Singapura Melihat Hidrogen Karbon Rendah Untuk Mencapai Sasaran Iklim Lebih Awal, Mencapai Sifar Bersih Menjelang 2050

Berdasarkan petikan di ChannelNewsAsia.Com, di Singapura sedang mencari untuk mengejar hidrogen karbon rendah sebagai sebahagian daripada usaha penyahkarbonannya, ketika negara itu berlumba-lumba untuk membawa sasaran bersih-sifarnya.

Pada Selasa, 25 Oktober 2022, Timbalan Perdana Menteri Lawrence Wong mengumumkan bahawa Singapura akan meningkatkan sasaran iklimnya untuk mencapai sifar bersih menjelang 2050 sebagai sebahagian daripada strategi pembangunan pelepasan rendah jangka panjangnya. Sebelum ini, negara itu berkata ia akan berbuat demikian “secepat mungkin pada separuh kedua abad ini”.

Bercakap di Minggu Tenaga Antarabangsa Singapura, Encik Wong, yang juga Menteri Kewangan, menambah bahawa Singapura akan mengurangkan pelepasan kepada sekitar 60 juta tan setara karbon dioksida (MtCO2e) pada 2030, selepas pelepasan memuncak lebih awal.

Pada masa ini, penyata Sumbangan Ditentukan Negara Singapura berjanji untuk memuncak pelepasan pada 65 MtCO2e sekitar 2030.

Perbezaan itu bersamaan dengan mengurangkan pelepasan pengangkutan semasa Singapura sebanyak dua pertiga, kata Encik Wong.

Dalam kenyataan akhbar bersama pada hari Selasa, Sekretariat Perubahan Iklim Kebangsaan (NCCS) dan Kementerian Kelestarian dan Alam Sekitar (MSE) berkata sasaran itu bergantung kepada kemajuan teknologi serta daya maju ekonomi teknologi rendah karbon seperti hidrogen dan penangkapan, penggunaan dan penyimpanan karbon (CCUS).

Ia juga akan bergantung kepada kerjasama antarabangsa yang berkesan dalam bidang seperti kredit karbon dan import tenaga boleh diperbaharui, kata kenyataan itu.

Ikrar yang disemak semula itu dibuat menjelang sidang kemuncak iklim PBB tahun ini, atau COP27, yang akan diadakan di Sharm el-Sheikh, Mesir bulan depan. Setakat ini, beberapa negara termasuk AS, Australia dan Kanada telah mengemas kini ikrar mereka.

Menurut laporan yang diterbitkan oleh kumpulan penyelidikan bukan untung global Institut Sumber Dunia (WRI) minggu lalu mendapati bahawa janji terbaharu yang dibuat oleh negara hanya akan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau global sebanyak 7 peratus daripada paras 2019 menjelang 2030.

Ini “sangat tidak mencukupi” untuk mengelakkan kenaikan suhu global yang dikatakan saintis akan memburukkan lagi kemarau, ribut dan banjir, kata laporan itu.

Bagi memenuhi matlamat Perjanjian Paris untuk mengehadkan kenaikan suhu global sebanyak 1.5 darjah Celsius, laporan itu berkata negara mesti mengukuhkan sasaran mereka kira-kira enam kali ganda atau sekurang-kurangnya 43 peratus.

STRATEGI HIDROGEN KEBANGSAAN

Dalam kenyataan akhbar berasingan, Kementerian Perdagangan dan Industri (MTI) berkata hidrogen boleh membekalkan sehingga separuh daripada keperluan Singapura menjelang 2050.

Selain menyediakan alternatif untuk pelepasan domestik, hidrogen rendah karbon dan bahan api terbitan hidrogen juga boleh digunakan dalam sektor maritim dan penerbangan, kedua-duanya adalah intensif karbon, katanya.

Untuk menyediakan penggunaan hidrogen, MTI berkata Singapura akan bereksperimen dengan penggunaan teknologi hidrogen termaju serta menjalankan kerja penyelidikan dan pembangunan untuk memajukannya lagi.

Encik Wong berkata tumpuan akan diberikan kepada teknologi yang berpotensi untuk berdaya maju secara komersial dan mempunyai pelbagai aplikasi, memetik ammonia rendah karbon sebagai contoh.

Sebagai pembawa hidrogen, ammonia telah muncul sebagai bahan api yang mungkin untuk penjanaan kuasa dan bahan api marin rendah karbon dalam beberapa tahun kebelakangan ini, katanya.

Untuk memulakan usaha hidrogen Singapura, Kerajaan akan mengeluarkan Ungkapan Minat untuk projek komersial berskala kecil yang menggunakan ammonia karbon rendah untuk penjanaan kuasa.

Dengan ini, rakyat Singapura mungkin mula mendapat akses kepada elektrik yang dijana daripada hidrogen karbon rendah mulai 2027, katanya.

Encik Wong menambah bahawa tambahan S$129 juta akan diperuntukkan untuk Program Penyelidikan Tenaga Karbon Rendah, dengan sejumlah besar akan ditujukan kepada projek yang boleh membantu Singapura mengimport, mengendalikan, dan menggunakan hidrogen dan pembawanya dengan selamat dan pada skala.

Ditubuhkan dua tahun lalu, sejumlah S$55 juta pembiayaan penyelidikan telah diberikan melalui projek itu sehingga kini.

Di luar ini, Kerajaan juga akan bekerjasama rapat dengan industri dan rakan kongsi antarabangsa untuk membolehkan pembentukan dan penskalaan rantaian bekalan untuk hidrogen karbon rendah.

Pelan tanah dan infrastruktur juga akan dibangunkan untuk menyokong penggunaan hidrogen secara besar-besaran. Ini termasuk membina infrastruktur untuk mengimport, menyimpan dan mengubah hidrogen kepada kuasa, kata kementerian itu.

Dengan penggunaan hidrogen dijangka membawa peluang ekonomi baharu untuk Singapura, MTI berkata ia akan bekerjasama dengan industri dan sektor pendidikan untuk membantu menyediakan rakyat Singapura untuk ekonomi hidrogen global.

MENYELESAIKAN SEKTOR AWAM

Untuk membuka jalan bagi penyahkarbonan di Singapura, sektor awam akan memuncak pelepasan sekitar 2025 dan mencapai pelepasan sifar bersih sekitar 2045 di bawah pergerakan kemampanannya, GreenGov.SG.

Ini akan dilakukan dengan memperoleh tenaga elektrik daripada sumber tenaga bersih serta meningkatkan pelaburan penyelidikan dan pembangunan di kawasan termasuk CCUS.

Di samping itu, semua bangunan baharu serta bangunan sedia ada yang menjalani kerja-kerja pengubahsuaian utama akan diperlukan untuk mencapai piawaian Tenaga Super Rendah Platinum Green Mark atau yang setara. Ini bermakna mencapai 60 peratus penjimatan tenaga melebihi tahap asas 2005.

Daerah Tasik Jurong yang akan datang, yang akan menjadi daerah perniagaan bercampur terbesar di luar pusat bandar, akan menyasarkan untuk mencapai pelepasan sifar bersih untuk pembangunan baharu sekitar 2045.

Selain mempunyai bangunan super rendah dan tenaga sifar, daerah seluas 410ha itu juga akan memaksimumkan penggunaan tenaga suria pada bangunan dan tanah kosong sebagai langkah sementara untuk mengimbangi pelepasannya sementara grid nasional sedang dinyahkarbon dari semasa ke semasa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *