Jepun Meningkatkan Usaha Untuk Mendapatkan Pembelian Awam Kepada ID Digital

Berdasarkan petikan di techxplore.com, Jepun telah meningkatkan usahanya untuk mengejar pendigitalan dengan memberitahu orang ramai yang enggan mereka perlu mendaftar untuk ID digital atau mungkin kehilangan akses kepada insurans kesihatan awam mereka.

Seperti yang ditunjukkan itu, inisiatif ini adalah mengenai memberikan nombor kepada orang, sama seperti nombor Keselamatan Sosial di A.S. Ramai orang Jepun bimbang maklumat itu mungkin disalahgunakan atau maklumat peribadi mereka mungkin dicuri. Sesetengah melihat usaha “My Number” sebagai pelanggaran hak privasi mereka.

Jadi sistem yang bermula pada tahun 2016 tidak pernah ditangkap sepenuhnya. Mesin faks masih biasa, dan ramai orang Jepun menjalankan banyak perniagaan mereka secara peribadi, dengan wang tunai. Beberapa prosedur birokrasi boleh dilakukan dalam talian, tetapi banyak pejabat Jepun masih memerlukan “inkan,” atau meterai untuk mengecap, untuk pengenalan, dan mendesak orang membawa borang kertas ke pejabat.

Kini kerajaan meminta orang ramai memohon kad plastik “My Number” yang dilengkapi dengan mikrocip dan gambar, untuk dikaitkan dengan lesen pemandu dan pelan insurans kesihatan awam. Kad insurans kesihatan yang kini digunakan, yang tidak mempunyai gambar, akan dihentikan pada akhir tahun 2024. Orang ramai akan dikehendaki menggunakan kad “My Number”.

Itu telah mendapat tindak balas, dengan petisyen dalam talian menuntut penerusan kad kesihatan semasa menarik lebih daripada 100,000 tandatangan dalam beberapa hari.

Penentang perubahan itu berkata sistem semasa telah berfungsi selama beberapa dekad dan digital akan memerlukan kerja tambahan pada masa wabak masih membebankan sistem perubatan.

Tetapi keengganan untuk menggunakan digital melangkaui sistem penjagaan kesihatan. Selepas banyak kes yang mengenai kebocoran dan kesilapan – kesilapan lain, kebanyakan orang Jepun tidak mempercayai pengendalian data kerajaan. Mereka juga berhati-hati dengan tindakan melampaui batas kerajaan, sebahagiannya merupakan warisan rejim autoritarian sebelum dan semasa Perang Dunia II.

Saeko Fujimori, yang bekerja dalam perniagaan hak cipta muzik, berkata dia sepatutnya mendapatkan maklumat “My Number” daripada orang yang berurusan dengannya, tetapi ramai yang menolak untuk memberikannya. Dan tiada siapa yang hairan sekiranya dia menghadapi masalah dalam mendapatkan maklumat itu, memandangkan ia tidak popular.

“Terdapat cip mikro di dalamnya, dan ini bermakna mungkin terdapat penipuan,” kata Fujimori, yang mempunyai “My Number” tetapi tidak berhasrat untuk mendapatkan kad baharu itu. “Jika mesin membaca semua maklumat, itu boleh menyebabkan kesilapan dalam sektor perubatan juga.”

“Jika ini datang daripada kepimpinan yang boleh dipercayai dan ekonomi berkembang maju, mungkin kita akan memikirkannya, tetapi bukan sekarang,” kata Fujimori.

Sesuatu yang drastik mungkin perlu berlaku untuk orang ramai menerima perubahan sedemikian, sama seperti ia mengambil kekalahan besar dalam Perang Dunia II bagi Jepun untuk mengubah dirinya menjadi kuasa ekonomi, kata Hidenori Watanave, seorang profesor di Universiti Tokyo.

“Terdapat tentangan di mana-mana,” katanya.

Orang Jepun secara tradisinya berbangga dengan mutu kerja berkualiti kraftangan yang teliti dan ramai juga menumpukan diri mereka untuk menjejaki dokumen dengan teliti dan memfailkannya dengan kemas.

“Terdapat terlalu ramai orang bimbang pekerjaan mereka akan hilang. Orang ini melihat pendigitalan sebagai penafian kerja masa lalu mereka,” kata Watanave, yang mengeja nama belakangnya dengan “v” dan bukannya “b” biasa.

Proses mendapatkan “My Number” yang sedia ada didigitalkan memakan masa dan sangat analog, ternyata. Seseorang mesti mengisi dan menghantar semula borang yang dihantar melalui pos. Tarikh akhir awal bulan lalu telah dilanjutkan, tetapi hanya kira-kira separuh daripada penduduk Jepun mempunyai “My Number”, menurut kerajaan.

“Mereka terus gagal dalam apa-apa digital dan kami tidak mempunyai kenangan tentang kejayaan transformasi digital oleh kerajaan,” kata Nobi Hayashi, seorang perunding dan pakar teknologi.

Hayashi memetik sebagai contoh terbaru Cocoa, aplikasi pengesanan kerajaan untuk COVID-19, yang terbukti tidak popular dan selalunya tidak berkesan. Beliau berkata usaha promosi digital perlu lebih “didorong penglihatan.”

“Mereka tidak menunjukkan gambaran yang lebih besar, atau mereka tidak mempunyainya,” kata Hayashi.

Koichi Kurosawa, setiausaha agung di Konfederasi Kesatuan Sekerja Kebangsaan, kumpulan 1 juta ahli kesatuan sekerja, berkata orang ramai akan lebih gembira dengan pendigitalan jika ia menjadikan kerja mereka lebih mudah dan pendek, tetapi ia melakukan sebaliknya pada kebanyakan orang Jepun tempat kerja.

“Orang ramai merasakan ini adalah mengenai memperuntukkan nombor kepada orang seperti cara pasukan mempunyai nombor pada pakaian seragam mereka,” katanya. “Mereka bimbang ia akan membawa kepada pengawasan yang lebih ketat.”

Itulah sebabnya orang mengatakan Tidak kepada “My Number”, katanya dalam temu bual telefon dengan The Associated Press.

Yojiro Maeda, felo penyelidik koperasi di Universiti Nagasaki yang mengkaji kerajaan tempatan, berpendapat pendigitalan diperlukan, dan “My Number” adalah satu langkah ke arah yang betul.

Anda hanya perlu melakukannya,” kata Maeda.

Pada hari Isnin, Perdana Menteri Fumio Kishida mengakui kebimbangan mengenai kad “My Number”. Beliau memberitahu ahli parlimen di Parlimen bahawa kad insurans kesihatan lama akan dimansuhkan secara berperingkat tetapi kerajaan akan mengatur agar orang ramai terus menggunakan insurans kesihatan awam mereka jika mereka membayar ke dalam pelan kesihatan.

Menteri Hal Ehwal Digital Jepun, Taro Kono, mengakui dalam temu bual baru-baru ini dengan The Associated Press bahawa lebih banyak lagi diperlukan untuk memujuk orang ramai tentang faedah menjadi digital.

“Untuk mewujudkan masyarakat digital, kita perlu berusaha membangunkan infrastruktur baharu. Kad My Number boleh berfungsi sebagai pasport yang akan membuka pintu sedemikian,” kata Kono. “Kita perlu memenangi pemahaman orang supaya kad “My Number” digunakan dalam semua jenis situasi.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *