standard, digunakan untuk perlombongan bitcoin, dan dengan sedikit bukti ia boleh menghasilkannya dengan hasil yang baik atau pada skala.

Mana-mana chef baru yang cuba membuat souffle akhirnya akan mengeluarkan beberapa sampel yang baik. Tetapi penguasaan hanya boleh dituntut apabila hampir semua percubaan Berjaya, dan boleh dilakukan secara konsisten dan dalam kuantiti yang banyak (skala).

Sebaliknya, TSMC dan Samsung melancarkan pengeluaran besar-besaran pada 7nm empat tahun lalu – satu demonstrasi bahawa mereka telah menyelesaikan proses itu.

Persoalan bagaimana SMIC menguruskan ini, sementara terputus daripada peralatan pembuatan Barat, juga kekal.

Seperti yang dinyatakan oleh TechInsights, tidak mustahil untuk membuat 7nm menggunakan jentera lama, cuma lebih rumit. Dan ini adalah fakta yang kukuh bahawa TSMC pada masa lalu menyaman SMIC kerana mencuri teknologi. Syarikat itu tidak dituduh melakukan salah laku berkenaan dengan proses 7nm.

Walau apa pun di sebalik kemungkinan kejayaan ini, anda boleh memaafkan Beijing kerana mengambil masa yang lama untuk menghasilkan teknologi yang maju.

Kerajaan dan banyak dana penyumbang tidak membelanjakan selama 20 tahun yang lalu dan lebih daripada AS$100bil (RM445bil) hingga ketinggalan empat tahun.

Ia menjangkakan sepenuhnya industri semikonduktornya bukan sahaja mengejar, tetapi menetapkan negara pada laluan menuju kemerdekaan teknologi.

Satu contoh cip yang hampir dengan apa yang orang lain miliki beberapa tahun yang lalu tidak mencapai matlamat tersebut.

Jika matlamat Dana Besar adalah untuk memberikan pulangan kewangan yang kukuh seperti mana-mana dana modal bersama, lindung nilai atau teroka, maka kita mungkin membuat kesimpulan bahawa ia telah melaksanakan tugasnya. Ia melabur dalam sekurang-kurangnya 23 syarikat cip antara 2014 dan 2019, dan kemudian mula menjual ke bawah selepas kenaikan besar dalam harga saham mereka.

Tetapi terdapat sedikit bukti bahawa Dana Besar itu sendiri, atau prestij besar yang dikaitkan dengan organisasi yang disokong kerajaan, sebenarnya mempercepatkan pembangunan industri.

SMIC telah menjalankan perniagaan selama 15 tahun sebelum mengumumkan pada 2015 bahawa Dana Pelaburan Industri Litar Bersepadu China akan membeli 4.7 bilion saham baharu dengan jumlah hampir AS$400 juta (RM1.8 bilion).

Pada masa itu ia mengekori TSMC, tetapi tidak banyak. Pada Disember 2014, ia telah membina pemproses Snapdragon pertamanya untuk Qualcomm Inc. menggunakan teknologi 28-nm, lebih sedikit daripada tiga tahun selepas TSMC mencapai prestasi yang sama.

Adalah mudah untuk membandingkan SMIC dengan Intel Corp, goliath AS yang telah bergelut sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan juga ketinggalan di belakang TSMC dan Samsung, tetapi realiti yang teruk ialah jurang SMIC terhadap pemimpin hampir tidak mengecil.

Kemudian terdapat Tsinghua Unigroup, yang namanya sahaja mendapat manfaat daripada persatuan dengan salah satu institusi akademik paling berprestij di China.

Walaupun ia menarik minat ramai untuk dirinya sendiri dan pengerusi Zhao Weiguo, ia tidak banyak membantu menjadikan negara kurang bergantung kepada teknologi asing.

Antara langkah terbesar Zhao ialah membeli pemain tempatan yang terkenal termasuk Spreadtrum Communications Inc dan RDA Microelectronics Inc untuk gabungan AS$2.6bil (RM11.6bil).

Cubaan usaha sama dengan Western Digital Corp gagal apabila kerajaan AS yang menjalankan pelaburan hampir AS$4bil (RM17.8bil).

Kemenangan besar Unigroup adalah menyokong Yangtze Memory Technologies Co (YMTC), sebuah syarikat yang perlahan-lahan meningkatkan barisan pemain cip memori global.

Tetapi jika matlamatnya adalah untuk menghentikan China daripada teknologi asing, YMTC berfungsi sebahagian besarnya sebagai kemenangan PR. Cip memori ialah produk komoditi setara dengan silikon kabinet pemfailan yang hanya menyimpan maklumat dan bukannya pecah nombor yang dilakukan oleh pemproses.

Jika China mahukan semikonduktor yang boleh menjalankan kecerdasan buatan atau peluru berpandu panduan, maka ia perlu melakukan lebih baik daripada bermegah tentang cip memori.

Namun ini adalah masalah yang dibuat oleh China sendiri. Wang sahaja tidak cukup untuk menjadi peneraju semikonduktor.

Jika itu berlaku, maka Intel dan GlobalFoundries Inc yang disokong oleh UAE akan berada lebih jauh. Sebaliknya, kedua-dua China dan Amerika Syarikat perlu mempelajari kepentingan bukan sahaja untuk membangunkan teknologi anda sendiri, tetapi membina kepercayaan di kalangan rakan industri supaya mereka bebas bekerjasama.

Baik TSMC atau Samsung tidak menjadi pemimpin dengan sikap “go-it-alone.”

Mereka sangat bergantung pada pembekal peralatan, perisian dan bahan yang kebanyakannya berada di Amerika Syarikat, Jepun dan Eropah dan bukannya mengambil misi solo untuk mengejar kemerdekaan teknologi.

Jika matlamat China adalah untuk membina kehebatannya dan memisahkan diri dari dunia, maka ia akan gagal pada yang pertama dan pastinya berjaya pada yang kedua.

Amerika Syarikat, jika membelanjakan berbilion-bilion dolar dengan sikap berfikiran kemerdekaan yang sama, mempunyai setiap peluang untuk mengulangi kesilapan yang sama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *